BK MLADA BOLESLAV
31. 12. 2023 | Zdena Bobková

51. ročník Memoriálu Gustava Lachmana ovládli třinečtí Oceláři

M l. B o l. – Již po jednapadesáté se v Mladé Boleslavi konal tradiční vánoční turnaj žáků 6. tříd, Memoriál Gustava Lachmana. Tentokrát mimořádně již před Štědrým dnem, v termínu 22. a 23. prosince 2023. Memoriál se pořádá nepřetržitě od roku 1971, přerušení nastalo pouze roku 2020 kvůli nepříznivé epidemiologické situaci způsobené pandemií onemocnění covid-19. Vítězným týmem tohoto ročníku se stal slezský celek HC Oceláři Třinec, který v turnaji zůstal neporažen. Domácí Bruslaři obsadili na turnaji 4. příčku.
Základní část

Základní část turnaje se dle turnajových propozic hrála systémem každý s každým. Celkem se tedy odehrálo 16 zápasů, probíhajících souběžně na velké a malé hale mladoboleslavské ŠKOENERGO Arény.

Základní části naprosto dominovali hráči HC Oceláři Třinec, kteří v základní části neztratili ani jeden bod a s 15 body obsadili první příčku. Druhé místo obsadili hráči pražských Letňan, kteří získali 12 bodů.

O umístění na 3. – 5. příčce rozhodovalo až skóre. S celkem 6 body po základní části totiž skončily hned tři celky, a to domácí Mladá Boleslav, HCM Warriors Brno a HC Slovan Ústí nad Labem. Konečné pořadí tak určilo celkové skóre. Nejvyrovnanější skóre 21:21 měli Brněnští, a tak před vyřazovacími boji obsadili 3. příčku, domácí tým byl čtvrtý. Záporné skóre 16:29 odsoudilo ústecký Slovan do bojů o 5. a 6. místo s kladenskými Rytíři, kterým se na turnaji v základní části nepodařilo vybojovat ani bod.

Vyřazovací boje

První semifinále proti sobě postavilo týmy Brna a Letňan. Hráči Warriors sice na první gól Pražanů dokázali zareagovat vyrovnávací brankou, pak už se ale trefovali pouze Středočeši, kteří přesvědčivě zvítězili 5:1 a radovali se tak z postupu do finále. Druhé semifinále nabídlo pořádné drama. Bruslaři šli proti favoritovi z Třince do dvougólového odskoku, který Slezané kontrovali gólem, ale Boleslavi se poté podařilo opět odskočit o dvě branky na 3:1.Ve druhé části přidali ještě jednu branku a za stavu 4:1 měli senzační postup jen na dosah ruky. Jenže hráči Třince s drakem na prsou ho v sobě probudili a postupně dokázali skóre dorovnat. Rozhodnout tak muselo prodloužení, ve kterém trefil finále Ocelářům Fornagiel.

Na straně Boleslavských tak zavládlo velké zklamání. Boj o bronzové medaile proti druhému poraženému semifinalistovi, týmu HCM Warriors Brno, také nedopadlo podle představ a po porážce 2:5 se tak loučili s domácím turnajem čtvrtým místem.

Souboj dvou posledních týmů turnaje, hráčů ústeckého Slovanu a kladenských Rytířů měl jednoznačný průběh. Ačkoli se Kladenským v základní části turnaje nedařilo, Slovanu dokázali nasázet pět branek, Ústí kontrovalo pouze jednou brankou v předposlední minutě na 1:5.


Finále

Finále bylo vrcholem celého turnaje a nabídlo vše, co se od finálového klání očekává. Hlavními favority byli Třinečtí, ale ti ze začátku museli dlouho odolávat útočným výpadům Pražanů a sami na svou příležitost čekat. Trpělivost nesla ovoce, Třinečtí se pěknými brankami postupně dostali do vedení 3:0, Letňany kontrovali gólem, ale Slezané vždy dokázali odskočit znovu. V utkání vedli 3:0, 4:1 i 6:2 a diváci už byli o vítězi málem přesvědčeni. Ale Letci předvedli ve druhé části neuvěřitelný výkon a třemi rychlými brankami se dokázali Třineckým dostat na dostřel. Poslední krůček za vyrovnáním ale udělat nedokázali a Oceláři vedení 6:5 do posledních vteřin uhlídali a se závěrečnou sirénou mohli slavit zisk putovního poháru.

Bezprostředně po skončení finálového duelu se předávala ocenění, medaile i poháry.


