BK MLADA BOLESLAV
30. 3. 2009 | Jitka Čechová

O druhém barážovém vítězství Boleslavi rozhodl Důras

BAR2, pondělí 30. 3. 2009
Ml. Boleslav - Ústí n. L. MBL - UNL
M l. B o l. – Ačkoliv výsledek prvního barážového utkání hovořil poměrně jasně pro Boleslav, tak docela jasné to nebylo. Což se dá říct i o druhém zápase. Diváci si na první branku museli tentokrát počkat déle, až ve 24. minutě otevíral skóre zápasu Důras. O stejný počet minut později se potom poprvé v sérii radovali i Ústečtí, když Janků vyrovnával na 1:1. Nerozhodné skóre vydrželo do konce základní hrací doby a na řadu tak přišlo prodloužení. V něm se podruhé prosadil Důras a rozhodl tak o 2:0 na zápasy pro Mladou Boleslav.
Ml. Boleslav: Schwarz – J. Novák, Kočí, Zíb, Moravec, Schnabel, Bauer - Nouza, Král, Handlovský - Klimenta, Boháč, Důras - D. Vrbata, Sýkora, Pšurný - Benda, Padělek, Gajovský
Ústí n. L.: Salfický – Macháček, Němeček, Kříž, Pojkar, Klobouček, Zeman, Novotný - Mikulík, Havlíček, Sklenička - Hovorka, Špirko, Heřman - Janků, Hanzl, Pazourek - V. Novák, Dragoun, Procházka
Branky a nahrávky: 24. Důras (Boháč), 69. Důras (Boháč) – 48. Janků (Zeman). Rozhodčí: Minář, Mikula – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:6, Mikulík (UNL) 10 minut OS. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3850. Střely na branku: .

Fotogalerie

Komentář

Ústí poháněné včerejším neúspěchem v úvodu druhého barážového utkání Boleslav tak trochu zaskočilo. Hned v prvních vteřinách vyslali na Schwarze rovnou dvě střely. Nejprve se domácí obranou šikovně prosmýkl Mikulík, jeho střelu ale boleslavský gólman vyrazil vysoko nad. O pár vteřin později tečoval jeden z domácích beků střelu Němečka. Středočeši se dostali do útočného pásma stejně jako minule s druhou formací, Lvi si je ale dobře hlídali a Boleslavští se nedostali dál než na metr od mantinelu.

Ústečtí si dál drželi tlak, ale neuspěli ani Heřman s Mikulíkem ujíždějící dva na jednoho, ani Pojkar, který v přesilovce mířil nad Schwarzovo rameno. Boleslav dostala parádní možnost ujmout se vedení po polovině třetiny, kdy hrála skoro celé dvě minuty dvojnásobnou přesilovku. Ani tato šance ale první přesilovkový gól této série nepřinesla. Sotva byli hosté v pěti, musel Schwarz zasahovat proti Kloboučkovi, v jehož případě měl boleslavský brankář i notnou dávku štěstí. Z celkového pohledu na první třetinu byli lepší Ústečtí, ve všech případech ale narazili na bezchybného Schwarze.

Na začátku druhé třetiny Boleslav svého soupeře opět znovu – i když určitě ne chtěně – nastartovala k akci, na trestnou lavici totiž usedl Kočí. Přesilovky se ale neukazují být silnou stránkou ani jednoho ze zúčastněných celků, a tak gól nevykouzlil ani Špirko svou ostrou střelou. Po návratu Kočího se ale povedl parádní kousek Boleslavi, když svými kombinacemi naprosto rozhodila ústeckou obranou a Michal Důras nakonec zakončoval do úplně prázdné branky.

První gól zápasu přinesl odlišný obraz hry. Až dosud aktivnější Ústí jako by inkasovaná branka na moment úplně ochromila, a tak měla Boleslav ještě další dvě dobré šance. Nejprve Královu střelu vyrážel Salfický v poslední chvíli betonem, potom zase Novákova dělovka letěla těsně nad. Severočechy postavilo zpátky na nohy až další oslabení domácích, kromě aktivního Mikulíka ale nebyl nikdo výrazněji vidět. Domácí dál pokračovali v tužení obranných řad a ke konci druhého dějství se ukazovali i výrazněji v útoku.

Hned v úvodu třetí dvacetiminutovky se boleslavští Zíb a Důras dostali do samostatného úniku, prvně jmenovanému ale kotouč odskočil nechtěným směrem. I tak ale měli Lvi dost práce skákavý kotouč zkrotit. Ústí hrálo vzápětí na to další početní výhodu a domácí se tentokrát v obraně hodně zapotili. Nejprve totiž Moravec přišel o hokejku, načež zůstal před Schwarzem nekrytý Janků. Ústecký útočník v parádní šanci na vyrovnání minul. Asi vůbec největší šance Ústí – možno brát i včerejší zápas dohromady – měl Dragoun, před kterým zůstala úplně odkrytá branka, on si ale nechal kotouč vypíchnout ležícím Novákem.

Ve 48. minutě se pak Ústí dočkalo tak trochu satisfakce za všechnu tu vynaloženou snahu. Pavel Janků dostal přihrávku zpoza branky a zakončil těsně podél tyčky. Zhruba deset minut před koncem základní hrací doby tak bylo vyrovnáno, což přineslo neuvěřitelný hokej na obou stranách. Už tak gólem nakopnuté Ústí měla ještě podpořit přesilová hra, v níž proti Špirkovi nebo třeba Skleničkovi Schwarz doslova kouzlil. Na druhé straně se zase dvakrát po sobě snažil prosadit Důras.

Postupně opadající tlak nakonec rozsudek v základní hrací době nepřinesl, a tak se hra posunula do fáze prodloužení. Prvních pár minut patřilo Ústeckým a Boleslav mírně přehrávali. Domácím fanouškům tak zatrnulo při dorážce Špirka, která šla vedle snad jen o několik centimetrů. Druhá polovina prodloužení patřila spíše domácím a dvě minuty před koncem nastaveného času z této optické převahy těžil Michal Důras. I druhé barážové vítězství, tak patří Mladá Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel, trenér BK Mladá Boleslav: "Z našeho pohledu je to zápas se šťastným koncem. Pět minut před koncem třetí třetiny nás Ústí začalo mírně přehrávat a my jsme se nedokázali prosadit ani do nějaké výraznější koncovky. Předtím jsme sice měli několik slibných šancí, ale jejich neproměňování nás strašně sráží. Jsme nesmírně rádi, že v zápase, který nám v závěru moc nevycházel, jsme vyhráli."

Miloslav Hořava, trenér HC Slovan Ústečtí Lvi: “Řekl bych, že jsme se oproti včerejšímu zápasu zlepšili, ale z tlaku ve třetí třetině jsme bohužel nic nevytěžili a po chybě v prodloužení prohráli. Nedá se nic dělat, takový je hokej. Bojujeme dál!“

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.