BK MLADA BOLESLAV
27. 3. 2022 | Zdena Bobková

Potřetí v sérii se prodlužovalo, Boleslav vyřadila favorizovaný Hradec a míří do semifinále!

ČF5 (ČT), neděle 27. 3. 2022
Mountfield HK - BK Mladá Boleslav MHK - MBL
H r. K r á l o v é – V úvodu pátého duelu se Bruslaři museli bránit obrovskému tlaku soupeře, který rychle otevřel gólový účet. Bruslaři vyrovnali v závěru úvodní periody. Jan Stránský poprvé v sérii využil přesilovou hru. Druhá třetina vyšla lépe domácím, kteří opět obrátili duel na svou stranu. Bruslaři ve třetí periodě předvedli skvělý obrat, nejprve vyrovnal Najman, aby se pak v samostatném úniku prosadil Flynn. Jenže Hradečtí předvedli, že závěry zápasů jim jdou skvěle a opět se v závěrečným minutách prosadili při hře bez gólmana. Vyrovnání zařídil Ščerbak. Potřetí v sérii se tak muselo prodlužovat. Vyrovnanou partii v prodloužení nakonec přesnou tečí rozhodl nejproduktivnější hráč play off, Miloš Kelemen. Vítěz základní části končí už ve čtvrtfinále. Mladá Boleslav se v semifinále za týden střetne s třineckými Oceláři.
Mountfield HK: Novotný – Nedomlel, Blain, Kalina, Pavlík (A), Jank, McCormack – Smoleňák (C), Lev (A), Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Scherbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Koukal, Orsava – Miškář
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman – Kotala, Bičevskis, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Eberle, Knotek, Stránský (A)
Branky a nahrávky: 4. Orsava (Koukal, Cingel), 37. Jergl (Perret, Kevin Klíma), 58. Scherbak (Orsava, Jergl) – 17. Stránský (Kousal, Najman), 47. Najman (Pláněk, Jánošík), 50. Flynn (Šťastný, Pláněk), 68. Kelemen (Ševc, Lunter). Rozhodčí: Mrkva, Kika – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 323. Střely na branku: 44:31. Zblokované střely: 27:9. Hity: 5:3. Vhazování: 45:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3 – 3:4.

Fotogalerie

Komentář

Hradečtí do zápasu vstoupili aktivně a Krošelj si v prvních dvou minutách musel připsat dva důležité zákroky proti pokusům Smoleňáka. Jenže třetí rána už byla osudná. Petr Koukal vypálil přesně mezi betony, Krošeljovi kotouč prošel skrz a pomalu poskakující puk definitivně sklepl do brány Jakub Orsava. A Hradec úřadoval i dál, nebezpečnou jedovku poslal Jergl. Po úvodním náporu domácích se hra více vyrovnala až v polovině třetiny. Boleslav se prezentovala tvrdou ranou Pýchy.

Bruslaři se více osmělili až v závěru třetiny. Flynn nahrával před bránu Najmanovi, který napálil jen do Novotného. O chvíli později se před hradeckým brankářem ocitli i Lunter s Pýchou a domácí gólman zažíval velice horké chvilky. Na druhé straně pálil Kevin Klíma. Jeho ránu do růžku Krošelj skvěle vytěsnil ramenem. Po Novotného nedovoleném vyhození kotouče mimo hřiště si šel posedět Smoleňák, ale na trestné strávil 17 vteřin. Boleslav sehrála úvod přesilovky dobře, předvedla rychlý ťukes, na jehož konci byl Jan Stránský, který propálil Novotného mezi nohy. Hradec byl sice ke konci třetiny aktivnější, ale Boleslav tlak ustála a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

Vstup do druhé dvacetiminutovky byl od obou týmů značně opatrný. Více kousat však začali znovu domácí. Nebezpečná byla Scherbakova rána, kterou Krošelj vyrazil, poté k tyči mířil Lalancette, ale i jeho Krošelj vychytal. Poté se v gólových šancích ocitl dvakrát Kalina, jenž ale nezdvihl puk přes ležícího Krošelje. Ten předvedl skvělý zákrok lapačkou proti Perretově ráně a uklidnil situaci. Boleslav se snažila otřepat z tlaku zavezením kotouče do útočnému pásma a svou aktivitou si vysloužili i faul domácích. Druhou přesilovku zelenobílých už si Hradec více hlídal. Po minutě a půl se síly na ledě vyrovnaly, za katr odešel také Kotala. Před vypršením hradeckého trestu se ještě nebezpečně kolem brány motal Eberle. Hradec svou část přesilovky sehrál mnohem lépe, ale Bruslaři se obětavými zákroky ubránili.

Na konci třetiny však skvělou kombinaci vytvořili Perret s Alešem Jerglem, který prostřelil ležícího Krošelje a Hradec znovu vedl. V poslední minutě mohl vyrovnat Fořt, hned z protiútoku se rozjel Orsava, který vypálil a pak se ještě zkoušel obtočit kolem Krošeljovy branky. V obou případech byli ale střelci neúspěšní.

