BK MLADA BOLESLAV
24. 3. 2016 | Zdena Bobková

Šestkrát a dost! Bruslaři knokautovali Hradec a postupují dál

ČF6 (TV), čtvrtek 24. 3. 2016
Ml. Boleslav - Hr. Králové MBL - MHK
M l. B o l. – První třetina odstartovala to, co Bruslaři potvrdili i ve zbytku utkání – obrovské nasazení, bojovnost a čekání na chybu hostujícího celku. Všechny tyto aspekty však Bruslařský klub vychytal a Rittich k tomu všemu ještě přidal korunku v podobě svého čistého konta! Na budování náskoku Bruslařů se postupně podíleli dvakrát Musil, Hyka a Bárta. Před vyprodanou ŠKOENERGO Arénou tak Bruslaři potvrdili to, za čím si šli celou sérii – postup do SEMIFINÁLE! To si zahrají proti svému nejbližšímu soupeři – Bílým Tygrům z Liberce!
Ml. Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský (A), Rýgl, Robar, Kučný, Ovčačík – Klimenta (C), Klepiš, Lenc – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Musil, Bárta – Jarůšek, Ďurač, Pabiška
Hr. Králové: Kacetl – Vašíček, Pláněk, Dietz, Pavlas, Plášil, Pilař, Čáp, Hronek – Köhler (A), Vantuch, Kudrna – Červený (A), Ihnacak, Bednář – Dej, Kukumberg, Honejsek – Courchaine, Miškář, Berger
Branky a nahrávky: 5. Hyka (Urban, Trončinský), 11. Musil, 19. Bárta (Stříteský, Musil), 36. Hyka (Kučný). Rozhodčí: Hodek, Šír – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 9:9, navíc Vantuch (MHK) 5 min. + trest do konce utkání za sekání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 200. Střely na branku: 35:30. Zblokované střely: 12:12. Hity: 13:5. Vhazování: 35:45. Průběh utkání: 4:0.

Fotogalerie

Komentář

V první větší šanci čtvrtečního utkání byl Pabiška po Ovčačíkově nahrávce, Pabiška však nestačil zpracovat skákavý kotouč a hradecká obrana spolehlivě zasáhla. Na druhé straně z protiútoku střílel navrátilec Köhler. V polovině čtvrté minuty si domácí zahráli přesilovku a prakticky ihned na jejím začátku měl Kacetl velké problémy s Trončinského střelou. Hradec se osvobodil výpadem Rastislava Deje a jeho střeleckým pokusem, takže Boleslav musela začínat opět ve svém pásmu. Ale Hradečtí doplatili na svou nedisciplinovanost a putovali po minutě do tří. Z dvojnásobné přesilovky uběhlo jen sedm vteřin a po šikovné Urbanově zpátečně skóroval Tomáš Hyka. Bruslaři poté měli ještě minutu a padesáttři vteřin klasické přesilovky, ale její tempo už bylo volnější, vypíchnout můžeme pouze pěkný pokus Pacovského, který mířil do pravého horního růžku hradecké branky.

Hradečtí byli v prvních minutách hry spíše bezzubí, činilo jim poměrně větší potíže překonat střední pásmo. V osmé minutě však měli velmi slibnou příležitost, to když se Vantuch dostal až před Ritticha, přenechal kotouč Kudronovi, který ale v poslední fázi selhal. Poté na trestnou putoval Klimenta a rázem se hosté dostali do hry. Velmi nebezpečná byla Čápova střela z kruhu, ale i s ní si Rittich poradil. Půlminutu před návratem Klimenty z trestné se ale vylučovalo znovu, tentokrát tam putoval Urban za faul kolenem. Hradec už měl téměř rozebranou boleslavskou sestavu a ke střele se dostal Stanislav Dietz, ale Rýgl mu dobře sáhnul do střely a ta zamířila nad. Podle podobného scénáře putovala do sítě i rána Jaroslava Bednáře. Hradečtí ale poté fatálně chybovali, prohráli buly ve středním pásmu a ihned po něm se doslova rozeběhl Pavel Musil, který prostřelil zřejmě překvapeného Kacetla.

