BK MLADA BOLESLAV
24. 1. 2016 | Vojtěch Tůma

Bruslaři znovu bez gólu. Sparta rozhodla v druhé třetině

39., neděle 24. 1. 2016
Ml. Boleslav - Sparta MBL - SPA
M l . B o l . - Po sedmigólovém výprasku v Třinci Bruslaři před zraky svých fanoušků přivítali soupeře toho nejtěžšího kalibru, rozjetá Sparta ve městě automobilů chtěla potvrdit vynikající formu a připsat si už páté vítězství v řadě. Vstup do utkání ale vyšel lépe domácím, ti však ani jednu ze svých příležitostí nevyužili, což se ve zbylém průběhu dnešního duelu ukázalo býti jedním z klíčových faktorů. Druhou třetinu totiž Pražané ovládli, k soustředěnému výkonu směrem dozadu navíc přidali dvě přesné trefy, prosadili se Hamilton a Netík. Ani v závěrečné dvacetiminutovce domácí na brankáře Novotného nevyzráli, ten tak prožil více než povedený návrat do sparťanské svatyně, v níž se představil po více jak devíti měsících. Naopak svěřenci Františka Výborného vyšli už podruhé bez vstřelené branky, jejich čekání na gól se tak protáhlo téměř na 124 minut.
Ml. Boleslav: Rittich – Hes, Voráček, Trončinský, Rýgl, Ovčačík, Kučný – Jarůšek, Výborný, Bárta – Hyka, Klepiš, Lenc – Musil, Urban, Pacovský – Kubica, Hruška, Klimenta – Ďurač
Sparta: Novotný – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina – Buchtele, Přibyl, Netík – Sabolič, Klimek, Hamilton – Kumstát, Hlinka, Forman – Kudrna, Dragoun, Procházka
Branky a nahrávky: 24. Hamilton (Klimek, Mikuš), 36. Netík. Rozhodčí: Svoboda, Hribik – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 128. Střely na branku: 38:29. Zblokované střely: 14:13. Hity: 12:15. Vhazování: 48:36. Průběh utkání: 0:2.

Fotogalerie

Komentář

Úvod utkání byl z obou stran poměrně opatrný, po Hamiltonově faulu dostali Bruslaři k dispozici přesilovku, ve které si dokázali vypracovat jednu velkou příležitost, když Trončinského nahození vyrazil brankář Novotný jen před sebe, dotírající Musil ovšem z dorážky mířil těsně vedle. Domácí byli i nadále aktivnějším celkem, po chybě v rozehrávce Pražanů se do dobré šance dostal Pacovský, při Novotném ale stála i trocha toho potřebného štěstíčka, a puk tak do sítě nedoputoval. Chvílí nato si mladoboleslavští zadáci špatně rozebrali hráče, na to konto v dobré šanci ocitl osamocený Sabolič, ale zamířil jen do připraveného Ritticha. Svěřencům budoucího reprezentačního trenéra Jandače zatápěla především třetí útočná formace Boleslavských, aktivní Musil se v jedenácté minutě u mantinelu zbavil svého strážce a chytrou přihrávkou našel před brankou volného Urbana, ten ale kotouč usměrnil jen do připraveného gólmana Novotného.

Ani Sparta si při své úvodní početní převaze, ve které se ji ze všech extraligových mužstev daří nejvíce, příliš nepředvedla – jedinou za zmínku stojící příležitost si vypracoval Sabolič, po jehož teči ale touš zamířil kousek nad horní tyč domácí pokladnice. V posledních minutách prvního dějství se hrál svižný hokej, nejprve v dobré šanci při vlastním oslabení minul všudypřítomný Sabolič, o pár vteřinek později si střelou z hranice levého kruhu na sparťanského brankáře nepřišel Tomáš Hyka. V samotném závěru se parádním sólem přes celé kluziště prezentoval Klepiš, jeho bombu na vzdálenější tyč si ale Novotný, jenž za celek z hlavního města chytal poprvé po svém návratu z nepovedené štace v Novokuzněcku, pohlídal.

