BK MLADA BOLESLAV
22. 11. 2015 | Lukáš Štěrovský, Vojtěch Tůma

Prokletí je prolomeno! Výhru v nájezdech trefil Boleslavi Lenc

22., neděle 22. 11. 2015
Hr. Králové - Ml. Boleslav MHK - MBL
H r. K r á l o v é – Bruslaři prožili skvělý návrat na venkovní kluziště! Na půdě v poslední době velice dobře hrajícího Hradce Králové už v sedmé minutě vedli, když Radanu Lencovi gól jako na stříbrném podnose po obrovské minele naservíroval brankář Kacetl. V závěru prostřední dvacetiminutovky, která se kvůli výpadku proudu lehce protáhla, chyboval strážce domácí svatyně znovu, Žejdl však z úhlu trefil pouze tyč a v následné přesilovce 5 proti 3 přišel trest v podobě vyrovnání z hole Adama Courchainea. O vítězi nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž Mladá Boleslav zásluhou Radana Lence dokázala zvítězit po téměř dvaceti měsících!
Hr. Králové: Kacetl – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Frühauf, Dietz, Jank, Hronek – Kudrna, Knotek, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Červený, Ihnačák, Courchaine – Köhler, Honejsek, Pavlík
Ml. Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Kučný, Trončinský, Ovčačík, Robar – Pabiška, Výborný, Jarůšek – Pacovský, Urban, Látal – Lenc, Žejdl, Hyka – Klimenta, Hruška, Bárta.
Branky a nahrávky: 38. Courchaine (Frühauf, K. Pilař) – 7. Lenc, rozh. náj. Lenc. Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5012. Střely na branku: 37:29. Zblokované střely: 8:13. Hity: 17:8. Vhazování: 38:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1 - 1:2.

Komentář

V první větší šanci se už ve druhé minutě zjevil díky přesilovce Roman Kukumberg, na jehož teč ale Rittich stihl zareagovat. Mladá Boleslav se během prvních pěti minut prakticky nedostala do vážnější gólové příležitosti, přesto se radovala jako první. Ondřej Kacetl totiž v další početní výhodě domácích nahodil puk po mantinelu přímo na hůl Radana Lence, pro nějž už bylo snadné poslat puk do prázdné branky – 0:1.

Domácí ale byli i nadále aktivnějším celkem, jenž strávil víc času v útočné třetině soupeře. Rittich si ale poradil jak s peckou Petera Frühaufa od modré čáry, tak i s přesilovkovou dorážkou Briana Ihnačáka, která proskákala mladoboleslavským brankovištěm a skončila jen pár centimetrů od pravé tyče středočeského gólmana. Vzápětí mohl srovnat Kukumberg, který se objevil nikým nehlídán v mezikruží, ale Rittich jeho přízemní střelu vykopl betonem.

V samotném závěru úvodní periody trochu opadlo tempo hry, domácí víceméně vyčkávali na to, co předvedou hosté. Hru, která probíhala nejvíce ve středním pásmu, sráželo velké množství nepřesností na obou stranách, a to hlavně při přechodu do útočných třetin. Skóre už tak logicky žádné změny nedostalo.

Na úvod druhé části se dobrou akcí prezentovali Boleslavští, konkrétně Richard Jarůšek, který se dostal do samostatného úniku, jenže forhendová střela zápěstím skončila v náručí Kacetla. V oslabení nadělal hodně zmatků v obranném pásmu hostů Rastislav Dej, jehož tečovaná rána zamířila dokonce do brankové konstrukce.

To bylo na určitý čas z hokeje vše, jelikož ve FORTUNA aréně zhasla světla, což domácí kotel kvitoval rozsvěcením displejů mobilních telefonů a zpěvem vánoční koledy. Dárek po obnovení hry mohl dát hradeckým fanouškům Rudolf Červený, jehož přihrávku si hosté málem srazili do vlastní branky. Největší věci se ale začaly dít v poslední pětiminutovce.

