BK MLADA BOLESLAV
16. 4. 2024 | Lukáš Chuchválek

Historický okamžik! Dorostenci zvládli šesté utkání finále a vybojovali titul

F6, úterý 16. 4. 2024
Ml. Boleslav - Pardubice MBL - PCE
M l. B o l. – Infarktový šestý finálový zápas série s Pardubicemi se hodně dlouho nepohnul ze stavu 0:0. Nechyběly v něm pěkné šance, důrazné souboje i emotivní situace, které přidělávaly práci rozhodčím. Jestli něco chybělo, tak góly. Jedinou přesnou trefu zaznamenal Rostislav Šilhavý na konci druhé třetiny a dorostenci Mladé Boleslavi pak po celé třetí dějství zvládali neutralizovat pardubické útoky a hlídat si své hubené vedení. To se povedlo zásluhou zodpovědné obrany a fantastického Marka Skleničky, jenž do své sítě nepustil ani myš, natož puk. Po siréně nastaly oslavy zlata, zatímco na opačné straně se soupeř smiřoval s tím, jak play-off dopadlo, a se stříbrem. Dorostenci tak završili svou nejúspěšnější sezónu v dějinách klubu.
Ml. Boleslav: Sklenička – Kovář D., Doležel, Čermák, Hájek, Hora, Šilhavý, Piskač – Hanyš (A), Beran (A), Kurka – Vasiak, Matějka, Kristek (C) – Hrouda, Churáček, Maxin – Ždanov
Pardubice: Tuláček – Ruml, Jansa, Vápeník (A), Novosad, Křečan – Krčál, Rolinek (C), Sekanina – Macek, Korec (A), Mikeska – Lempach, Joska, Úlehla – Novák
Branky a nahrávky: 40. Šilhavý (Churáček, Maxin). Rozhodčí: Veselý, Zeliska – Klouček, Černohlávek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 456. Střely na branku: 27:33. Průběh utkání: 1:0.

Fotogalerie

Komentář

Dlouho trvalo, než si kterýkoliv tým vypracoval nějakou nebezpečnou šanci. Velmi se o to zasloužila pardubická obrana, jež skvěle zablokovala oblast mezikruží i obou kruhů skoro až na profesionální úrovni a útočníci forčeky znepříjemňovali Bruslařům postup v útoku. Když už se k nějaké střele Středočeši dostali, letělo to většinou mimo. Hosté se snažili domácí celek překvapit z protiútoků a přineslo jim to v 11. minutě první přesilovou hru. V početní nevýhodě dokázala Boleslav svého soupeře udržet na uzdě, zleva neuspěli Filip Křečan ani důrazný Štěpán Lempach, jenž se nebál dojet před bránu a píchnout puk pod Marka Skleničku. Po skončení pardubické přesilovky se na druhé straně kluziště obul do puku Matěj Doležel, jehož tvrdý pokus vyrazil Matěj Tuláček vyrážečkou mimo. Horko před jeho bránou bylo i v následujících momentech, než se hosté osvobodili z tlaku. Pod tlak se záhy ocitli znovu a Boleslav z toho vytěžila svou první přesilovou hru. Filip Matějka přes hráče střílel před brankoviště, kde na teč čekal Petr Hanyš, ale tato dobrá šance zůstala nevyužitá, navíc se na trestnou poroučeli dva hráči, jeden z každého týmu za nesportovní chování. Tlak Boleslavi pokračoval a Tuláček předváděl jeden vynikající zákrok za druhým. Tvrdě pálil Ondřej Hrouda a vytvořené závary před bránou též změnu skóre nepřinesly. Se závěrem třetiny se začalo hrát přespříliš tvrdě a sudí nemilosrdně trestali opět na obou stranách.