V úvodu prostřední dvacetiminutovky hra sice nepostrádala tempo a spád, šance však byly k vidění jen zřídkakdy. Ve třiadvacáté minutě se díky sérii několika dobrých manévrů až do prostoru mezi kruhy dostal Přibyl, jeho štiplavý projektil ale Rittich dokázal vytěsnit. Zhruba o minutku později už to hostům vyšlo, Bruslaři nechali před brankou úplně zapomenutého Curtise Hamiltona, kterému sice první rána nesedla, ta následná už ale ano a boleslavský gólman se po puku jen marně natahoval – 0:1! Přibližně v polovině periody se hosté hnali do dvojnásobného přečíslení, Buchtele to vzal sám na sebe, ale trefil jen beton připraveného Ritticha. Téměř vzápětí už řada fanoušků ve ŠKOENERGO Areně chtělo slavit, po Bártově ukrytém nahození se totiž k teči dostal kapitán Výborný, po několika nepřehledných okamžicích ale puk ze své výstroje vyklepal Filip Novotný.

Sparta velmi dobře bránila střední pásmo, díky čemuž se často dostávala do zajímavých brejků, při jednom z nich se Rittich s Kumstátovou dělovkou musel vypořádat svou maskou. Po Ovčačíkově chybě na útočné modré hostě spěchali do dalšího přečíslení, které tentokráte zakončoval Netík a jeho ráně scházely pouze centimetry! Svěřenci Josefa Jandače byli i nadále lepším celkem, Boleslavští jen díky famóznímu Rittichovi přečkali velkou šanci Jaroslava Hlinky, následné ráně z hole obránce Poláška taktéž mnoho nechybělo. V čase 35:29 hosté své vedení zdvojnásobili, dostatek volného prostoru využil Tomáš Netík bravurně a s přehledem zakončil mezi betony strážce boleslavské svatyně!

Na začátku třetího dějství se po Mikušově chybě mohl směrem vpřed hnát Hyka, slovenský zadák v dresu Pražanů ale své zaváhání napravil a povedeným vypíchnutím kotouče učinil domácím nadějím na možné snížení přítrž. Při signalizovaném vyloučení sparťanského Emingera Bruslaři dlouho kombinovali v útočném pásmu, vše vyústilo v povedenou dělovku Jakuba Klepiše, po níž Novotný nejspíše ani sám nevěděl, jak se mu puk podařilo vyrazit mimo tři tyče! Ani tuto přesilovku svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek nevytěžili, ihned po jejím skončení se naopak do nebezpečné šance dostal Buchtele, Rittich se ale vyznamenal povedeným reflexivním zásahem.

Snaha vstřelit kontaktní branku domácím rozhodně upřít nešla, Pražané ale pokračovali v dobré defenzivní práci a nikterak velké vedení si celkem v poklidu hlídali, výjimkou budiž Ovčačíkovo nahození, které na hranici brankoviště ještě lehce tečoval Dominik Pacovský, puk se ale ani tentokráte mezi tři tyče nevešel. Občas se sparťané dostali do slibně vypadající příležitosti, třeba ve čtyřiapadesáté minutě jim tři body mohl definitivně pojistit Forman, Rittich ale stále držel naděje svých spoluhráčů nad vodou. Kdo čekal, že s blížícím se koncem zápasu bude tlak Mladoboleslavských gradovat, mýlil se. Celek z hlavního města ukázal, že začátek roku 2016 jej zastihl v optimální herní pohodě a i přes to, že Bruslaři v závěru zkusil své štěstí v šesti, si dokráčel už pro osmý plný bodový zisk z posledních devíti mačů!

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek, BK Mladá Boleslav: Myslím si, že jsme do zápasu nevstoupili špatně. První třetina byla z naší strany ta nejlepší, bohužel se nám ale v ní nepodařilo skórovat. V druhé části už byl soupeř aktivnější, lepší. Projevilo se to i gólově, kdy se Sparta hned dvakrát prosadila. Ve třetí třetině jsme se ještě trochu vzchopili a snažili se utkání zdramatizovat, ale soupeř si už vše pohlídal. Myslím, že nakonec zaslouženě zvítězil, ta kvalita tam byla znát. Nemůžu říct, že bychom odehráli špatné utkání, ale výsledek je podle mě adekvátní tomu, co se na ledě odehrálo.

Zdeněk Moták, HC Sparta Praha: Domácí dobře bruslili, navíc dohrávali souboje, chodili do nás. Naštěstí jsme jim dokázali oplácet stejnou mincí a ještě navíc přidali dva góly. Dalším důležitým aspektem byla zdárně zvládnutá oslabení, která se nám v poslední době moc nedaří. A v neposlední řadě musím konstatovat, že výborně zachytal Filip Novotný.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.