BK MLADA BOLESLAV
6. 3. 2009 | Tomáš Nejedlo

Středočeské derby rozhodly přesilové hry

UDR, pátek 6. 3. 2009
Kladno - Ml. Boleslav KLA - MBL
K l a d n o - Důležitý, koneckonců jako všechna boleslavská utkání ve skupině o udržení, zápas sehráli hokejisté Bruslařského klubu na ledě Kladna. V rámci 5. kola play-out hokejové O2 extraligy bylo sehráno vyrovnané utkání, ve kterém nakonec rozhodly přesilové hry. Z jedenácti nabídnutých Kladenští využili celkem tři, což bylo nakonec základní stavebním kamenem výhry soupeře. Ztráta svěřenců Jaromíra Šindela na posledním místě se sice neprohloubila, jenže zároveň ani neztenčila.
Kladno: Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Hořava, Šmach, Trončinský, Kameš, Růžička – Bělohlav, Patera, Procházka - Čurilla, Mrázek, Kuchler - Horna, Kalla, Frolík - Valský, Stieler, Eberle
Ml. Boleslav: Schwarz - Bauer, Novák, Čížek, Brňák, Schnabel, Zíb, Mocek - Král, Nouza, Handlovský - Padělek, Benda, Vrbata - Klimenta, Důras, Boháč - Kazionov, Sýkora, Pšurný - Gajovský
Branky a nahrávky: 39. Horna (Patera, Nádašdi), 41. Procházka (Bělohlav, Patera), 50. Procházka, 60. Hájek - 23. Sýkora (Bauer), 43. Benda (Padělek). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Lhotský, J.Svoboda. Vyloučení: 6:11 + navíc Patera (KLA) - Zíb (MBL) 10 minut OT. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2275. Střely na branku: 39:32.

Komentář

Boleslavští začali utkání docela riskantně. Nouza totiž hned po třiceti vteřinách hry sice ujel do útočného pásma, kde však puk ztratil a zkušení kladenští útočníci Bělohlav s Procházkou najížděli na jediného boleslavského beka. Třetí vzadu - brankář Marek Schwarz si však tuto situaci pohlídal. Na druhé straně se zapotil i gólman Kopřiva. Musel totiž řešit výpad kapitána Richarda Krále. Stejně jako Schwarz si dokázal poradit. V páté minutě zápasu málem využila momentu překvapení domácí dvojice Kalla s Frolíkem. Odražený puk od zadního mantinelu se dostal právě k Martinu Frolíkovi, jenž naštěstí pro hosty nezacílil přesně. Chuť si Frolík mohl spravit o dvě minuty později. Jeho svižnou střelu však strážce mladoboleslavské svatyně dokázal vytěsnit mimo tři tyče.

Poté mohli diváci v kladenské hale vidět hru se spoustou nepřesností ve hře. Z šedi těchto momentů vybočil navrátilec do domácí sestavy Mrázek, zkusil blafák, ale branku vstřelit nedokázal. V patnácté minutě hry mohli boleslavští hráči najíždět do přečíslení, Král však pokazil finální přihrávku. Dvě minuty před koncem první třetiny se poprvé vylučovalo. Za vzájemnou potyčku putovali za katr Nádašdi a Vrbata. Největší šanci úvodní části hry spálil těsně před první sirénou kladenský Kalla. Ujížděl totiž zcela osamocen na hostující branku, ale kličkou na bližší tyč úspěšný nebyl. Schwarz si následně poradil i se dvěma pokusy Šmacha od modré čáry a první třetina tak skončila bezbrankovým stavem.

Druhá dvacetiminutovka začala z obou stran pěkně zhurta. Nejprve minul Patera, mozek všech kladenských akcí. Neprosadilo se ani jeho hokejové dvojče Martin Procházka. A proto poprvé udeřilo na druhé straně. Sýkora vyhrál buly pro Bauera, ten vypálil směrem na Kopřivu a důsledný Tomáš Sýkora poslal dorážkou Boleslav do vedení – 0:1. Dvě minuty po brance Sýkory se příliš vehementně vztekal Pavel Patera, až si vysloužil desetiminutový osobní trest. Vyrovnat mohl o několik málo chvil později agilní Jaroslav Kalla. Jeho pěknou střelu ponechal Schwarz v lapačce. První klasická přesilovka utkání byla k vidění až v 26. minutě. To totiž fauloval Gajovský. V přesilovce své štěstí zkoušel Horna. Po jeho výpadu zpoza brankové čáry se opět zaskvěl mladoboleslavský gólman.

