BK MLADA BOLESLAV
27. 1. 2015 | Vojtěch Tůma

Demolice! Bruslaři podali famózní výkon a rozstříleli Spartu

42., úterý 27. 1. 2015
Ml. Boleslav - Sparta MBL - SPA
M l. B o l. – Devět branek a parádní výkon domácího mužstva, co více si mohli boleslavští příznivci v dnešním utkání proti Spartě přát! Domácí působili už od první minuty velice odhodlaně, bruslili jako o život a hráli poctivě směrem dozadu. Sice to byli Pražané, kdo vstřelil první branku utkání, ale tým z města automobilů do konce úvodní třetiny otočil skóre, trefili se Hyka, Výborný a znovu Hyka. Prostřední dějství se odehrávalo v podobném světle jako to předchozí, boleslavští hokejisté byli lepším týmem a po čtyřiceti minutách vedli 6:2. Tomáš Hyka navíc přidal svůj třetí gól a zkompletoval hattrick! Ve třetí periodě hnala téměř vyprodaná ŠKOENERGO Aréna své miláčky za dalším důležitým a cenným vítězstvím. V samotném závěru ještě dokázali hosté zásluhou Piskáčka snížit, ale nic to nezměnilo na tom, že Bruslaři si po skvělém výkonu připsali další tři body! Pro Spartu je to po domácím debaklu s Hradcem Králové už druhá vysoká prohra v řadě.
Ml. Boleslav: M. Růžička – Ovčačík, Hruška, Kočí, Trončinský, Holub, Robar, Trška – Pabiška, Broš, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Volf, Kašpařík, Mikulík – Lenc, Musil, Hyka
Sparta: Novotný (21. – 31. Lukáš) – Piskáček, Polášek, Ďaloga, Mikuš, Hrbas, Barinka, Eminger – Kumstát, Hlinka, Klimek – Sabolič, Reway, Rolinek – Forman, Volek, Dvořáček – Procházka, Černoch, Chlapík – Bahenský
Branky a nahrávky: 7. Hyka (Lenc), 14. Výborný (Hruška), 18. Hyka (Trška, Látal), 23. Jarůšek (Bárta, Výborný), 27. Hyka (Musil), 31. Bárta – 6. Procházka (Chlapík), 27. Mikuš (Sabolič), 60. Piskáček (Hlinka, Réway). Rozhodčí: Hodek, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4010. Střely na branku: 39:28. Zblokované střely: 8:7. Hity: 11:25. Vhazování: 38:30. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 6:2, 6:3.

Fotogalerie

Komentář

Bruslaři do utkání vstoupili velice aktivně, od první minuty napadali rozehrávku svého soupeře a vypracovali si i první šanci. Milan Hruška lehkým nahozením vybídl k teči Pabišku, který zamířil jen těsně vedle Novotného svatyně. Domácím příznivcům lehce zatrnulo poté, co Hruška s Ovčačíkem zaváhali v rozehrávce, ale hostující dlouhán Kumstát v dobré šanci nezkrotil skákající kotouč. Na oko byli mladoboleslavští hráči stále lepším a bruslivějším mužstvem, ale paradoxně to byli Pražané, kdo se postaral o úvodní branku. V čase 5:43 se po Chlapíkově ráně dostal k dorážce Martin Procházka a poslal hosty do vedení. Neuběhlo ani půl minuty a skóre bylo vyrovnané! Po odrazu od mantinelu se ke kotouči dostal Tomáš Hyka, vybruslil s ním před branku Sparty a nekompromisní střelou zavěsil do horního růžku branky. Následovala série šancí na obou stranách, Novotného poškádlil štiplavou ranou Bárta a na druhé straně zahrozil Kumstát, ale Růžička byl připraven. Prvním vyloučeným večera byl hostující Piskáček, ale Pražané byli ve čtyřech daleko nebezpečnější než v pěti.

Po Bártově kiksu na modré čáře se sám vstříc Růžičkovi řítil Kumstát, ale ani ve své třetí šanci nedokázal vstřelit gól. Sparťané se však proti pravidlům provinili znovu a tentokrát byla boleslavská speciální lajna úspěšná. Hruškovo dobře ukryté nahození vyrazil hostující gólman jen před sebe, kde číhal boleslavský kapitán David Výborný, pro kterého nebyl problém zamést puk do odkryté branky – 2:1. Bruslaři hýřili aktivitou a své vedení mohli ještě zvýšit, když se Látal řítil sám na Novotného, ale bohužel nezakončil přesně. Naopak na hostujícím celku byla znát lehká frustrace, Bahenský zbytečně fauloval ve středním pásmu a nabídl svěřencům kouče Výborného další dobrou příležitost v podobě početní výhody. V ní Bruslaři hrozili ze všech možných pozic, Broš dokonce trefil z mezikruží břevno! Přesilovka zůstala nevyužita, ale tlak domácích stále pokračoval a dočkal se úspěchu. Po Trškově nahození se Novotný ocitl v lehce nebrankářské pozici a puk za něj dotlačil Tomáš Hyka. Čtvrtou branku domácích mohl přidat Lenc, který si vybruslil od mantinelu, položil si Novotného a zívala před ním prázdná brána, ve které už ale byli natěsnáni tři bránící hráči Sparty a puk za brankovou čáru nepustili.

