BK MLADA BOLESLAV
22. 3. 2023 | Klub

Martin Ševc: Tým jsme nakopli jen na chvíli. Je třeba poskládat to jinak

M l. B o l. – V rozhovoru s majitelem klubu Janem Plachým mimo jiné padlo, že analýza extraligové sezony 2022/2023 čeká na sportovního ředitele Bruslařů Martina Ševce. Ten v následujícím rozhovoru tak prochází nejen schopnosti a um Bruslařů, ale také své kroky a postupy.

Jak letošní sezonu hodnotíte? Co vás napadne jako první?

Jako první bych v mých očích určitě řekl neúspěch. Když jsem viděl skladbu týmu, tak si rozhodně nemyslím, že to bylo na takové umístění a trable skoro do posledního kola. Myslím si, že ten tým měl na víc. Jak už ale bylo mnohokrát řečeno, dojelo se na produktivitu, kdy jsme nedávali góly. Asi tohle byl ten největší úraz.

Byla to relativně dlouhá doba, kdy se tohle téma dokola omílalo. Dokázal byste říct, proč se s tím nic nepovedlo udělat? Je to pak už spíše o psychice, a že se to celé takříkajíc točí v kruhu?

Je to asi víc aspektů a ano, pořád dokola. Nebyl to jen obrázek letošní sezony, ale vypadala tak i ta minulá. Pořád se říká, co bychom měli dělat a jak to dělat, ale bohužel jsme to nikdy nedokázali přetavit ve skutečnost. Určitě na tom budeme lpět. Nevím, jestli tomu třeba hráči nechtěli jít naproti nebo tomu sami nevěřili, to je zase další možnost. Ono když pak přijde pár zápasu bez vstřeleného gólu nebo jen jeden dva, tak jde dolů i sebevědomí.

Těch impulzů bylo v sezoně poměrně dost. Odvolání trenéra, následně samozřejmě nový trenér i protočení celé řady hráčů. Ani tohle nepomohlo?

Evidentně nepomohlo. V mých očích se to zvedlo jen v jednu chvilku a potom to zase uvadlo. Posledních pár zápasů základní části nebylo špatných, ale play off, nemyslím teď herně, se produktivitou vrátilo do starých kolejí celé sezony. Možná už jsme potom chtěli moc. Z ne úplně dobré sezony se vždycky nedá vystřelit někam do výšin. V tomhle to loni bylo hodně specifické.

Před sérií s Kometou jste říkal, že by se to mohlo zlomit. Tedy jste tomu věřil, ne? Krom toho speciálně na Brno se Boleslavi v základní části dařilo.

Ano, věřil. Ale vždycky jsem taky říkal, že základní část je v tomhle ohledu úplně jiná soutěž. Play off je jako taková nová sezona. Tam se potom maže, jestli se někomu podařilo čtyřikrát porazit soupeře nebo s ním čtyřikrát prohrát. Je to o momentální formě a nastavení, ale já jsem tomu přesto věřil – že Kometu můžeme porazit. Troufnu si také říct, že jsme až na jeden zápas ze čtyř nebyli horší. Bohužel jsme ale zase dojeli na produktivitu.

Už jste přemýšlel o tom, co byste udělal jinak, kdyby šel vrátit čas?

Pár věcí bych určitě změnil. Ne úplně všechny trejdy se nám povedly, byť jsme je dělali s tím nejlepším úmyslem a v tu chvíli jsme si mysleli, že nám to pomůže. Zpětně si myslím, že kdyby tu minimálně jeden vytrejdovaný hráč zůstal, býval by nám asi pomohl víc než ten, kdo za něj přišel.

Budete konkrétnější?

Asi bych konkrétní jméno vynechal. Přiznávám ale, že jeden z těch trejdů bych vzal zpět.

Už to padlo v rozhovoru s majitelem Janem Plachým. Vraťme se k tomu rozhodnutí o odvolání trenéra Ladislava Čiháka. Udělal byste jej zpětně o něco dříve?

Když jsem ještě býval hráčem, nikdy jsem nebyl zastáncem trenérských změn. Vždy jsem to bral tak, že na tom ledě hrají hráči a trenér jim jen má ukazovat směr nebo je vést a dobře s nimi komunikovat. Jak už jsem říkal dříve, byl jsem tu krátce a nechtěl jsem tu týden po nástupu vyhazovat trenéra nebo hráče. Chtěl jsem ten tým spíše poznat a pochopit, jak to funguje dohromady. Tohle bych tedy zpětně neměnil.

Co jiného do týmu přinesl Jiří Kalous a jak se třeba změnila nálada v kabině?

Víme, že Jirka už je zkušeným trenérem a má toho za sebou spoustu. Věděl o tom, že tady nebyla ideální atmosféra. Za mě do toho vnesl klid a nadhled, bylo vidět, že se to uklidnilo. Taky s klukama hodně mluvil a snažil se jim vštípit nějaké věci, které sice až do samotného konce ještě všechny nestihli pobrat, bylo ale vidět nějaké zlepšení. Minimálně jsem z toho viděl, že se ten tým více semkl. Když to tedy vezmu tím nejjednodušším způsobem, Jirka přinesl do kabiny rovnováhu.

V Mladé Boleslavi bude pokračovat, s tím určitě panuje spokojenost. Jak to vypadá s jeho asistenty?

Samozřejmě to řešíme, interně už jsme se rozhodli. Ještě ale čekáme na rozhodnutí jich samotných, jak se k tomu postaví oni.