Na přelomu první a druhé poloviny klání si domácí vypracovali několik gólovek. Horna, Kalla a Frolík – celá tato řada vyzkoušela Schwarzovy dovednosti. I na tentokrát se hostující brankář překonat nenechal. Velmi krušné chvíle pro hráče z města automobilů přišly ke konci druhé periody. Nejprve byl vyloučen Boháč a za půl minuty po něm putoval na lavici hanby i Sýkora. Tuto dvojici ještě doplnil Lukáš Zíb, jenž inkasoval osobní trest za protesty. Po třinácti vteřinách dvojnásobné přesilovky Kladna bylo vyrovnáno. Zblokovaná střela Tomáše Horny prošla až do hostující klece – 1:1. Mladoboleslavští tak dostali nepopulární branku "do šatny." V pokračující klasické přesilovce měl ještě jednu šanci Patera, mířil však mimo. I druhá třetina tak skončila vyrovnaným výsledkem.

Do třetí části hry vstoupili Boleslavští jako ze špatného snu. Hned po osmnácti vteřinách hry totiž inkasovali druhou branku. V pokračující klasické přesilovce ze druhé třetiny nejprve Patera svým typickým způsobem vybojoval puk za brankou soupeře, předložil jej Radku Bělohlavovi, který celou akci ještě vyšperkoval přihrávkou na brankoviště Martinu Procházkovi a ten si již v těchto situacích ví rady – zakončil přesně mezi betony brankáře Mladé Boleslavi – 2:1. Ve 42. minutě však fauloval Mrázek a o sedmadvacet vteřin déle se proti pravidlům provinil také Trončinský. Něco málo přes minutu trvalo Boleslavi, než dvojnásobnou početní využila. Jan Benda se prosadil tečovanou střelou a začínalo se tak prakticky od znovu – 2:2.

Svěřenci trenéra Jaromíra Šindela však na kladenské půdě neměli na růžích ustláno. Mladík Čížek vyřešil nebezpečnou akcí týmu Geus Okna pomocí faulu loktem a na trestné lavici ho doplnit poté také David Vrbata. Trenéři Kladna vytušili, že právě tento moment by mohl být pro vývoj utkání zlomový a vzali si oddechový čas. Do hry se dostala opět elitní řady domácích a jako za mlada dravý Martin Procházka zužitkoval své zkušenosti a přehled a s pomocí jednoho z bránících hráčů hostí přeci jen dostal kotouč do branky – 3:2. Stalo se tak přesně v době, kdy se Čížek vracel na led. Minuty pro Boleslav utíkaly kvapným tempem, a když už se hosté nadechovali k náporu, přibrzdil je faul Vrbaty. Ani závěrečný oddechový čas a power-play k vyrovnání nevedly, ba naopak. David Hájek zabrzdil útočný val a vyrazil vstříc prázdné brance. Čtyři vteřiny před koncem šedesátiminutové hrací doby zatloukl čtvrtý hřebíček do boleslavské rakve – 4:2.

Ohlasy trenérů

Petr Kasík, asistent trenéra HC GEUS OKNA Kladno: “Zápas jsme rozehráli špatně, hráči si až příliš uvědomovali, o co v utkání jde. Postupem času jsme se však zlepšovali a hlavně díky velmi dobře sehraným přesilovkám jsme dokázali zápas dotáhnout do vítězného konce. V žádném případě si však nemyslíme, že je definitivně o záchraně rozhodnuto. Pokud bude ještě pro soupeře existovat teoretická naděje, tak nesmíme žádné další zápasy vypustit.“

Jaromír Šindel, trenér BK Mladá Boleslav: “Do Kladna jsme jeli s jediným přáním a to bodovat. Jak jsme očekávali, hrál se vyrovnaný zápas, ve kterém rozhodovaly také podle očekávání přesilové hry. Domácí je umí zahrát velice dobře a bohužel jsme tak doplatili na naši nedisciplinovanost. Víme, že případná alespoň předposlední příčka je teď již pouze v oblasti teorie, ale budeme osud stále pokoušet.“

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.