BK MLADA BOLESLAV
22. 10. 2017 | Zdena Bobková

Souboj gólmanů ovládla Kometa až ve třetí třetině

16., neděle 22. 10. 2017
Ml. Boleslav - Kometa Brno MBL - KOM
M l. B o l. – Bruslaři v neděli na svém ledě hostili brněnskou Kometu. Zápas se od prvních minut hrál ze zabezpečené obrany, jakoby nikdo nechtěl udělat zbytečnou chybu. Utkání bylo od prvních momentů velice vyrovnané, na první gól si hojná divácká návštěva v mladoboleslavské ŠKOENERGO Aréně musela počkat až do 51. minuty, kdy se ve vlastním oslabení trefil hostující Zohorna. Domácím už v závěru chyběly síly a ani při hře v šesti už jednogólový náskok Komety nedokázali dotáhnout. Půl minuty před koncem pečetil vedení hostů gólem do prázdné Martin Dočekal.
Ml. Boleslav: Maxwell – Kotvan, Říha, Hanzlík (C), Knot, Němeček, Stříteský, Eminger – Lenc (A), Holík, Klepiš (A) – Orsava, Žejdl, Pacovský – Procházka, Musil, Urban – Kousal, Knotek, Pabiška
Kometa Brno: Vejmelka – Barinka, Štencel, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič (A), Nahodil, Erat (A) – Svoboda, Čermák (C), Vincour – Mallet, Hruška, Zohorna – Dočekal, Němec, Haščák
Branky a nahrávky: 51. Zohorna (Mallet), 60. Dočekal (Vincour, Vejmelka). Rozhodčí: Hodek, Pavlovič – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 876. Střely na branku: 31:33. Zblokované střely: 4:7. Hity: 13:11. Vhazování: 44:25. Průběh utkání: 0:2.

Fotogalerie

Komentář

Kometa přijela do Boleslavi po dvou prohrách v řadě, a tak sestava hostů dostála jistých změn. Do brány se na místo Marka Čiliaka postavil Karel Vejmelka. Boleslav pro zápas s Kometou upřednostnila zkušenosti Brandona Maxwella, ačkoli Jan Růžička v předešlých dvou utkáních týmu podržel celkem pět bodů.

V první větší příležitosti byl hned na úvod domácí Klepiš, který si vytvořil prostor na levém křídle a otestoval Vejmelku, ten kotouč jen vyrazil před sebe. Hosté měli z protiútoku velkou příležitost, když si Hruška přebruslil už téměř za boleslavskou bránu, a pak posunul zadovkou na Malleta, jemu kotouč vypíchl bránící Eminger. Následující pasáž byla poněkud pomalejší, Kometa rozhodně nepůsobila tak sebevědomě, to spíše Bruslaři stupňovali své tempo, ale trápili se v koncovce.

Po prvních zhruba deseti minutách se hosté oklepali, Malletovi se podařilo kotouč propasírovat do pásma a těsně před bránou přihrál Gulašimu, který z první vypálil, Maxwell ale pohotově zasáhl. Bruslaři na druhé straně nezaháleli, Holík nabídl Klepišovi prakticky stoprocentní gól, ale Vejmelka se stihl senzačně přesunout. Hosté čtyři minuty před koncem první části dostali možnost hrát přesilovou hru. V její první části drželi domácí hosty velice zkrátka. Dál už byla Kometa nepříjemnější, Haščák dostal nabídku, ale promáchl. Největší šance celé první třetiny přišla až v posledních vteřinách, Bruslaři vytvořili před Vejmelkou velký závar, nejprve pálil Pacovský, ale Vejmelka vyrazil kotouč, k němu se dostal Žejdl, který nedokázal trefit prázdnou klec.

Úvod druhé periody vyšel více hostům, kteří zaměstnávali domácí obranu a především gólmana Maxwella, který podržel svůj tým. Hodně tvrdá byla rána Krejčíka, který mířil pod břevno, Maxwell vyrazil a rána měla ještě takovou sílu, že mu srazila helmu. Bruslaři poté spálili dvě šance. Nejprve ve dvou proti jednomu do útoku zamířili Lenc s Holíkem, Holíkovi se však rána svezla a puk napálil jen do hrudi Karla Vejmelky. Poté byl v šanci Žejdl, který ani nadvakrát neprocedil kotouč za brněnského gólmana.

V dobré příležitosti se čtyři minuty před koncem druhé periody ocitl Zaťovič, jehož vybídl Erat, ale Maxwell jeho ránu skvělým zákrokem vyrazil. Hra obou týmů se spoléhala na zabezpečenou obranu, takže ani na jedné straně nedocházelo k přečíslení, nikdo nechtěl udělat chybu. Akce domácích nebyly natolik nebezpečné. Zato při samostatném úniku Jana Hrušky, který zůstal schovaný za domácí obranou, všem zatrhnulo. Maxwell si však poradil i s jeho ránou.

Bruslaři hned na úvod závěrečné periody zatlačili na Vejmelku a usadili se v útočné třetině. Kometa domácí mírně nestíhala, a tak si Bruslaři vykoledovali přesilovou hru. V ní dobře v mezikruží počíhal Lenc, ale nepropálil Vejmelku, poté se po chybě domácích procpali do útoku Dočekal s Čermákem, ale prvně jmenovaný nezacílil přesně. Boleslav si poté nedokázala vytvořit potřebný tlak. Reputaci mohli napravit po faulu Marcela Haščáka, ale svěřenci Patrika Augusty si v útočném pásmu nedokázali vybojovat trvalejší nátlak. Třetí přesilová hra už byla pro domácí doslova kritická. Domácí neuhlídali Hynka Zohornu, který ve vlastním oslabení tvrdou ranou ze středu útočného pásma překonal Maxwella.

Hosté mohli zanedlouho svůj náskok navýšit, Zaťovič se dostal až za domácí obranu a krátkou stahovačkou se snažil Maxwella vychýlit z osy, ten jej ale fantasticky vychytal. O chvíli později byl v prakticky ve stejné situaci i Jan Hruška, ale ani ten si na Maxwella nepřišel. Boleslav si ještě v závěru vyžádala oddechový čas a zmobilizovala na závěr všechny své síly a Brandon Maxwell minutu a půl před koncem utkání opustil svou klec. Půlminutu před koncem pečetil tři body pro jihomoravskou metropoli Martin Dočekal.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta, BK Mladá Boleslav: "Dnes rozhodlo naše neproměňování přesilovek a v nich obdržený gól. V tom jsme si vyměnili role z prvního duelu, kdy jsme my rozhodli při přesilovce Komety, dnes to bylo obráceně. Myslím si, že jsme viděli bojovné utkání se šancemi na obou stranách, výborně chytali oba gólmani. Zápas jsme si sami prohráli v závěru těmi neproměněnými přesilovkami a obdrženým gólem při jedné z nich."

Petr Haken, HC Kometa Brno: "Myslím si, že pro nás to byl další hrozně těžký zápas, bylo těžké se prosadit v útočné fázi. Myslím si, že domácí dobře bránili, byli nepříjemní. Ve druhé třetině už jsme to naklonili na svoji stranu a myslím si, že tam jsme už branku mohli dát. Ve třetí třetině nás zbrzdila tři oslabení po sobě, kdy se Boleslav dostala hodně do hry. Musím ale pochválit hráče, kteří na ta oslabené chodili. V posledních zápasech jsme v oslabeních dostávali hodně gólů, dneska jsme to ale zvládli a navíc jsme byli odměněni tím, že rozhodující gól padl právě při našem oslabení. Zvládnutí těch oslabení bylo určitě klíčové."

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.