BK MLADA BOLESLAV
4. 4. 2022 | Zdena Bobková

Hitchcockovo drama v Třinci rozhodly až nájezdy. Druhé semifinále pro Oceláře

SF2 (O2), pondělí 4. 4. 2022
HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav TRI - MBL
T ř i n e c – Oceláři převzali otěže zápasu už v první třetině, ve které Bruslaře výrazně přestříleli. Do kabin se ale po dvaceti minutách odcházelo za bezbrankového skóre. A to nezměnila ani druhá třetina. S postupujícím časem bylo jasné, že rozhodne i každá maličkost, tedy hra od obou celků nebyla nikterak bláznivá, ale hrálo se ze zabezpečené obrany. Vypjaté utkání nakonec došlo až do prodloužení resp. do nájezdů. V nich rozhodl Vladimír Svačina.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Doudera, Marinčin, Musil, Kundrátek, Zahradníček, Adámek – Daňo, Vrána (C), Růžička (A) – Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Svačina, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Dravecký (A)
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman – Kotala, Bičevskis, Šťastný – Eberle, Najman, Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Raška, Knotek, Stránský (A)
Branky a nahrávky: rozhodující nájezd Svačina. Rozhodčí: Veselý, Stano – Brejcha, Špůr. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400. Střely na branku: 46:34. Zblokované střely: 21:21. Hity: 7:4. Vhazování: 61:31. Průběh utkání: 1:0.

Fotogalerie

Komentář

Bruslaři sestavu pro druhou semifinálovou odvetu upravili jen lehce. Na pozici sedmého beka nahradil Davida Moravce jiný David, pro změnu Bernad. Na úvod se v nebezpečné šanci ocitl Nestrašil s Michalem Kovařčíkem, kteří dokázali před Krošeljem vytvořit solidní závar, Kovařčík zakončoval z bezprostřední blízkosti, ale Krošelj jeho pokus pokryl. Z protiútoku zahrozili Eberle s Lintuniemim, který jen těsně minul Kacetlovu bránu. Bleskurychlé nohy pak předvedl Fořt, který si nabruslil do kruhu a zkoušel Kacetla překonat bekhendem. Bruslaři pak zavřeli Oceláře v pásmu, kde nebezpečně operovali Kelemen s Fořtem.

Z první třetiny měli více domácí, Roman ujel do přečíslení s Kundrátkem, kterému na poslední chvíli sáhl do střely bránící hráč. O chvíli později čelil Krošelj dalšímu přečíslení. Hrňa nabídl kotouč Růžičkovi, ale tomu to na bekhend nesedlo. A horké chvilky před boleslavskou bránou pokračovaly, kdy Ondřej Kovařčík svůj pokus napasoval jen do clonícího hráče. Bruslaři se trochu nadechli v přesilovce, ve které na Kacetla vyslali dva dobré pokusy. Žádný ale v brance neskončil. Skvělým zákrokem pak Krošelj vykryl střelu Růžičky, která mířila do růžku. Stejně jako v prvním zápase série skončila úvodní třetina bez branek.

Druhá třetina byla z řad Bruslařů o poznání aktivnější, přesto měl opět více práce Gašper Krošelj. A to hned na úvod, kdy Třinečtí před boleslavskou bránou spustili slušný kolotoč. Tlak navíc domácí umocnili i v přesilové hře po faulu Pýchy. Pro Bruslaře, kteří oslabení bránili, to byly pořádně horké chvilky, jelikož Třinečtí je nenechali ani vystřídat a stále točili, boleslavská čtyřka ale dvě pekelné minuty přežila. Navíc po střele Růžičky se zdálo, že je puk v bráně, ale podivným obloukem zamířil ven z brány a rozhodčí ihned rozpažili. Hra se poté dostala i před Kacelta. Pýcha nastřelil kotouč, třinecký gólman jej vyrazil a k odraženému puku dříve zamířili domácí. Poté se mrštně kolem brány obtočil Lintuniemi, který předal Kotalovi, ale ten u tyče neuspěl.

Hra získala potřebný náboj a hrálo se nahoru dolů. Ke konci však více ze hry měli hosté. Eberle dostal ránu na teč, kterou poslal Kacetlovi mezi nohy, ale ten sklapl betony včas. Kelemen o chvíli později zakončoval k tyči, ale Kacetl se nalepil na brankovou konstrukci a slovenský útočník jen zdvihl oči v sloup. Další střídání se do pásma prohnal Kousal, který dostal až ze třetiny nahrávku od Ševce. Na druhé straně si Krošelj musel překontrolovat i prostor za svými betony, zda mu puk nepřešel skrz po Hrehorčákově pumelici. Ale i po čtyřiceti minutách byli oba gólmani stoprocentní a bezbrankový stav 0:0 trval i nadále.

