BK MLADA BOLESLAV
19. 10. 2014 | Vojtěch Balon

Ach, ty nájezdy... Bruslaři ztratili nadějný náskok a prohráli se Zlínem

14., neděle 19. 10. 2014
Ml. Boleslav - Zlín MBL - ZLN
M l. B o l. – Mladoboleslavští hokejisté zahájili druhou čtvrtinu základní části proti úřadujícímu, leč trápícímu se, šampionovi ze Zlína. Úkol zněl jasně: Vybojovat tři body a ukončit sérii domácích porážek, která se táhla už tři utkání. V první třetině plán Bruslařům do puntíku vycházel, po gólech Mikulíka a Lence vedli 2:0. Ševci se ale v prostřední dvacetiminutovce oklepali a vyrovnali na 2:2. David Výborný poslal Středočechy zpět do vedení, ale na samém začátku třetí periody Okál vyrovnal na 3:3. Utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hosté – zcela nestandardně už potřetí za sebou.
Ml. Boleslav: Rittich (od 2. náj. Málek) – Stříteský, Vidmar, Hruška, Kučný, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Pacovský, Vrbata, Rys – Látal, Musil, Lenc
Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Tesařík, Řezníček, Žižka, Matějíček – Okál, Leška, Veselý – Holík, Vlach, Říčka – Ondráček, Sedláček, Köhler – Štastný, Fořt, Čech
Branky a nahrávky: 7. Mikulík (Stříteský, Klimenta), 9. Lenc (Musil, Látal), 32. Výborný (Jarůšek) – 22. Okál (Kotvan, Leška), 27. Říčka (Holík, Vlach), 41. Okál, rozh. náj. Köhler. Rozhodčí: Fraňo, Pavlovič – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3640. Střely na branku: 56:18. Zblokované střely: 4:4. Hity: 17:17. Vhazování: 41:28. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4.

Fotogalerie

Komentář

V prvních minutách hry se oba soupeři spíše vzájemně oťukávali, první pořádnou šanci si dravým průnikem připravil Martin Látal ve třetí minutě. Vědět o sobě dal také Jiří Rys, který nejprve čistým hitem složil jednoho z Ševců k zemi a o střídání později vyslal na Kašíka jedovatou střelu, se kterou si fantom loňského play-off poradil. David Rittich si první opravdový zákrok připsal až v sedmé minutě, kdy v poklidu eliminoval střelu Veselého.

Právě v sedmé minutě padla první branka a radovali se z ní Bruslaři. Milan Mikulík doklepl za bezmocného Kašíka puk, který zlínský gólman jen vyrazil před sebe po střele Stříteského. O několik desítek sekund bylo ve ŠKOENERGO Aréně ještě veseleji, poněvadž Musil nezištně přihrál nekrytému Radanu Lencovi, jenž rozvlnil síť zlínské pokladnice podruhé. Studená sprcha pro Berany a hlouček jejich fanoušků, kteří vážili téměř 400 kilometrů dlouhou cestu až do města automobilů.

Středočeši byli i nadále aktivnějším celkem, pár slušných šancí si vypracovali i v přesilovce po faulu Žižky, jenže Výborný ani následně Pabiška nedokázali prostřelit Kašíka, respektive mířili vedle. Hosté první početní nevýhodu ubránili, jenže už o minutu později museli čelit další povedené akci Bruslařů. Musil přiťukl Látalovi, který rozkmital své fofrnické nohy, natlačil se přes hostujícího beka až do brankoviště, ale zakončit už nedokázal. Dobrou příležitost si dokázal vytvořit i Lukáš Pabiška, jeho pokus však Kašík vyrazil a neujala se ani pohotová dorážka Richarda Jarůška.

Na prahu prostřední dvacetiminutovky dostal Zlín výhodu přesilové hry, která trvala pouhých 17 sekund. Tvrdou ranou od modré vsítil kontaktní branku Zdeněk Okál. Zlínští fanoušci, v první třetině zklamaní a zamlklí, se během šesti minut druhé periody dostali do euforie: Vyrovnávací gól vstřelil – rovněž v přesilovce – Robert Říčka, proti jeho dělovce od modré neměl Rittich nárok na zásah. Bruslaři dostali šanci vzpamatovat se v přesilovce, kterou zbytečným faulem zavinil Veselý. Středočeši početní výhodu nevyužili, přestože si vypracovali dvě stoprocentní šance: Po Mikulíkově kanonu zazvonila tyč zlínské branky a Klimentovu pumelici bravurním zákrokem zneškodnil Kašík. Domácí se dostali na koně. Jihomoravany dlouho deptali v jejich obranném pásmu, své šance však zprvu nevyužili.

