BK MLADA BOLESLAV
22. 11. 2009 | Jitka Čechová

Boleslav ve třetí třetině vstala z mrtvých a přerušila vítěznou sérii Slavie

26., neděle 22. 11. 2009
Slavia - Ml. Boleslav SLA - MBL
P r a h a – Rychlý gól Bahenského Mladoboleslavským rozhodně nezaručil žádný pohodový vývoj utkání. Ještě v první třetině totiž Slávisté vyrovnali a v té druhé potom dokonce otočili na 3:1. Tak trochu šokovaní Středočeši si vypracovali pouze minimum šancí, dost si ale polepšili alespoň snížením ve 38. minutě, kdy se trefil Boháč. Třetí třetina tak slibovala ještě zajímavou podívanou, její vývoj ale nejspíš tak trochu překvapil všechny. Úplně proměněná Mladá Boleslav ji naprosto ovládla a díky dalším třem gólům, kdy se postupně trefili Nouza, znovu Boháč a finský obránce Lehikoinen, vyhrála 5:3. Slavia naopak prohrála po šesti výhrách v řadě.
Slavia: Neruda - Kadlec, Žižka, Roth, Vašíček, Špelda, Drtina, Sloboda, Kolařík – Červenka, Jelínek, Beránek – Sklenář, Tomica, Vondrka – Růžička, Hruška, Kubica – Havel, Čermák, Doležal
Ml. Boleslav: Schwarz – Kasík, Žabka, Jiruš, Lehikoinen, Šterbák, Duben, Jindra, Frolo – Nouza, Král, Pabiška – Fabuš, Macho, Bahenský – Gajovský, Sýkora, Boháč – Vrbata, Handlovský
Branky a nahrávky: 10. Hruška (Tomica, Beránek), 25. Červenka (Havel), 30. Červenka (Vondrka, Růžička) – 1. Bahenský (Fabuš), 38. Boháč (Frolo), 42. Nouza (Boháč), 48. Boháč (Sýkora, Nouza), 51. Lehikoinen (Jiruš, Král). Rozhodčí: Hodek, Kubeš – Bláha, Kostka. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5125.

Komentář

Mladoboleslavští do zápasu na ledě pražské Slavie vkročili perfektním způsobem. Od úvodního vhazování se úspěšně drželi na puku a už po 48 vteřinách se radovali díky dorážce Zdeňka Bahenského, který Nerudovi prošťouchl puk mezi betony. Boleslav mohla svůj nástup do utkání ještě potvrdit následující přesilovkou, většinu času ale spíš honila puk po rozích kluziště. Domácímu celku se takový start pochopitelně příliš nelíbil a brzy po inkasované brance citelně zabral. Červenka poslal puk před nekrytou branku, tam ale nebyl nikdo ze Slávistů.

Pražené Středočechům dost zatopili i v přesilovce, když na trestnou lavici usedl hráč Bruslařského klubu. Nakonec je umíchali dost na to, aby Schwarzovi puk proklouzl v momentě, kdy se boleslavský hráč vracel na led. Vyrovnávací branku si připsal David Hruška. Po inkasovaní opět paradoxně zabrala Boleslav a hra se tak vrátila znovu před Nerudu. Středočeši ale nevyužili ani jednu z šancí, a to dokonce ani dvojnásobnou dvouminutovou přesilovkou. V té si naopak ještě střihl samostatný nájezd Beránek, proti němuž úspěšně zasahoval Schwarz. Vzdor povedeném začátku tak vlastně první třetina skončila pro Mladou Boleslav docela rozporuplně.

Slávisté dohrávali přesilovku z první třetiny a asi hlavně díky ní dokázali Boleslavské dostat pod velký tlak. Takže zatímco úvod první dvacetiminutovky patřil hostujícímu celku, v případě té druhé tomu bylo naopak. Hruška, sjíždějící si na přihrávku z kruhu, sice ještě Schwarze nepřekonal, o něco později Roman Červenka už ale ano. Do střely sice obětavě padl Lehikoinen, puk se ale od něj odrazil právě na Červenku. Boleslavští navíc faulovali a ve slávistické přesilovce se pak Červenka trefoval do zpola odkryté branky podruhé.

Středočechům se příliš nedařilo. Do útoku se prokousávali jen stěží a nemalou měrou na tom určitě neslo velké množství oslabení, které museli hájit. Do několika šancí se tak dostali spíš až po polovině zápasu. Když se pak na modré dostal k odraženému puku Král a mohl vyrazit dopředu on, byl faulován. Vzdor nepříliš povedené třetině se ale nakonec mohli Boleslavští radovat alespoň ze snížení. A že to byla povedená akce, které položil základy obránce Frolo. Ten se totiž vrhl společně s útočníky do ofenzívy, vytáhl si Nerudu z branky a poslal puk na Daniela Boháče, který už neměl potíž s umístěním kotouče do sítě.

Stejně jako do druhé třetiny, i do té třetí si Slávisté přinesli výhodu přesilové hry, tentokrát jim to ale rozhodně nepřineslo žádný užitek. Spíš naopak. Sotva byla Boleslav v pěti, dopředu se pustila dvojice jejích hráčů. Tomáš Nouza nahrál z rohu Boháčovi a pak si pro zpětnou přihrávku rychle dojel před Nerudu. Stačilo správně nastavit hokejku a bylo vyrovnáno. Mladá Boleslav celkově působila, jako kdyby do třetího dějství nastoupilo jiné mužstvo. Najednou to byla Slavia, kdo nestíhal a Neruda, kdo se v brance musel pořádně otáčet. Mnohdy mu pomohlo i štěstíčko, to když třeba Nouzova dorážka šla jen pár centimetrů mimo.

Boleslavská proměna nesla ovoce. Šest minut po vyrovnávací brance byl před Nerudou dostatečně důrazný Boháč a prohozením mezi betony tak otáčel skóre opět ve prospěch Středočechů. Nouzův návrat z první formace zpátky do třetí tak očividně Bruslařskému klubu prospěl. Slavia byla jako ochromená a brzy faulovala. A po dvaceti vteřinách pak dokonce podruhé. Boleslavští se tentokrát dvojnásobné přesilovky chopili na výbornou. Obránce Esa Lehikoinen si sjel od modré a neváhal zakončit těsně pod horní tyčku. Slavia se snažila o odpověď, v 56. minutě ale odkrytou branku trestuhodně minul Růžička a se svou kličkovanou už neuspěl ani Červenka. Všechna slávistická kouzla prostě jako kdyby najednou na Boleslav přestala platit. V závěru pak fauloval Tomica a Středočeši měli vítězství jisté.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský, asistent HC Slavia Praha: "Chtěli jsme navázat na dobrou hru z venkovních hřišť, ale bohužel se nám to opět nepovedlo. Myslím si, že zápas se lámal za stavu 3:1, kdy jsme měli řadu přesilových her, ale neodskočili jsme na 4:1 nebo 5:1. Nejsme spokojeni s hrou dozadu, hlavně na brankovém prostoru, kde jsme dnes dostali snad všechny góly po dorážkách. Musíme si to rozebrat a vrátit se zpět na zem."

Vladimír Čermák, trenér BK Mladá Boleslav: "Vstup do zápasu se nám vydařil, ale poté jsme se častými a někdy i zbytečnými fauly dostali pod tlak. Slavia je silná v přesilovkách, šla do vedení, ale já si cením toho, že mužstvo ve třetí třetině zabojovalo a utkání otočilo."

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.