Trončinského střela v přesilovce. Musil minul prázdnou bránu! Jarůšek trefil těsně nad břevno. Bruslaři setrvali v pásmu a ke střele se dostal Látal, jeho střela nad vyrážečku ale do sítě neprošla. Hradečtí šli rychle do protiútoku a za záchranou brzdu v podobě podražení zatáhl Bárta a putoval za katr. Hosté se ale vinou nepřesné rozehrávky vykázali pryč z pásma a nedlouho poté jej znovu neudrželi. Ihnačák posílal před bránu přesnou střelu na teč pro Köhlera a proti Čápově střele od modré Rittich vytáhl lapačku. Druhá část přesilovky však pro Hradecké vyzněla naprázdno, Boleslav vydatně bránila a kazila hostům kde co. Necelé dvě minuty se domácí dostali do pásma, Stříteský vybojoval za bránou kotouč a přenechal jej Musilovi, který přihrál do kruhu na volného Michala Bártu a ten propálil Kacetla. Urban ujel do brejku a zkoušel překonat Kacetla mezi betony, ten puk zachytil, ale jistý si nebyl, bleskurychle se ohlédl, zda se kotouč nedošoural až za brankovou čáru.

Druhá třetina byla od počátku o poznání opatrnější. Na první výraznější šanci si diváci museli počkat třetí minuty, Klimenta pálil výš, ale Kacetl tam nastrčil rameno. Poté se před bránou mihl Pabiška, ale jeho střela byla bezzubá, zato ale dostal zásah vysokou holí Jaroslava Kudrny a hostující hráč putoval na trestnou. Bruslaři šanci na její využití ale promrhali, v jejich hře bylo poměrně dost nepřesností a žádný výraznější tlak. O to více byla pro Kacetla překvapivá střela Jakuba Klepiše, kterou zastavil až na brankové čáře a zlobil se na své spoluhráče, že mu to příliš neulehčili. Jenže i Mountfield ukázal, že dokáže svého soka zmáčknout. Honejsek zatáhl puk do pásma a dostal se ke střele, ale z následného kolotoče vytěžili hosté ještě více, protože Pabiška hákoval a usedl tak na trestnou lavici.

Při přesilovce Mountfield sice hosté drželi puk, přesto se ale k mnoha střelám nedostali, největší příležitostí ke zkorigování dosavadního skóre byla asi Pavlasova střela z kruhu, jíž trefil brankáře Ritticha. Hosté v žádném případě nic nevzdávali, Vantuch se vůbec nežinýroval a pálil z první, proti byl Rittich i jeho lapačka. Bruslaři pak opět opanovali ledovou plochu a to i zásluhou přesilové hry, ale ani Klimenta ani Klepiš na Kacetla nevyzráli. Klidnější pasáž hry rozčísla až přesilová hra Mountfieldu. Ihned na jejím úvodu pálil od modré Pilař, ale jeho tečovanou střelu Rittich vytěsnil. Hosté se velice dobře drželi na puku, domácí museli použít hodně obětavosti. A i díky tomu pak mohl ujet Tomáš Hyka a propálit Kacetla ke vzdálenější tyči. Mountfield pak ještě v závěru třetiny hrál přesilovku kvůli krosčeku Bárty a Bednář měl ke gólu velmi blízko, jeho střela prošla jen těsně kolem tyče. Nic nevzdával ani Stanislav Dietz, ale s jeho střelou si Rittich poradil. Hradečtí šli sice v závěru třetiny, ale minutové oslabení poměrně snadno ubránili.