V čase 32:00 se už Bruslaři dočkali. A kdo jiný než kapitán David Výborný dostal tým z města automobilů do vedení individuální akcí, při které statickým zlínským bekům ukázal své ekvilibristické dovednosti a střelou, která Kašíkovi přeletěla přes lapačku upravil skóre na 3:2.

Po návratu z trestné lavice se Kučný v roli falešného útočníka dostal do dvou tutových šancí. Ani jednou se však před Kašíkem nezorientoval ideálně a maskovaného muže ve žlutém dresu nepřekonal, a protože Leška selhal v pozici, ze které stačilo jen přehodit Rittichův beton, šlo se po druhé třetině do kabin za stavu 3:2.

Vstup do třetí periody vyšel hostům náramně. Už po 20 sekundách hry se obtočil kolem domácí svatyně Zdeněk Okál a svým druhým gólem v zápase srovnal na 3:3. Vyrovnávací gól hosty opět až příliš ukonejšila, iniciativu převzali opět Středočeši. Do solidní šance se dostal Jarůšek, ale v bezprostřední blízkosti zlínské klece nedokázal zakončit, o chvilku později v přesilové hře z úhlu střílel Výborný, ale ani on neuspěl. Richard Jarůšek si v tomto utkání vybral pořádný kopec smůly. Další hořké pilulky musel polykat poté, co tváří v tvář Kašíkovi nastřelil jen lapačku brankáře Beranů.

Ševci poté s Bruslaři srovnali krok a sami se mohli ujmout vedení, to by ale museli s nabídnutou přesilovou hrou naložit kvalitněji. Nad ledem se začala vznášet hrozba prodloužení, alespoň dění na hrací ploše tomu napovídalo. Bruslaři se nadechli k náporu zhruba tři minuty před koncem, kdy svého soupeře zamkli v jeho vlastní obranné třetině. Jejich šance ale opět zůstaly nevyužity, Látal ani smolař Jarůšek na Kašíka nevyzráli. Neujala se ani střela řízného beka Hrušky, a tak na řadu přišlo prodloužení.

Ve druhé minutě pětiminutového nastavení se o vzruch ve zlínském pásmu postaral Michal Broš a svým nápřahem pořádně protáhl Kašíka. O chvilku později se proháčkoval až do útočné třetiny rychlonohý Látal, ale Kašík si domácího forvarda vychutnal lapačkou. Potřetí v řadě musely ve ŠKOENERGO Aréně rozhodnout samostatné nájezdy, neoblíbená disciplína Středočechů. Zlínští se této dovednostní disciplíny zúčastnili poprvé v sezóně.

V první sérii uspěli oba exekutoři, Čech i Lenc. Do branky Mladé Boleslavi se poté vůbec poprvé postavil Roman Málek, Köhler ho však dokázal překonat. A protože Látal neuspěl a Leška svůj nájezd opět proměnil, bonusový bod putoval do Zlína.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Začátek zápasu se nám povedl a brzy jsme vedli o dva góly. Bohužel jsme nezvýšili na 3:0, takový náskok bychom snad už i v letošní sezóně udrželi. Zlínští vyrovnali v přesilovkách, my jsme se ještě jednou nadechli a dali branku na 3:2, rozhodující moment však byl na začátku třetí třetiny, kdy se na nás hosté znovu dotáhli. V závěru jsme si ještě vyvinuli tlak a vypracovali tři nebo čtyři gólové šance, ale bohužel jsme je neproměnili. V samostatných nájezdech byl soupeř lepší. Gratuluji Zlínu k vítězství.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Utkání jsme začali velice špatně, neměli jsme pohyb a domácí byli všude o krok dříve. Vytvářeli si tlak a své šance proměnili, po první třetině zaslouženě vedli 2:0. My jsme před druhou periodou zredukovali sestavu, řekli jsme si, že nemáme co ztratit. Vrátili jsme se do zápasu, k čemuž nám pomohly přesilovky, bohužel soupeř opět odskočil, ale náš vyrovnávací gól na 3:3 považuji za zlomový moment zápasu. Myslím si, že jsme si alespoň ten bod zasloužili. Prodloužení jsme chtěli dotáhnout do nájezdů, v nichž jsme si věřili. Proměnili jsme všechny tři penalty, za dva body jsme vzhledem k průběhu utkání rádi.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.