BK MLADA BOLESLAV
16. 11. 2019 | Vojtěch Drbohlav

Historicky nejvyšší výhra juniorů v elitní soutěži. Bruslaři smetli Salzburg 9:1

19., sobota 16. 11. 2019
Ml. Boleslav - Salzburg MBL - SLZ


M l. B o l. – Juniorům se po reprezentační přestávce zatím daří. Poté, co v pátek v rámci přípravného zápasu zdolali Lillehammer 4:1, si v sobotu po obědě otevřeli na domácím ledě střelnici a na rakouský Salzburg si vyšlápli, když jej porazili osmigólovým rozdílem v poměru 9:1. Jedná se tak o dosud nejvyšší vítězství boleslavských juniorů za 12 let, co působí v nejvyšší soutěži.
Ml. Boleslav: Zeithaml – D. Moravec, Sýkora, Dotter, M. Houška, Vacík, Dudycha – Závora, Szturc, Dlask, Petržilka, Půček, Mežnar, V. Houška, Petriska, Vasilev, Moravčík, Šíma, Simon
Salzburg: Bugl – Kerber, Schwaiger, Necesany, Hörl – Eham (C), Lutz, Miklukha, Leonhardt, Hengelmüller, Borzecki (A), Pronin, Wolf, Lindner, Bjerrum, Hložek, J. Müller
Branky a nahrávky: 5. Petržilka (Šíma), 12. Závora (Vasilev, Dudycha), 13. Půček (V. Houška, Szturc), 25. Dotter (Šíma), 30. Petriska (Simon, Dudycha), 38. Simon (Petriska), 41. Szturc (Moravčík), 47. Dotter (Sýkora, Mežnar), 48. Simon (Petriska, Dudycha) – 55. Bjerrum (Necesany, Leonhardt). Rozhodčí: Sýkora – Kis, Bohuněk. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 73. Střely na branku: 52:23. Průběh utkání: 9:0, 9:1.

Komentář

V první třetině měli více ze hry Boleslavští, kteří ji výsledkově ovládli poměrem 3:0. Už v 5. minutě vstřelil pohledný gól Jakub Petržilka, na jehož hokejku se dostal puk od soupeře, najel si do pravého kruhu odkud poslal Bruslařský klub nekompromisně do vedení. Po chvíli na sebe upozornil také důrazný Samuel Dotter. K němu se dostal puk, otočil se na modré čáře, otočil se s ním a vystřelil, jenže puk trefil břevno.

Boleslavští ve svém náporu pokračovali. Ve 13. minutě navýšil na 3:0 Jan Půček trefou z mezikruží. Pro dorostence Půčka se tak jednalo o premiérový gól v juniorské kategorii. V 15. minutě mohli hokejisté Red Bullu snížit, když domácí ve své přesilovce nechali ujet Oleksije Mykluhka, který si najel až k Zeithamlovi, provedl kličku a zakončil, jenže puk udržel boleslavský gólman někde ve své výstroji. Na konci první třetiny měli hosté k dispozici ještě část přesilovky, jenže tu, ani její zbytek na počátku druhé dvacetiminutovky nevyužili.

Ve druhé třetině Bruslařský klub své vedení ještě zdvojnásobil. Na 4:0 zvýšili Středočeši již ve 25. minutě. Nedaleko kruhů se napřáhl Samuel Dotter, po jehož střele puk skončil až za bezmocným Buglem. I poté měli stále více ze hry domácí. Na 5:0 zvýšil šťastným gólem Jan Petriska, když mu puk sklouzl z hokejky a díky nepozornosti rakouského brankáře skončil až za brankovou čárou.

Na Rakušanech bylo znát, že ztrácejí nervy. Po bitce na konci první třetiny se odehrály ještě další šarvátky, pro salzburgského hráče padl také jeden osobní desetiminutový trest. Ve 38. minutě navýšil na 6:0 Michal Simon, který se trefil přesně pod lapačku. V závěru druhé třetiny měli ale domácí ještě dvě velké šance. Nejprve se netrefil z blízka Petr Šíma, následně vystřelil Jakub Petržilka, po jehož ráně už se zdálo, že by puk mohl skončit v bráně, jenže ten se odrazil od vnitřní strany pravé tyče ven. Do kabin se tak po 40 minutách šlo za stavu 6:0 pro domácí juniory.

Také ve třetí třetině pokračovali Boleslavští v náporu. Hned po 49 sekundách třetího dějství se prosadil Gabriel Szturc poté, co obdržel příhodnou přihrávku zpoza brány a trefil se nad lapačku. Mladá Boleslav využila ve 46. minutě přesilovou hru, díky které se prosadila již do osmigólového náskoku. Aktivní Samuel Dotter rázně vystřelil a z levého kruhu zakončil parádně do horní levé části soupeřovy branky.

O necelou minutu později to bylo ale už 9:0. Poté, co se do pásma rychle přesunul Petriska a přihrál Michalu Simonovi, skončil puk po střele z mezikruží opět až za zády bezmocného rakouského brankáře. 73 diváků ve ŠKOENERGO Aréně už nejspíš doufalo, že Bruslaři zvítězí a Tadeáš Zeithaml uhájí čisté konto, to se ale nestalo. V 55. minutě se nad lapačku trefil Jonas Bjerrum a uzavřel skóre utkání na konečných 9:1.

Jedná se o historicky nejvyšší výhru juniorky BK Mladá Boleslav za uplynulých 12 let, kdy Bruslařský klub působí v nejvyšší juniorské tuzemské soutěži (dosud extraliga, letos je nazývána jako "pohár"). Dosud nejvyšší vítězství zaznamenali tehdejší boleslavští junioři v ligové soutěži 11. října 2008, kdy porazili 9:2 ostravskou Porubu.

I po tak historické výhře zůstávali oba trenéři juniorky skromní. Zatímco hlavního trenéra Jana Křivohlávka trochu mrzelo neuhájené čisté konto Tadeáše Zeithamla, jeho asistent Ladislav Kolner tvrdí, že je na tuto výhru důležité navázat v úterý na ledě Brna. "Samozřejmě, že z toho máme radost, ale jsou to hlavně tři body, které jsme po těch porážkách potřebovali. Máme radost, kluci vědí, že hráli dobře, ale nebudeme to přeceňovat," řekl Ladislav Kolner. Zbytek jeho vyjádření čtěte níže.

Ohlasy trenérů

Ladislav Kolner (BK Mladá Boleslav): Budeme sedět zadkem na zemi. Měli jsme předtím nějaké problémy a snažili na nich zapracovat. Z této výhry máme samozřejmě radost, ale nebudeme ji přeceňovat. V úterý jedeme do Brna, je třeba vítězství potvrdit. Řeknu to úplně jednoduše: Tohle bylo békáčko tak, jak kluky známe. Víme, že umí hrát hokej a je to jenom v nich, aby si to uvědomili.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.