Pojďme přímo k vám. Co vám poslední půlrok dal i vzal? Posunul jste se nějak osobně?

Určitě mi otevřel oči v tom, jak to funguje. Myslím, že je toho spousta k učení. Hlavně jsem rád, že tu pokračuje Jirka Kalous, který má obrovské zkušenosti i kontakty a přehled o hráčích. Vlastně musím říct, jaký je tu kolektiv, třeba i v kancelářích. Všichni pracují a pomáhají si navzájem. Mínusy jsou určitě v tom času pro sebe a rodinu, spolkne to o hodně víc času než hraní hokeje. (úsměv)

Pan Plachý v rozhovoru zmínil, že se snažíte jít jinou cestou než Václav Nedorost a Radim Vrbata. Více se snažíte spolupracovat s trenéry a případné hráče vybírat po diskuzi s nimi. Pro tuhle cestu jste se rozhodl sám?

Ano. Dle mého názoru by i trenér měl mít šanci říct, s jakými hráči chce pracovat. Ne abych mu přivedl někoho, s kým pracovat nechce. Jak už jsem řekl, Jirka je zkušeným trenérem a spoustu hráčů zná, takže si ke každému řekneme svůj názor, ačkoliv samozřejmě poslední slovo je na mně. Všechno ale konzultujeme, a to nejen s Jirkou, ale taky s Petrem a Václavem. Nechceme se ale unáhlit, protože ta obměna kádru tam prostě bude. Je potřeba, aby se mužstvo okysličilo.

Klub už zveřejnil odchody. Už zazněly hlasy, že je jich hodně. Určitě jsou za ně nachystané náhrady?

Většinu nových hráčů už máme podepsaných, všechno to ale samozřejmě ještě není. Momentálně jsou třeba v řešení ještě dvě další jména.

Mluví se také o finanční stránce. Jak je vlastně v dnešní době těžké počítat hodnotu hráče finančně s tím, jaký herní efekt pro svůj tým má?

Jednou stránkou je ohodnocení, které si hráč nebo agent přejí, a druhou jsou možnosti klubu. Záleží na tom, jestli to odpovídá. Ten hráč za sebou může mít dobré sezony a řekne si tak o pěkné peníze, pak to ale třeba na ledě není úplně vidět. Je to trošku věštění z křišťálové koule, hodně těžko se to odhaduje. Samozřejmě, když má ten hráč za sebou bodovou historii, na což se teď hodně díváme, tak je větší pravděpodobnost, že v tom bude pokračovat. Je to ale pro něj nový tým, kolikrát třeba i jiná liga a člověk nikdy neví, jak se ten hráč adaptuje.

Specifickým případem byla dvojice Najman – Kousal. Měl jste do toho možnost zasáhnout a co říkáte na to, jak to dopadlo?

Jak už bylo řečeno, nikdo asi není spokojený s tím, že odešli. Byli to pro nás dva nadstandardní hráči. Samozřejmě chápu, že už tady dospěli do nějakého věku, kdy chtěli zkusit něco jiného. Osobně jsem spíš počítal s tím, že odsud půjdou ven do zahraničí a ne do jiného týmu v lize. Asi si jako přestupní stanici zvolili jiný klub u nás a posun do zahraničí je čeká až potom.

Jak to nyní vypadá s týmem a co ho ještě čeká?

Momentálně nám tu teď ještě hrají mládežnické týmy, které, doufám, půjdou co možná nejdál. Jak junioři a dorost tak i devítka, kterou play off teprve čeká. Áčko díky tomu může nadále využívat led. Trénují mladší hráči nebo ti, kteří ještě připadají v úvahu pro reprezentaci. Chodíme na led s trenérem dovedností. Máme to od pondělí do pátku na hodinu, zatím je to naplánované do konce března. Pak se znovu sejdeme po třech týdnech, tedy 24. dubna, a budeme pokračovat s hráči, kteří tu budou pro další sezonu. Samozřejmě bez reprezentantů a hráčů ze zahraničí. V tom týdnu si dáme kondiční testy, bude to pro nás takový startovací a testovací týden, a v tom dalším už začne letní příprava.

Nakousl jste mládež. Budete ty zápasy sledovat a třeba na ně i chodit?

Rozhodně ano, trošku se nám to zkomplikovalo tím, že juniorka v posledním kole vypadla ze čtyřky a musela tak začínat venku. Rozhodně plánuju jezdit a sledovat i mladé hráče, abych o nich měl povědomí a udělal si obrázek o naší akademii.

Máte v úmyslu ve spolupráci s mládeží pokračovat? A navázat na to, že tu vždy bylo zvykem brát mladší hráče do přípravy A týmu?

Ano, máme už s Jirkou vytipovaných pár hráčů, kteří s námi půjdou do letní přípravy i s přesahem do další sezony. Chtěli bychom nasadit víc našich hráčů. Už letos se nám povedlo zapojit Karla Křepelku, který odehrál několik zápasů. Dále třeba můžeme vzpomenout Vojtěcha Hradce, Matěje Gardoně, Jana Půčka nebo Michala Simona, který pak stabilně hrál na Slavii. Do branky se dostal i Marek Stuchlík, kterého chceme nechat pokračovat někde v první lize, aby tam chytal a my ho měli připraveného. Půjdou s námi do přípravy, všichni budou na stejné startovací čáře a třeba si někdo z nich vybojuje místo v základní sestavě.

Další články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.