BK MLADA BOLESLAV
19. 4. 2024 | Klub

Dalším dílkem do skládačky je finský útočník Aleksi Rekonen

M l. B o l. – I v tomto týdnu přinášíme nové jméno, které bude pro nadcházející extraligovou sezonu figurovat na soupisce Bruslařů. Je jím třicetiletý rodák z Helsinek Aleksi Rekonen. Ten sice drtivou část své kariéry strávil ve své rodné zemi, zkušenosti má ale i z české extraligy – do Mladé Boleslavi totiž přichází po dvouletém působení v Plzni.

Co na forvarda, který si v obou ročnících, jenž strávil v dresu indiánů, připsal kolem 30 kanadských bodů, říká sportovní ředitel BK Mladá Boleslav Martin Ševc? „Aleksi umí velmi dobře bruslit a je použitelný na vícero postech. V Čechách už je adaptovaný, slyšeli jsme, že je tu spokojený on i jeho rodina, což je vždycky důležité, a v neposlední řadě umí dávat góly,“ dodává.

Profil Aleksi Rekonena

Aleksi Rekonen je rodák z Helsinek, trvale ale žije v Lahti, což je zhruba stotřicetitisícové město vzdálené přibližně hodinu a půl jízdy právě od hlavního města Finska. Hokejově vyrostl v Jokeritu, přičemž v mládí pravidelně oblékal dresy národních týmů od 16 do 20 let. První zkušenosti v dospělém hokeji získal o soutěž níž, od svých 20 se ale usadil v týmech Liigy. Kromě Jokeritu postupně oblékl dresy Sport Vaanta, Kärpät Oulu, Pelicans Lahti či Ässät Pori. Sezony 2020/2021 a 2021/2022 strávil ve druhé nejvyšší švédské soutěži v celku BIK Karlskoga, odkud se před dvěma lety přesunul do České republiky. Za Plzeň odehrál 109 utkání, v nichž nastřílel 27 gólů a na 39 jich přihrál.


Na Boleslav jsem měl velmi dobré reference a můj syn zbožňuje zelené dresy, říká s úsměvem Aleksi Rekonen

Proč jste si před dvěma lety vybral Českou republiku?

Hrál jsem tehdy ve Švédsku a zjistil jsem, že je celkem zajímavé žít mimo Finsko. Hrát jiný hokej. A chtěl jsem to zkusit dál. Objevila se dobrá příležitost jít do Čech, a tak jsem toho využil.

Prakticky celý svůj hokejový život jste strávil ve Finsku. Musel jste se na český hokej nějak adaptovat?

To bych neřekl. Byl to pro mě přirozený přechod. Češi jsou stejně jako Finové velmi silní a dobří bruslaři. A na to jsem celý život zvyklý.

Jaké byly z vašeho pohledu uplynulé dvě sezony v Plzni?

Pro mě osobně to byly dobré dva roky, ale důležitější je samozřejmě tým a v tomhle ohledu se nám toho bohužel moc nepovedlo. Společně s rodinou jsme se měli v Plzni velmi dobře, ale chtělo to víc, aby se nám hokejově víc dařilo.

Patřil jste tam mezi nejlepší útočníky. Proč jste se rozhodl změnit působiště?

Myslím, že takhle tohle prostředí prostě funguje. Je to obchod, ve kterém zvažujete možnosti, zájem protistrany, vlastní schopnosti. Boleslav o mě projevila velký zájem, já celou věc promyslel a všechny ty zmíněné věci mi prostě zapadly do sebe. Beru to jako dobrou změnu pro sebe samého.

Proč jste si vybral Mladou Boleslav?

Doporučil mi ji můj agent. Z toho, co jsem slyšel, tu jdou správným směrem. Teď to samozřejmě chci vidět i na vlastní oči. (smích) Taky mám na Boleslav dobré reference od hráčů. Nakonec to nebylo těžké rozhodování.

Od kterých hráčů jste měl reference?

Ve Finsku jsem se potkal v jednom týmu s Mattim Järvinenem, takže jsem mluvil s ním. Z Boleslavi k nám potom do Plzně přišel Tim Söderlund, který taky mluvil hodně dobře.

S Alexem Lintuniemim jste nemluvil?

Ano, samozřejmě, s ním také.

Jak jste Boleslav viděl coby soupeře?

Přijet do Boleslavi v roli soupeře není úplně snadné, fanoušci jsou tu blízko ledu a člověk cítí určitý tlak. (úsměv) Těším se, až to zažiju z druhé strany. Zápasy s Boleslaví byly vždycky těžké.

Jaký jste typ hráče? Kladete na sebe velké nároky?

Mým prvořadým úkolem je pomoct týmu, jak jen budu moct. Nároky na sebe určitě kladu vysoké, tlak je také potřeba, ale osobně si myslím, že je třeba se hrou i bavit.

Prý máte velkou rodinu, manželku a čtyři děti. Stěhují se s vámi všichni do Boleslavi?

Ano, stěhujeme se sem všichni. Dva nejstarší kluci hrají hokej, takže teď začnou hrát tady. Jednomu z mých synů se Boleslav vždycky líbila, má rád ty zelené dresy, takže obzvlášť jemu jsem udělal radost tím, že ho teď budu taky oblékat a on vlastně také. (úsměv)



Další články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.