Třetí třetina odstartovala v pořádném tempu. Ondřej Kovařčík se před Krošeljem zjevil hned dvakrát, jednou v úniku, podruhé zakončoval k pravé tyči boleslavské klece. Krošelj musel ustát i těžkou situaci, když nastřelený Svačinův puk doráželi na brankovišti ještě Marcinko s Draveckým. V podobné situaci se objevil i Šťastný, který objel branku a dorážel u tyčky. Osm minut před koncem třetiny se útočným faulem provinil Fořt. V největší šanci byl zřejmě Marcinko, jenž těsně před Krošeljem tečoval kotouč, který ale vyletěl vysoko nad boleslavskou bránu.

Pak se osmělili i Bruslaři, pálili Kotala i Pláněk. Hra byla ke konci hodně divoká, hrálo se nahoru dolů a v některých momentech se možná vkrádala na hokejky i nervozita. Hráči v šancích volili spíše střelu než složité přihrávky, aby se soupeř nedostal do protiútoku a přečíslení. V závěru třetí třetiny mohl rozhodnout o druhém bodu pro Třinec Nestrašil, ale Krošelj zakročil. Ani třetí třetina tedy jakýkoli gól nepřinesla a na řadu přišlo prodloužení.

Nevím, kde hráči i po šedesáti minutách brali síly, ale prodloužení mělo od začátku obrovskou dynamiku. Na jedné straně se objevili Bičevskis s Kelemenem, aby z protiútoku zahrozil Kovařčík. Marinčin pak nastřelil kotouč do hrazení a odražený kotouč dorážel Hrehorčák. Bruslaři pak vybojovali kotouč a na chvíli uzavřeli domácí tým v pásmu, ve velké šanci byl Najman. Na Kacetla šlo několik tečí i dorážek, ale se všemi si poradil. Eberle pak z červené čáry mířil k tyči, kde Kacetl zabarikádoval prostor.

V obrovské šanci se v polovině prodloužení ocitl Kotala, který dostal nabito od Šťastného zpoza brány, ale Kacetl skokem plavmo kotouč zachytil. Na druhé straně se v palebné pozici ocitl Marinčin, Krošelj zasáhl proti jeho pokusu ramenem. Sedm minut před koncem prodloužení byl vyloučen Chmielewski za hru vysokou holí. Ale domácí své oslabení výborně odbránili a svým napadáním nepustili Bruslaře do výraznější šance. Bruslaři v závěru špatně střídali a za hru v šesti šli do čtyř. V přesilovce Oceláři vsadili vše na svého snajpra Martina Růžičku, ale Krošelj si s jeho ranami poradil. V závěru ještě hráli krátkou přesilovou hru Bruslaři. Kombinace skončila u Pláňka, který vystřelil.

Drama dospělo až do nájezdů. Za Třinec se trefil Svačina, za Boleslav vyrovnával Kousal. Rozhodla až šestá série nájezdů, kterou v opačném gardu rozhodl Vladimír Svačina. A semifinálová série se tedy za stavu 2:0 pro Třinec stěhuje do Mladé Boleslavi, kde oba soupeři zkříží hole ve čtvrtek a v pátek, vždy od 17:00.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Od prvních minut to byl boj. Oba brankáři chytali skvěle a myslím si, že i přesto, že padl jediný gól v rozhodujícím nájezdu na konci, tak se to muselo líbit. Pro nás to je super vítězství do dalších bojů v sérii, a za to jsem rád. Očekáváme určitě ještě tuhou bitvu v Boleslavi, bude se nám dobře odpočívat a těšíme se na třetí zápas. Co se týče nájezdů, Vláďa Svačina to udělal velmi dobře, vstřelil branku, rozhodčí to uznal, nám to dalo vítězství a je konec zápasu.

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Dnes je to trochu složité, protože z naší strany byl zápas asi výborný. Hlavně ubráněnými oslabeními, protože soupeř má skvělou přesilovku, a my jsme se díky tomu drželi celý zápas ve hře. Myslím si, že s výsledkem 0:0 to byl docela zvláštní zápas, protože aby Třinec doma nedal čtyři třetiny gól, se asi nestává často. Předvedli jsme hodně obětavý výkon, vyrovnaný zápas. Šlo to do nájezdů a bohužel rozhodl ten, o kterém nejsem přesvědčený, že byl regulérní. Kotouč se totiž dle regulí nesmí vrátit zpátky a musí být ve směru dopředu. Jenomže se tam vrátil zpátky, a to se nám nepozdávalo.

Související články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.