Nejprve Lukáš Žejdl ujel do samostatného nájezdu. Ten mu sice Kacetl včasným vyjetím překazil, nicméně Žejdl dojel puk u hrazení a svým pokusem pravou tyč domácí branky. Ihned poté byla Hradci nabídnuta skoro minutová přesilovka pět na tři, kterou čtyři vteřiny před koncem využil z dorážky Adam Courchaine – 1:1. Vzápětí v podobné situaci dorážel Kudrna, ale hosté puk odpálili doslova z brankové čáry. Zbytek periody zdobil hokej ve stylu nahoru, dolů, nicméně už bez dalších branek.

Do poslední třetiny vstoupili lépe hosté. Do akce se nejprve sice prosadil Šimánek, který mířil nad, pak už taktovku přebrali Boleslavští. Lenc po přihrávce zpoza branky jen těsně minul bližší tyč, o malý moment později zase ten samý hráč málem ze skrumáže dorazil puk za Kacetlova záda. Na druhé straně se utrhl Rastislav Dej, jehož ránu z první musel Rittich hodně rychle vykopnout betonem. Klimentův pokus po chybě v defenzívě domácích zase vyrazil Kacetl pro změnu ramenem.

Vzápětí tempo hry sice opadlo, ale druhá polovina periody číslo tři nabídla i tak dost zajímavých momentů, když Kacetl na poslední chvíli vychytal teč Richarda Jarůška. Pak už ale přece jen oba celky začaly myslet spíše na zadní vrátka a do hry vstoupila hlavně opatrnost. Do ojedinělé šance se dostal díky několika kličkám Šimánek, jenže Rittich byl proti pokusu hradecké dvaadvacítky připraven.

Stejně tak neuspěla proti strážci mladoboleslavské svatyně ani bomba Rastislava Deje z levého křídla, která se od brankáře v černozeleném dresu odrazila do mezikruží. Tam si sice sjížděl Jaroslav Bednář, ale na to, aby dosáhl na kotouč, byl v příliš nevýhodné pozici. Vyrovnaný stav 1:1 tak znamenal, že Hradec již potřetí v řadě musel o výhru bojovat v prodloužení nebo samostatných nájezdech.

V prodloužení si víc šancí vypracovali domácí. Nejprve z levého kruhu opět provětral Rittichovu výstroj Dej, o dvě minuty později, už po zajímavé teči Žejdla, která skončila těsně vedle Kacetlovy tyče, se do přečíslení dvou na jednoho dostali Červený s Kukumbergem, kterým ale Voráček znemožnil jakoukoliv kombinaci. Prodloužení zakončil – stejně jako jej začal – Rastislav Dej, jenž zamířil nad branku Boleslavi.

V samostatných nájezdech se opakoval opačný scénář než v Plzni. O jediný gól, byť až ve druhé sérii, se totiž postaral boleslavský Radan Lenc, čímž svému týmu zajistil bonusový bod. Hradec tak po vyhraném prodloužení v Třinci a nájezdech v Plzni okusil prohru nad rámec klasických šedesáti minut a v tabulce klesl na páté místo.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Mountfield HK): Přesilovky v první třetině nás mohly v zápase posunout trochu dál, možná by to vypadalo jinak. Ale na Boleslav moc neumíme. S pokorou bod beru a odplivnu si.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Přijeli jsme do Hradce s velkou pokorou, víme, že soupeř má výborné mužstvo. První třetina nebyla z naší strany úplně nejlepší. Soupeř nás trochu zaskočil tou ofenzivou, kterou do nás pustil, a přibrzdila nás tři oslabení. Ve druhé části už jsme hru vyrovnali a měli hodně šancí, zabetonovali jsme střední pásmo a vyráželi do protiútoků. Ve třetí třetině jsme měli možnost zvýšit, bohužel se nám to nepodařilo. Ale se dvěma body jsme spokojeni.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.