Hosté sice třetí dějství začínali ve čtyřech, ale síly na ledě se brzy srovnali, protože Bruslaři hráli pár vteřin v šesti. Hosté měli na hokejkách tlak, ale ne gólovou střelu, pokusem Dietze toho příliš nezmohli. Přesto i v dalších minutách byli mírně aktivnější než domácí manšaft, ten už se ale za ničím nehnal. Domácí pak sice hráli přesilovku, ale Kacetl všechny jejich pokusy pokryl, zato Kudrna nepříjemně zahrozil z protiútoku. Jenže byl to právě on, který sekl Marka Trončinského a Mountfield tak opět putoval na trestnou. Nejvýraznějším momentem v ní byla zřejmě Jarůškova střela, kterou Kacetl vykopl betonem. V obrovské šanci byl domácí Klepiš, který chtěl Kacetla překnat k tyči, ale kotouč se jen o pár centimetrů nevešel do brány. Na druhé straně ujeli dva Hradečtí a Honejsek z první pálil, ale Rittich si famózním zákrokem uhájil prozatím čisté konto.

Závěr zápasu hráli Bruslaři velmi zodpovědně a i když se Hradečtí dostali do gólové příležitosti, hasila to obrana a v neposlední řadě také vynikající David Rittich. Hosté se nechtěli smířit s koncem sezony a tak po Trončinského faulu a následné přesilovce přišlo také odvolání gólmana Kacetla. V následné ostropalbě pak Červený nastřelil tyčku. Hosté si pak před Rittichem otevřeli střelnici a po obrovské šanci se ještě v brankovišti strhla hromadná bitka, kvůli které byli muži v pruhovaném nekompromisní. Hosté mohli ještě hrát čtyři na tři, ale sekáním se provinil Kudrna a tak se na téměř prázdném ledu hrálo tři na tři. Při této početní nianci byl v šanci Hyka, jehož střela jen kousíček prošla vedle levé tyče brankáře Kacetla. Už nic však neodvrátilo to, co toužebně vyhlíželi všichni fanoušci Bruslařského klubu - historický postup do semifinále Tipsport extraligy ledního hokeje!

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek, BK Mladá Boleslav: Myslím si, že jsme byli z hlediska pohybu aktivnější už od začátku a šli jsme si za tím víc. Musím hráčům poděkovat za to, že někteří kluci hráli až za hranicí sebeobětování a ten výkon samozřejmě vycházel také od výborného gólmana. Kdybychom inkasovali branku, tak by soupeřům narostla křídla. Naší hrou jsme je ale absolutně nepustili do hry. Oslabení tři na pět z našeho pohledu jsme přežili a to byly všechno střípky toho, že nám rostlo sebevědomí a soupeř ztrácel krok, a to i v osobních soubojích. Nám naopak narůstala ta psychická síla a touha tu sérii ukončit. Jsme opravdu velmi šťastní, že se to podařilo, máme úžasné mužstvo. Vážíme si toho, že jsme je dneska pokořili a že jsme v semifinále.

Vladimír Kýhos, Mountfield HK: My jsme samozřejmě byli nabuzení výsledkem doma. Vstup do zápasu se nám celkem povedl. Špatnými vyloučeními, která jsme měli na začátku, se soupeř dostal do vedení. Pro nás se naskytla stejná, i když ne tak dlouhá, ale stejná možnost snížit. To byla také jedna z rozhodujících fází toho zápasu. Nedokázali jsme srovnat a hlavně jsme i v naší přesilovce dokázali inkasovat. Myslím si, že pro to mužstvo to byla rána. Celý zápas jsme dělali zbytečné fauly a nedostávali jsme se do kompaktní hry, abychom hráli pět na pět a dostali jsme se do nějakého tlaku. Gól na konci třetiny na 3:0 pak už byl rozhodující faktor, který se hráčům dostal do hlav a soupeř pak už byl jednoznačně lepší. Lépe bruslil, moc nám toho nedovolil, což bylo způsobené také tím, že jsme v přesilovkách nedokázali skórovat a hráli jsme spoustu oslabení, takže jsme se nedostali do zápasu. Hromada kluků byla studená. Soupeř si to potom pohlídat. Myslím si, že Boleslav zaslouženě vyhrála.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.