BK MLADA BOLESLAV
13. 12. 2009 | Jitka Čechová

Souboj Středočechů už podruhé rozhodovaly nájezdy, úspěšnější byla opět Boleslav

33., neděle 13. 12. 2009
Ml. Boleslav - Kladno MBL - KLA
M l. B o l. – Jako kdyby si Kladenští řekli, že Boleslavi oplatí minulý vzájemný zápas ze svého ledu – v něm si totiž diváci museli počkat na první a zároveň poslední gól až do rozhodujících samostatných nájezdů. Dvě třetiny to dost podobně vypadalo i v Metrostav Aréně, v té třetí ale nakonec přeci jen branky padly – skóre otevíral Fabuš a o deset minut později vyrovnával Procházka. Ale protože toto skóre "přestálo" i prodloužení, musely nakonec penalty rozhodovat i tak. Bod navíc v nich Boleslavi vystřelil kapitán Král.
Ml. Boleslav: Schwarz – Žabka, Kasík, Šterbák, Duben, Lehikoinen, Frolo, Jindra – Pabiška, Král, Sup – Bahenský, Nouza, Boháč – Fabuš, Kracík, Macho – Vrbata
Kladno: Kopřiva – Kameš, Kaberle, Toman, Dlouhý, Trončinský, Šmach, Růžička – Branda, Patera, Procházka – Bílek, Kalla, Frolík – Eberle, Stieler, Kuchler – Bělohlav, Valský
Branky a nahrávky: 45. Fabuš (Kracík), Král – rozhodující sam. nájezd – 55. Procházka (Patera, Kaberle). Rozhodčí: Šindler, Polák - Guth, Rittich. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3610.

Komentář

První třetina zápasu mezi Mladou Boleslaví a Kladnem působila svižně, přesto bylo patrné, že oba celky hlídají každý bod. Domácí Středočeši měli po většinu času lehce navrch, už v první minutě si ve slibné šanci sjel od modré Frolo. Jeho střela se ale neujala stejně jako o chvilku později Boháčovo obkroužení Kopřivovy klece. Pabiškův pokus zase kladenský brankář vyrazil vysoko nad sebe. Na druhé straně zahrozil střelou zápěstím Kuchler, zatím velice jistý Schwarz puk vyrazil loktem do rohu kluziště. O opatrnosti svědčí nejen fakt, že diváci v hledišti Metrostav Arény často sledovali nepříliš záživnou "přetahovanou" ve středním pásmu, ale také první vyloučení, které přišlo až v polovině úvodní dvacetiminutovky.

Na trestnou lavici usedl Procházka. Boleslav byla převážnou část přesilovky na puku a připsala si i pár nebezpečnějších střel, ale nic produktivního. Ve hře pět na pět se do slibné šance dostali Král s Pabiškou, prvně jmenovaný ale po incidentu se soupeřem nemohl přihrát. Vylučovalo se však na straně domácích. Početní výhoda Kladnu nepřinesla žádný velký užitek, spíš naopak. Ve vlastním oslabení hostující obranu dost potrápili Král s Fabušem – prvně jmenovaný nakonec mířil těsně vedle. Ke konci třetiny potom dost zatrnulo i Boleslavským, když po chybě v obraně ujel Bělohlav. Schwarz si však s touto obdobou samostatného nájezdu skvěle poradil.

Kdo viděl minulý vzájemný zápas Boleslavi s Kladnem, nemohl si na něj v průběhu druhé dvacetiminutovky nevzpomenout. Jedna nepřesnost stíhala druhou a hra obou celků působila neuvěřitelně utrápeným dojmem. Hned v úvodu třetiny si Boleslavští svým důrazem sice vysloužili přesilovku, nezmohli se ale na nic lepšího než na ostřelování Kopřivy od modré. Když se hrálo opět v pěti na obou stranách, zkoušel to z otočky Trončinský, Schwarze tím ale rozhodně z klidu nevyvedl. Bílek zase z bezprostřední blízkosti trefil Kasíkovu brusli.