Účastníci 51. ročníku

BK Mladá Boleslav, HCM Warriors Brno, Rytíři Kladno, HC Oceláři Třinec, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Letci Letňany


Tabulka po základní hrací části

1 HC Oceláři Třinec, 15 bodů (skóre 37:21)

2 HC Letci Letňany, 12 bodů (skóre 24:14)

3 HCM Warriors Brno, 6 bodů (skóre 21:21)

4 BK Mladá Boleslav, 6 bodů (skóre 21:26)

5 HC Slovan Ústí nad Labem, 6 bodů (skóre 16:29)

6 Rytíři Kladno 0 bodů, (skóre 15:23)


Zápasy o umístění a play off

Semifinále 1: HCM Warriors Brno – HC Letci Letňany 1:5

Semifinále 2: BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec 4:5pp

O 5. místo: HC Slovan Ústí nad Labem – Rytíři Kladno 1:5

O 3. místo: HCM Warriors Brno – BK Mladá Boleslav 5:2

Finále: HC Letci Letňany – HC Oceláři Třinec 5:6


Konečné pořadí týmů na turnaji

1. místo – HC Oceláři Třinec

2. místo – HC Letci Letňany

3. místo – HCM Warriors Brno

4. místo – BK Mladá Boleslav

5. místo – Rytíři Kladno6. místo – HC Slovan Ústí nad Labem

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepší brankář – Alex Karabík, HC Oceláři Třinec

Nejlepší hráč – Jakub Kučera, BK Mladá Boleslav

Nejlepší útočník – Oliver Kroh, HC Letci Letňany

Nejlepší střelec – Václav Ramisch, HC Slovan Ústí nad Labem

Nejlepší obránce – Daniel Frydrych, HCM Warriors Brno

Nejužitečnější hráč – Robin Kubišta, BK Mladá Boleslav


Účastnici turnaje – sestavy

BK Mladá Boleslav (ročník 2012)

Kačmárik, Vlk, Zubatý, Borovička, Brokeš, Budinský, Burget, Černý, Dammer, Ďuriš, Ernest, Henc, Kadeřábek, Kramer, Kredl Dominik, Kredl Jaroslav, Kubišta, Kučera, Novák, Rýdl, Trojan

Trenéři: Jan Málek a Václav Drábek

HCM Warriors Brno

Buček, Farda, Přibyl, Kollár, Frydrych, Dvořák, Vlk Oliver, Zapletal, Gryc, Kromus, Erat, Kotiš, Štébl, Machát, Sýkora, Přecechtěl, Procházka

Trenéři: David Ludvík, Roman Erat

HC Slovan Ústí nad Labem

Volfová, Šindelář, Vaněk, Ramisch, Kokavec, Michálek, Novotný, Petrášek, Mudra, Baran, Kříž, Málek, Stibor, Baran

Trenéři: Michal Kváš, Miloš Stibor

HC Letci Letňany

Hafenrichter, Beregovy, Vančura, Pražák, Souček, Hlubuček, Kryšková, Hrabák, Krajíček, Varchola, Novák, Houštecký, Němec, Rychlý, Drábek, Blinka, Kubeš, Kachlíř, Kroh, Nováková, Klatt, Kala, Kofroň, Honzíček

Trenéři: Jan Mišner, Martin Hušpauer

Rytíři Kladno

Šopík, Fiman, Havlín, Sobota, Kohout, Dočekal, Sirotenko Mark, Sirotenko Ian, Kestner, Vlasatý, Bešťák, Grasser, Švub, Schulz, Libecajt, Vlček, Petrášek, Porcal

Trenéři: Vítězslav Bílek, Jan Neliba

HC Oceláři Třinec

Korabík, Barila Danny, Hrankay, Chytil, Gančarčík, Promný, Blaha, Ignačák, Cieslar, Nečeda, Karas, Stonavský, Chovanec, Staroň, Kral, Gorný, Pavelka, Richter, Czudek, Cvik, Fornagiel, Kwartnik

Trenéři: Vojtěch Trnka, Jan Mikuš


Veškeré informace k turnaji a podrobné zápasové a hráčské statistiky najdete na portále Sportnect v prokliku na tomto odkaze.

Pořadatelé děkují řadě podporovatelů a partnerů – firmě ŠKOENERGO s. r. o. a statutárnímu městu Mladá Boleslav, dále firmám ŠKODA AUTO a. s., společnostem Decathlon, SMART-NOC s.r.o., Raiffeisenbank, Městské společnosti sportovní a rekreační areály Mladá Boleslav, Mitel, BK Mladá Boleslav, Střída Sport, s. r. o., Hotelu Grunt Kosmonosy, Hokejlevne.cz a Zaměstnanecké pojišťovně Škoda

FOTOGALERIE ze zápasů nejen medailových klání a závěrečného ceremoniálu ZDE ve fotogalerii:

Další články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.