Do druhé třetiny nastoupili svěřenci trenéra Jandače se změnou mezi třemi tyčemi, kam se postavil jednadvacetiletý Jan Lukáš. Při hře 4 na 4 zadělal novému strážci hostující svatyně pořádné problémy Výborný, který se několikrát obtočil kolem branky a z bezprostřední blízkosti vždy nepříjemně zahrozil. Při svém několikátém sólu našel kapitán Bruslařů volného Richarda Jarůška, jehož branku musel posvětit až videorozhodčí. Po čtvrté inkasované brance hosté lehce přitvrdili a předvedli pár hraničních zákroků. Za necelou minutku měl před sebou Bárta úplně odkrytou klec, jenže byl velmi tvrdě, ale čistě atakován jedním z obránců a pod tlakem svá mířidla neseřídil přesně. Sparta se dostala zpět do hry poté, co využila početní převahu, přesným střelcem se stal Juraj Mikuš. Jenže Boleslav opět přišla s bleskurychlou odpovědí a opět u toho byl Tomáš Hyka. Po Musilově přihrávce se hráč s číslem 71 ocitl tváří v tvář Lukášovi, kterého vymíchal kličkou do forhendu a zkompletoval hattrick! Domácí fandové se inspirovali zámořskou NHL a pár z nich vhodilo na ledovou plochu své čepice.

Po chybě ve sparťanské rozehrávce se v nadějné šanci zjevil Lenc, ale brankář Lukáš svůj tým tentokráte podržel. Pro mladého gólmana to byl ale jen jeden z mála světlých momentů v tomto utkání. Absolutně nepochopitelnou minelu předvedl při šestém gólu Bruslařů, když nepokryl lehké nahození, ztratil puk z dohledu a Michal Bárta měl už jednoduchou práci. Na psychiku současné sparťanské dvojky to už bylo příliš a mezi tři tyče se tak vrátil Filip Novotný. Ten měl obrovské štěstí hned pár minut od svého návratu na ledovou plochu. Zákrokem a la Dominik Hašek zneškodnil Bártovu příležitost, ale touš se odrazil přesně na hůl dojíždějícího Jarůška, který nedokázal v tisíciprocentní tutovce zasáhnout odkrytou branku. V prostředním dějství zápas někdy až připomínal exhibici, názorným příkladem toho je akce dvojice Musil – Lenc, kterou zakončil druhý jmenovaný jen těsně nad horní tyč hostující pokladnice. Bruslaři pak ještě mohli zvýšit vedení v přesilové hře, ale sedmou branku nedokázali přidat. Naopak hráči celku z hlavního města působili velice opařeně a ve zbývajícím průběhu druhého dějství nepředvedli zhola nic.

Hned v úvodu závěrečného dějství se na staré časy rozpomněli Milan Hruška a Petr Kumstát, jejich dvě výměny názorů však skončily pouhým pošťuchováním, přičemž ve druhém případě si sparťanský vytáhlý útočník vykoledoval dvouminutový trest. David Výborný v přesilovce předložil důkaz své hokejové geniality, když mimořádně chytrou žabičkou poslal do brejku Trončinského, který nezamířil přesně. Obránce, který v Mladé Boleslavi hostuje z Třince, pak jen o vlásek minul pravou tyč Novotného branky. Potlesk domácích příznivců si vysloužil hrdina posledních zápasů Mitja Robar, který parádním bodyčekem odstavil od kotouče jednoho z hostujících forvardů.

Bruslaři zápas bezpečně kontrolovali, puk měli po většinu času na svých čepelích a občas i nebezpečně zahrozili. Za zmínku stojí příležitost Michala Broše a následná dorážka Lukáše Pabišky, ale Novotný si s oběma pokusy bez větších problému poradil. Sparťané hrozili jen sporadicky, v polovině třetí periody se k pěkné sólové akci odhodlal Forman, ovšem byl zastaven dnes velice dobře fungující domácí obranou. O malou chvilku později našel Klimek svým pasem talent slovenského hokeje Martina Réwaye, který měl dobrou možnost zdramatizovat utkání, ale nepochodil. Jaroslav Hlinka se ještě v závěru pokoušel o samostatnou akci, ale ztroskotal na dnes dobře chytajícím Růžičkovi. Petr Kumstát se objevil v další slibné šanci, ale sparťanské šestačtyřicítce dnes prostě nebylo přáno, puk se pohyboval kolem brankové čáry, jenže rozhodčí Hodek po konzultaci s kolegou u videa tentokráte rozpažil. V poslední minutě se hosté nakonec přece dočkali snížení, přesilovku využil Jan Piskáček. Asistenci si připsal Jaroslav Hlinka a stal se tak nejproduktivnějším hráčem Sparty v její sto jedenáct let dlouhé historii .

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek, BK Mladá Boleslav: V naší těžké situaci je každý zápas jako boj o holý život. Takže jsem rád, že jsme k duelu se Spartou přistoupili tak, jak jsme k němu přistoupili – bez zbytečného respektu. Ačkoliv jsme prohrávali, dokázali jsme vývoj otočit a pak dokonce výrazněji odskočit. Naštěstí se soupeři nepovedlo dát za stavu 3:1 kontaktní gól, věřím, že v takovém případě by to potom asi bylo jiné. Vítězství je to pro nás každopádně velmi cenné, nikdo určitě nečeká, že by Sparta ráda přenechávala body někomu dole v tabulce.

Zdeněk Moták, HC Sparta Praha: Na všech postech, ve všech řadách, prostě jako celý tým jsme podali velmi špatný výkon. Ve spojení s častými, zbytečnými a hloupými vyloučeními jsme sami určili konečný výsledek. Čímž ovšem v žádném případě nechci snižovat výborný výkon domácích, kteří zápas zvládli opravdu dobře.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.