Zdálo se to být skoro neuvěřitelné, ale první (a asi i poslední) pořádná akce druhého dějství přišla až ve 33. minutě, kdy se mezi kladenskými hráči šikovně a hbitě prosmýkl Kracík. Nakonec trefil Kopřivův beton, od kterého se kotouč odrazil do tyčky a poté odplul pryč. Boleslav následně na to hrála ještě další dvě přesilovky, jedna tragédie ale střídala druhou a za zmínku tak snad stojí jen Boháč před brankou, kterého ovšem včas zablokoval obránce hostí. Špatnou konstelaci hvězd jako kdyby ještě potvrdil nikým nezaviněný pád Schwarze u mantinelu, načež podobný incident potkal o pár vteřin později i sudího Poláka.

Začátek třetí třetiny rozhodně nepůsobil dojmem, že by ve stylu hry mělo dojít k nějaké výrazné změně. Kuchler si sice dobře sjel, jeho střela ale byla ve finále stejně nepřesná jako všechno předešlé v tomto utkání. Gólu se ale diváci nakonec přeci jen dočkali, i když to byla – podle vzoru zápasu – hodně náhodná akce. Dlouhý totiž ve zmatku před Kopřivou srazil puk na hokejku Petera Fabuše, který jej poté dorazil do sítě. Najednou to tedy byli hosté, kdo se musel začít tlačit dopředu, ačkoliv zatím spíš čekali na chyby, které udělají Boleslavští.

Patera s Bělohlavem se tak sice dostali do šance, ze které zkusili oba vystřelit, na druhou stranu se ale otevřela vrátka i pro domácí na druhé straně. Boleslavští v jednu chvíli ujížděli dokonce ve třech proti jednomu, pálící Lehikoinen, ale trefil právě onoho jediného beka. Kladenským se výlety do útoku nakonec vyplatily, deset minut po Fabušovi úspěšně zakončoval nad Schwarzovu lapačku – a zároveň vyrovnával – Martin Procházka. Rázem byl tedy boleslavský zimní stadion tam, kde se nacházel před začátkem třetí třetiny. A i když Kladno vyrovnání citelně nakoplo, za vyrovnaného stavu se hrálo až do konce základní hrací doby.

Do prodloužení naskočily oba týmy asi vůbec nejdravěji. Ještě v první minutě boleslavská obrana vyprodukovala další obrovskou chybu a na Schwarze se pro tentokrát hnal Frolík. Gólmanovi Bruslařského klubu nezbylo nic jiného, než pojmout to jako jakési rozcvičení na nájezdy – a úspěšně. Na druhé straně byl o chvilku později jasně faulován Fabuš, sudí se ale zřejmě rozhodli, že už pískat nebudou. Kalla dokázal i přes boleslavského beka vystřelit a ohrozit Schwarze, ale nakonec bez kýženého efektu. Krále zase Kopřiva vychytal parádním semaforem a naprosto stejným způsobem musel zasahovat Schwarz proti střele Dlouhého.

Samostatné nájezdy se stihly odbýt v "základních šesti kusech" – byť to bylo těsné. Richard Král vystřelil Mladé Boleslavi bod navíc až v poslední penaltě.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák, trenér BK Mladá Boleslav: “Potvrdilo se, že Kladno v posledních zápasech dostává minimum branek. Myslím si, že zápas byl vyrovnaný. V prodloužení mělo Kladno navrch, ale podržel nás Marek Schwarz. V nájezdech už je to o náhodě.“

Zdeněk Müller, trenér HC GEUS OKNA Kladno: “Utkání bylo hodně vyrovnané a dobrý výkon předvedli brankáři na obou stranách. Domácí byli ve druhé třetině lepší, hráli několik přesilovek, ale pak jsme se zvedli. V závěru utkání a v prodloužení jsme měli více ze hry. S bodem bychom mohli být za normálních okolností spokojení, ale jelikož Kometa vyhrála ve Vítkovicích, bod je pro nás málo.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.