BK MLADA BOLESLAV
22. 2. 2014 | Daniel Langer

Bruslaři vykročili do vyřazovacích bojů správnou nohou a slaví výhru

ČF1, sobota 22. 2. 2014
Ml. Boleslav - Benátky n. J. MBL - BEN
M l. B o l. – První čtvrtfinále nabídlo vyhrocený souboj dvou rivalů, to bylo od prvních okamžiků jasné. Po nepovedeném začátku zápasu z pohledu celku z města automobilů si svěřenci Františka Výborného vypomohli v početních výhodách a celkem jistě dokráčeli za vítězstvím. Nejvýraznějším aspektem hry byl počet vyloučených hráčů, který nejlépe reprezentuje odhodlání a řevnivost mezi oběma mužstvy. Nicméně není čas se z první vlaštovky na boleslavské vítězné konto příliš radovat, druhé střetnutí série je totiž na programu již v neděli 23. února opět od 17:30 ve ŠKOENERGO Aréně!
Ml. Boleslav: Will – Němeček, Toman, Ovčačík, Pojkar, Meland, Bohunický, Kurka – Nouza, Loskot, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Musil, Lenc – Látal, Vrbata, Kubica
Benátky n. J.: Schwarz (30. Trenčan) – Ulrych, Říha, Jánošík, Kajínek, Pabiška, Pyrochta, Niko – Kica, Dušek, Bárta – Jonák, Skořepa, Krejčík – Špaček, Skalický, Dlouhý – Klimt, Plodek, Psota
Branky a nahrávky: 11. Mikulík (Toman), 14. Broš (Klimenta, Jarůšek), 23. Mikulík (Ovčačík, Klimenta), 31. L. Pabiška (Vrbata, Toman), 41. Broš (Klimenta, Mikulík) – 1. Bárta (Kica, Dušek), 36. Bárta (M. Pabiška, Trenčan). Rozhodčí: J. Jílek, Schmejkal – M. Jílek, Rozlílek. Vyloučení: 16:14, navíc Toman (MBL) 5 min. + trest do konce utkání a Kica (BEN) 5 min. + 5 min. + trest do konce utkání. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2970. Střely na branku: 34:24.

Fotogalerie

Komentář

V úvodních sekundách střetnutí domácí fanoušci stale ještě prezentovali své choreo s horrorovou tématikou a jako by tak předznamenali, jak bude vypadat první střídání domácího mužstva. Zahajovací formace Mladé Boleslavi se zřejmě ještě nestačila přepnout do zápasového módu, jelikož hned první útok skončil pukem za zády šokovaného Willa. Boleslavský brankář neudržel Duškovu střelu a nejzdatnějším šermířem na brankovišti se ukázal být Michal Bárta, jenž využil nedůrazu boleslavské obrany a dotlačil kotouč za brankovou čáru. To byla pro celek z města automobilů hodně studená sprcha, což se odrazilo na následujících minutách.

Obranný val benáteckých hokejistů pracoval poměrně spolehlivě a na Schwarze mnoho puků neprocházelo. Tento stav platil až do okamžiku, kdy si Milan Mikulík vybruslil do středu hřiště a vyslal na první pohled neškodnou bekhendovou střelu. Jenže chyba lávky, kotouč benáteckého brankáře překvapil a puk zapadl do horního růžku hostující svatyně. O několik okamžiků později už šli Bruslaři do vedení, to když důrazný Michal Broš využil přesilovou hru dorážkou z brankoviště. Zbytek prvního dějství byl poznamenán častým vylučováním a do sirény se již mnoho zajímavého neudálo.

Dvě minuty po návratu z kabin hráli Bruslaři početní výhodu. Na modré udržel pásmo Ovčačík, posunul na Milana Mikulíka a ten si nalezl prostor pro nechytatelnou ránu, díky níž si připsal druhou branku večera. Významnou ztrátu zaznamenaly Benátky v polovině střetnutí, když přišly o pravděpodobně zdravotně indisponovaného Marka Schwarze a do branky musel Trenčan, ani on ale čisté konto dlouho neudržel. Mladé Boleslavi se v početních výhodách dařilo a domácí hokejisté skoro dali zapomenout na fakt, že na ledě chybí přesilovkový dispečer a kapitán David Výborný.

