BK MLADA BOLESLAV
15. 1. 2014 | Jaroslav Svoboda, Jitka Čechová

Čtyřgólový náskok z první třetiny Boleslavským zajistil tři body

40., středa 15. 1. 2014
Šumperk - Ml. Boleslav SUM - MBL
Š u m p e r k – Mladá Boleslav odvedla na šumperském ledě obzvlášť v první třetině skvělou práci, z jejíž plodů mohla bez větších starostí těžit po zbytek zápasu. V úvodní části se totiž trefami Musila, Lence, Broše a Ovčačíka ujali Středočeši vedení 4:0, a ačkoliv domácí Draci ještě později hrozili a třetí dvacetiminutovku pak dokonce vyhráli, svěřenci trenérů Výborného a Jelínka už měli své jisté. Za zmínku určitě stojí fakt, že poměr vyloučených činil 0:3, a že Šumperští využili hned dvě přesilovky.
Šumperk: Štůrala (18. Vajner) – O. Starý, Holík, Dudáš, Sedlák, Gewiese, Tesařík, Novotný – Půhoný, Plášek, Haas – Žálčík, Moskal, Staněk, Červenka, Skoumal, Brunec – Langr, Chomič, Cink
Ml. Boleslav: Will – Němeček, Protivný, Ovčačík, Jindra, Meland, Bohunický, Kurka – Nouza, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Vrbata, Kubica – Lenc, Musil, J. Starý
Branky a nahrávky: 29. Žálčík (Staněk, Sedlák), 50. Langr (Cink), 56. Holík (Plášek, Půhoný) – 3. Musil (Starý, Lenc), 10. Lenc (Jindra, Musil), 15. Broš (Mikulík, Klimenta), 18. Ovčačík (Klimenta, Broš), 35. Broš (Ovčačík, Klimenta), 43. Vrbata (Jarůšek, Kubica). Rozhodčí: Vampola – Čížek, Křivohlavý. Vyloučení: 0:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 841. Střely na branku: 26:51.

Komentář

Proti Mladé Boleslavi letos Šumperk ještě nebodoval, a ačkoliv to chtěl změnit hned v úvodním kole poslední čtvrtiny základní části, po první třetině bylo jasné, že lídr tabulky pod jesenickým pohořím znovu urve stoprocentní zisk.

Přitom draci nezačali špatně, v prvních střídáních zavezli hru do pásma hostů, Staněk dokonce měl u tyče gólovou šanci, ale na poslední chvíli mu sjel puk z čepele a skončil vedle na boční konstrukci. Hosté naopak z prvního přejetí útočné modré skórovali, když Pavel Musil v polovině třetí minuty otevřel účet utkání. I pak měl Šumperk dvě velké šance, nejprve Půhoný neprostřelil po dobré souhře s Pláškem jistého Romana Willa, který pak bravurně holí vychytal Tomáše Brunce, jehož rána mířila do protipohybu gólmana k tyči.

A tak udeřili zase hosté, když střela Radana Lence propadla Štůralovou výstrojí. Hosté pak nekompromisně trestali každou nerozvážnost v domácí defenzívě, na 3:0 zvyšoval v 15. minutě svým prvním gólem v utkání velezkušený Michal Broš, který po Štůralově zákroku poslal kotouč do odkryté branky. Trápení domácích v první třetině pak vyvrcholilo v 18. minutě, když Klimenta na sebe stáhl hned tři bránící hráče a Ctirad Ovčačík vyhnal Tomáše Štůralu z branky.

Šumperk musel do druhé třetiny vstoupit s podstatně kompaktnější hrou v defenzívě, s důraznějším přistupováním a prakticky ve zcela jiném tempu, pokud nechtěl riskovat ostudný debakl. A stalo se, domácí srovnali obraz hry a znovu se osmělili i ve hře dopředu. Navíc Vrbata si pak počínal při útočném napadání nedovoleně a Šumperk v první přesilovce zápasu snížil. Lukáš Žálčík v tváří tvář Willovi nezaváhal a poslal kotouč do růžku mladoboleslavské branky.

Hned vzápětí mohl snížit Plášek, na kterého koukala po Holíkově pasu poloprázdná klec, ale znovu v poslední chvíli zakročil Roman Will. Místo snížení na 2:4 tak mohli udeřit znovu hosté. Ve 35. minutě využil přihrávky Ctirada Ovčačíka Michal Broš a nejlepší hráč Mladé Boleslavi v zápase svým druhým gólem vrátil svěřencům Františka Výborného čtyřgólový náskok.

Když pak v úvodu třetí části hry hladce probruslil David Vrbata až do zakončení a elegantně po krásné akci zasunul jednoruč puk do odkryté branky domácích, znovu se promrzlou halou začal šířit závan hrozícího debaklu. Draci ale zbraně nesložili a sympaticky, za což si po utkání vysloužili i potlesk tribun, se pokusili výsledek korigovat. A to se domácím povedlo. Aktivně a dobře hrající čtvrtá formace domácích zamotala hostům svým pohybem hlavu, Cink výborně při napadání vypíchl kotouč a Tomáš Langr v parádním blafáku poslal kotouč Willovi skrze betony do branky.

V padesáté minutě tak Šumperk přidal druhou trefu, leč o chvíli později po nešetrném zákroku Jana Starého u hrazení musel ze hry Lukáš Žálčík. Draci přesilovku i přes obléhání boleslavské branky nevyužili, ale tu další po faulu Protivného již ano. Karel Plášek naládoval na kruh Aleši Holíkovi, a ten potvrdil, že v Šumperku disponují přesně střílejícími zadáky. Vzápětí měl slibnou šanci Ondřej Starý, ale ho stejně jako Langra v poslední minutě již Will vychytal.

Mladá Boleslav tak překročila hranici sta bodů v letošní sezóně, draci naopak nevyužili zaváhání Benátek nad Jizerou, které podlehly na ledě Berounu díky dvěma gólům exšumperského Daniela Vrdlovce.

Ohlasy trenérů

Radek Kučera, Salith Šumperk: Jsem trošku naštvaný v ohledu zpátky na první třetinu, ta byla z naší strany až příliš ustrašená. Soupeř šel rychle za vstřelenými góly a my dostali dvě slepené branky. První třetina určitě rozhodla o celém dalším průběhu a podle ní se zbytek utkání odvíjel. Do druhé části za špatného stavu jsme chtěli jít hlavně ze zajištěné obrany a s lepšími osobními souboji. Narovinu si řekněme, v poslední periodě už Mladá Boleslav hrála to, co potřebovala. Jsme ale rádi, že alespoň tři branky do sítě soupeře spadly.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.