Po pauze se hráči uklidnili a poprvé z brejku po nepovedené akci Pardubic zaútočili i Bruslaři. Neproměnili ho, ale pak si dojeli pro přesilovku. V té se ale domácím nedařilo a na vyjetí Skleničky z brány málem doplatili. Pak od modré nepropasíroval puk přes hráče Imrich Maxin. Oba celky po srovnání počtu hráčů na ledě přidaly do rychlosti, přesnosti i důrazu, a tak měli plné ruce práce oba brankáři proti rychlým vpádům před brankoviště i rozhodčí, neboť roznětka mnohdy už byla málem zapálena. Vše se zatím obešlo pouze s domluvou.V 26. minutě se už domácí málem radovali ze vstřelené branky, ale puk přes nadějnost šance přece skončil na poslední chvíli v lapačce Matěje Tuláčka. Na opačné straně vyhořel na Skleničkovi Vít Macek. Díky rozhodnosti Maxina ve středním pásmu, jenž se nezalekl obklíčení, se k prudké střele dostal Rostislav Šilhavý, proti němuž skvěle zakročil Tuláček. Nepříjemná tečovaná rána vzešla na druhé straně od modré z hole Teodora Vápeníka, po níž se Marek Sklenička natahoval až k levé tyči, ale puk nakonec letěl mimo. Následovala chyba Pardubic ve středním pásmu, jejichž hráče přebruslil Jakub Kristek, avšak v nájezdu nedokázal trefit prostor mezi betony. Další minelu předvedla pardubická obrana nedlouho poté, když nechala v mezikruží neobsazeného Vojtěcha Berana, jenž ale začal místo střely kličkovat a šanci zahodil. Akce domácích pokračovala a Rostislav Šilhavý vyslal kousek od levé tyče pořádnou ránu, kterou Tuláček zneškodnil. To se nelíbilo Michalovi Jansovi, který se do Šilhavého pustil a oba putovali na trestnou. S koncem třetiny opět houstla atmosféra na ledě a Boleslavi se též povedlo vyrobit pořádnou hrubici v obraně, po níž se vyznamenal Sklenička proti tvrdému pokusu Davida Krčála zblízka. Následoval závar, který brankář domácích také ustál. Přes tyto nezdary na obou stranách se 25 vteřin před koncem druhé třetiny přece skóre změnilo, když od pravého mantinelu tvrdě vypálil Rostislav Šilhavý a puk prošel vším v cestě.

V úvodu posledního dějství se do brejku dostal Petr Hanyš, avšak před brankovištěm mu sjel puk a nezakončil pořádně. Bruslaři se chopili této šance, kdy Pardubice předvedly mdlý nástup, a zasypali Tuláčka ještě několika dalšími dobrými údery, které však také ustál. Na druhé straně dostal od domácího hráče bojujícího ve středním pásmu námaz David Krčál a též se prezentoval nebezpečnou střelou. Tentokrát zachoval rozvahu Marek Sklenička. Odvážně mezi dva protihráče se s pukem vecpal Adam Kurka. Nezakončil, nýbrž se poroučel k ledu a posunul branku. Souhrou od středního pásma se Bruslaři znovu dostali do šance a Svjatoslav Vasiak u pravé tyčky narazil na připraveného Tuláčka. Zleva to po chybce obrany Pardubic zkoušel podobně Imrich Maxin a rovněž neuspěl. Dynamo se snažilo zamknout soupeře v jeho třetině, ale Marek Sklenička a špatná přihrávka zpoza brány jim zhatili plány, přestože hráči Pardubic dávali najevo, že vyrovnat chtějí. Obrazu hry a stavu 1:0 odpovídala i zlepšující se atmosféra na tribunách, jež byla s každou minutou hlasitější jak ze strany domácího obecenstva, tak početné pardubické výpravy. S blížícím se koncem začal být dosud svižný průběh rozkouskovaný a byla znát nervozita na ledě, jež se projevovala ofsajdy a zakázanými uvolněními. To více vyhovovalo Bruslařům, kterým stačilo v tuto chvíli jediné: nedostat gól. Podařilo se jim také zdržet odchod Tuláčka na střídačku, ale jakmile naskočil šestý hráč Pardubic do pole, tajil se z dění na ledě dech. Dvakrát Boleslav neúspěšně vypálila na prázdnou klec a Pardubice marně dobývaly Skleničkovu bránu. Po buly, jež nastalo po oddechovém čase Bruslařů, se puk dostal mimo boleslavské pásmo a se sirénou zavládlo na boleslavské straně veselí mistrovských oslav.

Ohlasy trenérů

Martin Škaloud: Začátek byl stejný jako minulé utkání v Pardubicích. Opatrná první třetina, ani jeden tým nechtěl udělat chybu. Čekalo se na první gól, který v té první třetině nepřišel. Ve druhé třetina byla pasáž, kdy soupeř tahal za delší konec provazu, ale podržel nás Mára Sklenička. My jsme tam tedy taky měli nějaké šance, které jsme bohužel nezužitkovali. Až taková utišená střela Rosti Šilhavého v poslední minutě druhé třetiny nás poslala do vedení. Projev třetí třetiny odpovídal výsledku. My jsme se snažili hrát zodpovědně, směrem do obrany, nepouštět Pardubice do laciných šancí. Soupeř do nás tlačil, takže pochopitelně přicházely i nějaké naše brejkové situace. Mrzí mě, že jsme nějakou nedokázali využít, byli bychom asi všichni o něco klidnější, ale teď už je to asi jedno.

Související články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.