Domácí i ve třetí třetině byli velice aktivní, Boleslav se jen velmi obtížně dostávala před Novotného. Krošelj ale jistými zákroky podržel své spoluhráče, a tak se mohli do hry znovu dostat i zelenobílí, kteří stupňovali tlak a šli si za vyrovnáním. Dobrou hrou ve středním pásmu Boleslav utavila hradecký tým a zatímco Bruslaři stačili vystřídat, hradecký tým to nestihl. Pláněk pak poslal milimetrovou přihrávku mezi kruhy na Ondřeje Najmana, který přesnou střelou k tyči vyrovnal. O chvíli později pláchl domácí obraně Oscar Flynn, který vymíchal Novotného a zakončil nádherným blafákem, když přehodil Novotného beton.

Hradečtí pak špatně vystřídali a za hru v šesti šli do čtyř. Jenže Bruslaři si nepohlídali Perreta, který ujel zelenobílé obraně a zakončil. Krošelj však své území udržel. Perret po chvíli mohl srovnat, ale Krošelj proti jeho ráně sklapl betony včas, na dorážky Hradeckých už nedošlo. V závěru se Boleslavští dopustili faulu a Hradečtí na nic nečekali a hned v dalším střídání v přesilovce odvolali Novotného z branky. V dvojnásobné přesilovce měl velkou šanci Oksanen, který střílel z kruhu. Půl minutu před vypršením Najmanova trestu využil přesilovku Nikita Scherbak, který střelou pod břevno zařídil vyrovnávající trefu pro hradecký tým. Hradečtí se ještě poté snažili rozhodnout, ale Boleslav už závěrečný tlak domácích ubránila a potřetí v této sérii se prodlužovalo.

Prodloužení vůbec nebylo opatrné, oba týmy se snažily rozhodnout. Jako první počastoval Krošelje střelou Jergl, ale slovinský gólman zasáhl a o další se pak postarali obránci. Na druhé straně střílel Kelemen. Pak se ke slovu znovu dostali Hradečtí, když nebezpečně střílel McCormack, ale Krošelj jeho střelu vytěsnil ramenem. Novotného pak zkoušel přelstít Kelemen, který se prudce otočil kolem branky a mířil mezi nohy, ale Novotný je sklapl včas.

Možná se zdálo, že více se hry mají domácí, jenže Boleslavští dokázali v jeden moment sevřít Královehradecké a Lunter se Ševcem udrželi pásmo. Ševc nastřelil kotouč na bránu, kde jej přesně tečoval Miloš Kelemen, který svou sedmou trefou v play off poslal kotouč Novotnému podél tyče do brány. Série tak končí vítězstvím Mladé Boleslavi poměrem 4:1 a Bruslaři tak dokončují senzaci – tedy velmi brzké vyřazení hlavního favorita na zisk extraligového titulu, navíc vítěze základní části. V pátém zápase, se skvělou kulisou boleslavských fanoušků v zádech, i s těmi u obrazovek a počítačů, nejen v České republice, vyřazují hradecký Mountfield HK a v semifinále si to rozdají, stejně jako v předešlé sezóně, s třineckými Oceláři.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Mountfield HK): Chtěl bych pogratulovat Boleslavi, protože vyhrála čtyři zápasy a zaslouženě postupuje dál. Tento zápas byl rovněž vyrovnaný. Boleslavi výborně zachytal brankář – dnes, i v celé sérii. Měl tam skvělé zákroky. Přestože jsme bojovali a rvali jsme se do poslední vteřiny, tak si myslím, že se na nás v zápase projevila velká nervozita a neměli jsme tu správnou energii. Boleslav byla soudržná, bojovná a zodpovědná. V rozhodujících momentech byla lepší a proto zaslouženě postupuje dál.

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Očekávali jsme, že na nás Hradec nastoupí, a to se také stalo, dostali se do vedení 1:0. Úvod byl jednoznačně v jejich režii. Pak se to začalo trochu srovnávat. My jsme strašně rádi, že se nám v zápase podařil obrat a když už to vypadalo velice nadějně, tak jsme šli do čtyř. Věděli jsme, že Hradec bude hrát 6 na 4, má na to výborné typy hráčů. Neubránili jsme je ani jednou v sérii. To, že se nám to teď znovu nepovedl, mě až tolik nepřekvapilo. Což ale neznamená, že bych s tím počítal. Samozřejmě, věřil jsem, že to zvládneme, ale ta síla Hradce v této činnosti je obrovská a také to potvrdli. Pro nás bylo klíčové, že přišla přestávka. Srovnali jsme se a v prodloužení jsme byli šťastnější. Zápas a celá ta série mohla dopadnout úplně opačně. Udělali jsme na ledě, co šlo, ale byli jsme šťastnější. Ty zápasy končily v prodloužení, nebo v nájezdech. V nich přišel zázračný zákrok Gašpyho (Gašpera Krošelje, pozn. red.). Vykopl tam jeden nájezd. Tam už mohlo být rozhodnuto. Prodloužení v Boleslavi mohlo dopadnout také úplně opačně. Teď taky. Hrálo se o milimetry. A my jsme rádi, že jsme šťastnějším týmem, protože Hradec byl jednoznačným favoritem této série. Bez diskuze.

Související články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.