BK MLADA BOLESLAV
12. 9. 2014 | Daniel Langer, Daniel Langer, foto: Jiří Zaňát

Snový start! Bruslaři si připsali skalp úřadujícího mistra

1., pátek 12. 9. 2014
Zlín - Ml. Boleslav ZLN - MBL
Z l í n – Bruslaři měli při své obnovené premiéře takzvaně den blbec. Nejprve se jim porouchal při odjezdu autobus, později uvízli v dopravní zácpě, díky čemuž byl posunut start utkání o jednu hodinu. Vše si ale celek z města automobilů vynahradil na ledové ploše, kde zaskočili domácí PSG Zlín. Úřadující mistr dlouho nenacházel na aktivní pojetí hry Boleslavi recept a skóre narostlo až na hrozivých 0:4. Korekce se Zlínští v samotném závěru dočkali, tříbodové loupeživé tažení Středočechů už ale zvrátit nedokázali.
Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák, Matějíček, Žižka, Valenta, Tesařík – Köhler, Leška, Balaštík – Kubiš, Čajánek, Holík – Čech, Vlach, Ondráček – Sedláček, Fořt, Okál.
Ml. Boleslav: Rittich – Robar, Hruška, Stříteský, Kučný, Žabka, Trška, Čermák – Pacovský, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Hyka, Musil, Lenc – Látal, Vrbata, Bárta.
Branky a nahrávky: 45. Ondráček, 58. Balaštík (Köhler, Marušák) – 5. Výborný (Robar), 19. Čermák (Látal, Trška), 35. Pabiška (Výborný), 40. Látal (Musil), 47. Mikulík (Klimenta, Broš). Rozhodčí: Pešina, Horák – Bryška, Skopal. Vyloučení: 7:10, navíc Pacovský (MBL) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Hity: 14:7. Diváci: 4225. Střely na branku: 42:37. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 2:5.

Komentář

Jak již bylo řečeno, utkání začalo s hodinovým zpožděním kvůli komplikacím Mladé Boleslavi při cestě na Moravu. Mistrovský Zlín nastoupil bez útočníka Veselého (disciplinární trest). Beranům se naskytla už po necelé půlminutce výhoda přesilové hry po faulu Mikulíka, hosté se bez potíži ubránili a dokonce zahrozili po akci Pacovského. Střelecký účet utkání otevřel extraligový nováček v 5. minutě, když si kapitán David Výborný vyjel zpoza brány před Kašíka a prostřelil ho mezi betony.

O další tři minuty posléze mohl přidat skvěle hrající Výborný další gól, ačkoliv byl zády vystřelil bekhendem a Kašík měl hodně práce, aby nebezpečnou střelu zneškodnil. Zlínští poté promarnili další početní výhodu, hosté dobře forčekovali a snadno se ubránili. Nováček stále hrozil, ve slibných šancích se objevili Klimenta, Pacovský a Hyka. Pokud si Zlín vytvořil šance, narážel na výborného gólmana Ritticha.

Ten zneškodnil příležitosti Ondráčka i Kubiše. Hostující brankář úspěšně zasáhl i při oslabení, když kryl nebezpečný brejk Marušáka. Dvě minuty před první sirénou přišla pro domácí pohroma, nepřesná střela Romana Čermáka se odrazila od zadního mantinelu a Kašík si puk srazil nešťastně do vlastní sítě.

Druhá třetina obraz hry příliš nezměnila. Zlínu vůbec nešly přesilové hry, zatímco Boleslav čekala na šance, které dokázala zužitkovat. Berani si vytvořili i tlak, ale nepřesně ostřelovali hostující branku, přičemž vyložené příležitosti chyběly. Ve 25. minutě vystřelil nebezpečně Ondráček, ale i s jeho ránou si Rittich poradil. Středočeši mohli dvougólový náskok zvýšit v polovině utkání, Pacovský a poté Pabiška nedokázali skórovat.

Vzruch přinesla situace ze 34. minuty, to když Vrbata pohrdl vyloženou šancí, je třeba ale vyzdvihnout i výtečný zákrok Kašíka. Rozhodčí poté ještě na videu dlouho zkoumali, zda kotouč neprošel brankovou čárou. Hosté se znovu prosadili až v závěru druhé části. Nejdříve ujel v 35. minutě po pravém křídle Lukáš Pabiška a střelou zápěstím překonal Kašíka. Devět vteřin před druhou sirénou zaznamenal čtvrtý gól po individuální akci Martin Látal.

Vstup do závěrečného dějství se lépe povedl domácímu mužstvu a alespoň malou náplast na rozbolavělé srdce nalepil fanouškům Jiří Ondráček. Domácí útočník vyjel s pukem z rohu kluziště a přes obránce nechytatelně vymetl horní růžek Rittichovy branky. Neuběhly ale ani dvě minuty a Bruslaři si vzali čtyřbrankové vedení zpět. Zlínská obrana zapomněla na Milana Mikulíka a ten si tváří v tvář Kašíkovi poradil chladnokrevnou kličkou a zasunul kotouč mezi betony.

Berani už na kluzišti od té chvíle působili poněkud rezignovaně, z letargie se snažil své spoluhráče vytrhnout kapitán Petr Čajánek pěstním soubojem s Mitjou Robarem. Úspěšnější byl domácí hráč, nutno ale podotknout, že boleslavský obránce se příliš prát nechtěl. Vzhledem k vývoji utkání to už koneckonců také nebylo zapotřebí.

Gólovou tečku za utkáním napsal Jaroslav Balaštík, který v Mladé Boleslavi před dvěma lety při nechvalně známé sestupové sezóně působil, když snadno využil přesilovkou nabídku Köhlera před odkrytou branku. To už bylo ale ze strany Zlína vše a Bruslaři tak v obnovené premiéře mohli nad úřadujícím mistrem slavit výhru 5:2!

Za zmínku jistě stojí fakt, že mužstvo Mladé Boleslavi velmi dobře pracovalo na celé ploše hřiště a vítězství není dílem náhody. V Radegast Indexu, měřícím defenzivní práci a obětavost jednotlivých aktérů, totiž hokejisté z města automobilů v prvním kole pracovali nejlépe ze všech mužstev a získali velmi solidních 57 bodů. Druhá Kometa Brno má na svém kontě bodů hned o deset méně.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (trenér PSG Zlín): Zápas se nám nepovedl i přes upozornění, že Mladá Boleslav má silné mužstvo. Hůře jsme bruslili a chyběl nám důraz v osobních soubojích. Je otázkou, jestli nám větší pauza kvůli opožděnému začátku zápasu uškodila. Osobně to nedokáži říct. Každopádně Mladá Boleslav vyhrála zaslouženě.

Marian Jelínek (trenér BK Mladá Boleslav): Přijeli jsme do Zlína s velkým respektem a pokorou. Možná i díky tomu jak probíhala cesta, tak jsme neměli čas přemýšlet kam jedeme. Dali jsme dva šťastné góly a vedli. Poté jsme nepolevili v koncentraci a přidali další branky. Nakonec jsme drama nepřipustili. Měli jsme i štěstí v době, když se zápas mohl otočit. Jsme rádi za tři body, neboť moc týmů je ze Zlína neodveze. Řidič hrál o své angažmá a kdybychom prohráli, tak to svedeme na něho. Asi by pro nás jezdil jiný řidič.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.