BK MLADA BOLESLAV
5. 3. 2016 | Zdena Bobková

Napínavý zápas až do konce – junioři proti Hradci rozhodli v prodloužení

46., sobota 5. 3. 2016
Ml. Boleslav - Hr. Králové MBL - MHK
M l. B o l. – Krátce po sobotním poledni se proti sobě postavily celky juniorů Mladé Boleslavi a hradeckého Mountfieldu. Oba soupeři hráli o jediné – o co nejlepší postavení pro vyřazovací boje play-off. Boleslavští však do zápasu nevstoupili vůbec dobře, po čtyř minutách prohrávali o dvě branky. Silou vůle a obrovským nasazením však dokázali zápas otočit a v něm i chvíli vést. Hradec však šest minut před koncem třetí třetiny srovnal na 3:3 a utkání se tak muselo prodlužovat. V něm se hosté nestačili ani rozkoukat, po sedmi vteřinách skóroval Motloch a bylo rozhodnuto! Kýžený druhý bod zůstává doma v Mladé Boleslavi a Bruslaři se v osmifinále utkají s někým z dvojice Třinec – Sparta (vše se rozhodne až v podvečer, po sečtení všech výsledků a konečné verzi extraligové tabulky). Utkání se skvěle povedlo Lukáši Motlochovi, který si v něm připsal hattrick.
Ml. Boleslav: Groh – Mattis, Tůma, Žalud, Marček, Červinský, Prokop – Průšek, Pätoprstý, Rypar, Kerda, Borovec (C), Planý, Němec, Sedmík (A), Motloch
Hr. Králové: Veselý (21. Kouba) – Brádler, Lier, Košař, Bureš, Havránek, Hronek – Malík, Hnik, Miškář (A), Šimůnek, Drašnar, Michálek, Havelec, Matouš, Chalupa, Orság, Gančarčík (A), Pilař (C)
Branky a nahrávky: 20. Motloch (Průšek),24. Motloch (Borovec), 50. Rypar (Němec), 61. Motloch (Průšek) – 4. Michálek (Hnik, Pilař), 5. Miškář (Orság), 54. Orság (Miškář). Rozhodčí: Hrubý – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 72. Střely na branku: 29:42. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3pp.

Komentář

Jak už bylo napsáno v anotaci, domácím se vůbec nepovedl vstup do utkání. Ve čtvrté minutě Hradečtí ujeli do přečíslení a na konci pěkné kombinace stál Jan Michálek, který našel volnou skulinku u pravé tyče a hosté vedli 1:0. Jen o 50 vteřin později ale udeřili Východočeši znovu. Tentokrát Groh zasáhl proti střele Jakuba Orsága, jenže ji jen vyrazil a pro domácí – bohužel – přesně na hůl Patrika Miškáře a rázem to bylo už o dvě branky. Bruslaři poté působili lehce zaskočeným dojmem. Zajímavou šanci dokázal přichystat Sedmík, který nabral rychlost a přenechal zakončení Borovcovi, ten však neměl klid pro zakončení. Hradečtí si pak zanedlouho zahráli přesilovou hru. Při ní dokázali soupeře uzamknout v pásmu, ale do výraznější šance je domácí tým nevpustil a Groh si rovněž žádný chybný zákrok nepřipsal.

Bruslaři si po vypršení hradeckého trestu ale rovněž zahráli přesilovku. V ní se do velké šance dostali Průšek, a po chvíli i Motloch, ale ani jednomu z hokejistů se nepodařilo trefit skákající kotouč a dopravit ho do sítě. S koncem první třetiny však domácí tlačili o něco více a hradecký gólman se tak musel řádně otáčet. Nejprve tvrdě pálil Kerda, proti jeho střele ale Veselý zasahovat nemusel, šla těsně nad břevno. Z protiútoku zahrozil Michálek, ale pouze do lapačky. Před koncem třetiny se střelou do horního růžku prosadil Lukáš Motloch. K brance mu sice lehce dopomohla tyč, ale i ta je součástí hry. Boleslav poté ještě vyfasovala trest, přesilovka Hradce se tak překulila do druhé části hry.

Ta hostům ale příliš nevyšla, ačkoli byli v pásmu, efektivitě nešla naproti četnost střelby, a tak početní výhoda vyšla naprázdno. Do brány se navíc od druhé třetiny postavil starší dorostenec Štěpán Kouba, který vystřídal Františka Veselého, který se v první třetině zranil a do zápasu tak už nezasáhl. Jisté výhody menších zkušeností Kouby v juniorské soutěži tak využili znovu domácí, konkrétně opět Lukáš Motloch. Brankář hostí nedokázal přerušit hru a boleslavský forvard zvedl puk a vyrovnal. O poznání opatrněji se tedy pokračovalo dál. Dle pokynů hlavních koučů se bojovalo především o střední pásmo a k vidění nebyli ani žádné unáhlené výpady. Ve slibné šanci se ocitl hradecký Michálek, který nedokázal zakončit a ani nikdo z jeho spoluhráčů nedotlačili puk za brankovou čáru. V závěru druhé třetiny byli pak mírně aktivnější hosté, a to i navzdory přesilové hře domácího týmu. Skóre se ale do přestávky neměnilo, a tak se do šaten odcházelo za stavu 2:2.

Aktivitu si Mountfield přenesl i do závěrečné části hry, který častěji pobýval v útočném pásmu Boleslavi. Obrana i brankář domácího celku se však dokázal dobře postavit všem hradeckým pokusům. Michálek byl v úvodu ve velké šanci, ale tváří v tvář Groha nepropálil. Na druhé straně musel Kouba zasahovat proti střele Motlocha. Oba týmy si byly vědomi toho, že i jeden gól může rozhodnout, a tak nikdo nechtěl udělat chybu. Přesto byli více aktivnějším celkem právě hosté. O to víc pak hosty mrzela situace z poloviny třetí třetiny, kdy se do brejku dostal Němec. S pukem stihl objet branku a přihrát volnému Patriku Ryparovi, který překonal a zároveň i překvapil Koubu.

Jenže radost domácím nevydržela příliš dlouho. Mountfield ještě zmobilizoval síly a na konci 54. minuty vyrovnal. Domácí obrana dostatečně nezapracovala před svým gólmanem a Jakub Orság dotlačil puk za brankovou čáru. Další zaváhání si už ale domácí, pokud stále pomýšleli na body, nemohli dovolit. A tak se také nestalo a celé utkání tak dospělo do prodloužení.

To, co se stalo poté, čekal ale málokdo. Boleslav jen vyhrála puk a Hradečtí jak kdyby zapomněli, že už začalo prodloužení. Lukáš Motloch ujel sám na bránu a zápas ukončil parádním gólem pod víko a navíc, ještě svým osobním hattrickem v tomto utkání. Na gól navíc potřeboval pouhých sedm vteřin. Bruslaři si tak z posledního utkání připisují body dva a pravděpodobně se v osmifinále utkají s pražskou Spartou nebo s třineckými Oceláři (vše záleží na večerních zápasech těchto týmů). Hradečtí si na východ Čech odvážejí jeden bod a v osmifinále se pravděpodobně střetnou s brněnskou Kometou.

Ohlasy trenérů

Jan Křivohlávek, BK Mladá Boleslav: Bylo to velmi cenné vítězství za dva body. Věříme, že na něj navážeme v play-off.

Aleš Krátoška, Mountfield HK: Byl to poslední zápas základní části, který byl ale hodně důležitý. Přijeli jsme do Mladé Boleslavi s cílem získat osmé místo, abychom měli výhodu začít play-off doma, což se nám povedlo.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.