Milan Toman si srovnal Martina Látala a sám se posunul na křídlo. To se ukázalo být správným tahem, jelikož po vyhraném vhazování zkušený obránce narýsoval skákavou přihrávku na zadní tyč, kde si výborně poradil rekonvalescent Lukáš Pabiška. Na ledě se začalo s postupem času významně jiskřit a hokejisté obou celků si nic nezůstali dlužni. Snížení přinesla, pro sobotní večer typicky, početní výhoda a tentokrát rovnou dvojnásobná. Ve vlastním oslabení sice nejprve ujel Michal Broš, jenže nedal. Prakticky z protiútoku předvedl povedený slalom Michal Bárta a s přispěním obránce nadvakrát dostal kotouč za Willova záda.

Koncovku druhé třetiny poznamenal nevybíravý zákrok Petra Kicy na Romana Willa. Brankářská maska letěla hodně vysoko a stejně tak ruce Milana Tomana, jenž se jal úkolu pomstít svého spoluhráče a zároveň jasně naznačit soupeři, že podobné incidenty nehodlají boleslavští hokejisté tolerovat. Ačkoliv ani jeden z aktérů neshodil s vidinou trestu pro další utkání rukavice, hlavní rozhodčí poslal oba znesvářené kohouty do sprch. Kica navíc inkasoval další vyšší trest právě za svůj předcházející zákrok.

Mezi dvoubrankové střelce prvního čtvrtfinále se prosadil i Michal Broš, když šikovnou tečí využil početní výhodu a střelu Tomáše Klimenty sklepl mezi Trenčanovy betony. Zbytek utkání se odehrál podle očekávaného scénáře. Boleslavští se snažili o kontrolu dění na hřišti, Benátky s vědomím, že ztráta už je příliš velká, se snažily dostat na dostřel, leč marně. První čtvrtfinále tak za mexických vln a občasných potyček na ledě dospělo až k očekávanému vítězství Bruslařského klubu.

Ohlasy trenérů

Marián Jelínek, asistent trenéra BK Mladá Boleslav: Viděli jsme velice bojovné nervózní utkání. Na zápase bylo vidět, že začíná série. Určitě ty další zápasy se budou vyvíjet jinak. Zaplať pánbůh, že po tragickém začátku jsme se dostali do hry. A byl bych velmi rád, aby se takové začátky už neopakovaly. Když jsme vedli, tak soupeř změnil systém, začal hrát velice agresivně a nám to naštěstí vyhovovalo, protože jsme vstřelili další góly. Věřím, že to utkání soupeře stálo hodně sil, takže když bude takhle hrát dál, tak nám to bude vyhovovat.

Filip Pešán, trenér HC Benátky nad Jizerou: Věděli jsme, že v Boleslavi budeme hrát dlouhé minuty oslabení, ale že jich bude tolik, to jsem netušil. Dostali jsme čtyři góly v přesilových hrách domácích, což prakticky rozhodlo celý zápas. Trochu mě mrzí, že se tady trochu objevují ty nečisté věci ze strany domácích, jako je simulování. To si myslím, že Boleslav nemá zapotřebí, má vynikající manšaft a dneska ukázala, že v tom zápase dominovala. Do dalšího zápasu půjdeme s tím, že budeme co nejdéle chtít udržet stav 0:0 a hlavně hrát hru pět na pět. Těch minut při hře pět na pět bylo hrozně málo a tam bychom mohli být silnější jak Boleslav, ale bohužel jsme se k tomu moc nedostali. Na druhou stranu jsme my podali sympatický výkon a až na ty fauly z naší strany byl dobře odehraný. Série je zatím jen 1:0, takže zítra pokračuje válka.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.