BK MLADA BOLESLAV
10. 1. 2020 Jaroslav Kindl, Jan Brůna, foto: Stanislav Souček

Bruslaři schovali Hradci překvapení na konec a zvládli prodloužení

35., pátek 10. 1. 2020
Hr. Králové - Ml. Boleslav MHK - MBL
H r. K r á l o v é – Bruslaři na východě Čech dokončili čtyřdílnou sérii venkovních utkání. Až do poslední části zápasu to vypadalo, že si budou muset i počtvrté počkat na další vítězství. Po dvou třetinách ztráceli jeden gól a hned v úvodu třetí třetiny znovu inkasovali. Brankář Mazanec se navíc zdál jako neřešitelný rébus. Úspěšným řešitelem se stal až Adam Zbořil, a nastartoval tak obrat Bruslařů. Ve vlastním oslabení vyrovnal Ondřej Najman, čímž poslal zápas do prodloužení. Zde mohly rozhodnout oba týmy. Druhý bod ale nakonec vystřelil Boleslavi opět Najman. Už zítra se Mladá Boleslav střetne na domácím ledě s Vítkovicemi. Přijďte Bruslaře podpořit v duelu, který začíná v 16:00.
Hr. Králové: Mazanec – Cibulskis, Čáp, Šalda, F. Pavlík (A), Rosandič, Muška, Gaspar – Chalupa, Cingel, Smoleňák (C) – R. Pavlík, Lev, Klíma – Perret, Koukal, Jergl – Miškář, Dragoun, Paulovič
Ml. Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc (A), Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Hrdinka – Skalický (A), Zbořil, Klepiš – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Vondrka (C) – Flynn, Najman, Kousal
Branky a nahrávky: 8. Smoleňák (Cibulskis), 41. Chalupa (Cingel) – 51. Zbořil (Klepiš, Pláněk), 55. Najman (Dlapa), 63. Najman (Zohorna) Rozhodčí: Veselý, Stano – Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5, navíc Skalický (MBL) 10 min. za zásah do oblasti hlavy a krku. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 535. Střely na branku: 20:29. Zblokované střely: 2:8. Hity: 9:6. Vhazování: 29:38. Průběh utkání: 2:0, 2:2 – 2:3.

Komentář

Úvodní pětiminutovka postrádala vážnější šance. Občasnou soupeřovu chybu ani jeden tým netrestal. První větší naději na změnu skóre měl před hradeckou klecí Zbořil, jenže hradecká hůl zvedla jeho pokus vysoko nad bránu. O chvíli později se vydal po levém křídle Radek Smoleňák a ten už svou svižnou ránou zápěstím trefil vršek boleslavské sítě.

Chalupova vyloučení v polovině třetiny Boleslavští nevyužili. Po konci přesilové hry naopak dopřáli nadbytek prostoru Jakubu Lvovi, který ale pálil doprostřed na Krošelje. V ofenzivě se nakonec blýskla i Mladá Boleslav. Za stavu 4 na 4 musel Mazanec vytáhnout důležitý zákrok proti nájezdu Vondrky. Minutu před koncem domácí znovu faulovali, přesto jejich hubený náskok přetrval.

Boleslavští dohrávali početní výhodu, když Mazanec ucpal levou tyč před Šťastným. Druhý gólový úder mohl zasadit hostům Chalupa, jenže v obrovské šanci zlomil hůl. V další nevýrazné pasáži zápasu řešil Mazanec jen nebezpečný odraz od zadního mantinelu. Později se Bruslaři usadili v útočném pásmu, avšak bez efektu. Nebezpečnější byla příležitost Smoleňáka z 28. minuty. Útočník Mountfieldu obral v útočném pásmu Šťastného a z boku trefil spojnici Krošeljovy klece.

Bruslařský klub přesto nepůsobil bezmocným dojmem a hradecký brankář zažil další dva perné momenty. Nejprve zastavil Flynnovu možnost zblízka, o moment později vystavil stopku i Zbořilově nájezdu. Rostoucí hrozba donutila domácího trenéra Růžičku k oddechovému času.

Ačkoliv se obě mužstva prostřídala v přesilových hrách, s gólovým poměrem to nezahýbalo. Za Hradec pálil ve 37. minutě těsně vedle tyče Chalupa, na opačné straně Skalický. Poslední dvě minuty patřily hradecké početní výhodě. Boleslavské brankoviště ostřeloval především Lev. Během druhé periody už gól ovšem nepadl.

Boleslavské plány na obrat rychle protly trhliny. Uběhlo pouhých 32 vteřin a Matěj Chalupa na hranici brankoviště zametl odražený kotouč mezi Krošeljovy betony. Středočeši mohli snížit, jenže střela od modré prosvištěla těsně vedle Mazancovy tyče. Navíc museli opět osídlit trestnou lavici. Hradečtí v početní výhodě neriskovali a v klidu ukrojili další dvě minuty utkání.

Už v plném počtu lapil Mazanec ránu Šťastného, a střeleckému sebevědomí Bruslařů tím rozhodně nepomohl. Podobně si na hradeckém gólmanovi vylámal zuby i Adam Zbořil. Stejný hráč o pár minut později v přesilovce znovu projel hradeckou obrannou linií a v čase 50:42 odčaroval Mazancovo kouzlo. Přestože vzápětí Bruslaři dokonce sahali po vyrovnání, ztížili si situaci vyloučením. Po pasu Dlapy ale nečekaně ujel soupeři Ondřej Najman a zasunul puk za brankovou čáru.

I závěr třetiny byl zajímavý. Zápas mohl otočit Zohorna, Ševcova rána se otřela o tyč. A nebýt obranného zákroku na poslední chvíli, mohl o třech bodech pro Hradec rozhodnout Pavlík.

Vše důležité se odehrálo až v pozdější fázi prodloužení. Jergl vybruslil s pukem až do Krošeljova brankoviště, kde si už domácí hráči poradili. Vondrka zareagoval vlastním výpadem a trefil Mazance do masky. Do velké šance se pak tlačil hradecký Perret, ale i toto nebezpečí Boleslavští přečkali. O druhém bodu nakonec rozhodl svým druhým zásahem Ondřej Najman. Převzal přesnou nahrávku od Zohorny na mezikruží a zamířil nad Mazancovu lapačku v 63. minutě.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Mountfield HK): Myslím si, že jsme zase tak dobře nehráli a z velkého minima jsme vytěžili maximum. Vedli jsme 2:0, ale za takového stavu to prostě musíme nějak dohrát do vítězného konce. Bohužel jsme dostali kontaktní gól na 1:2, když se Boleslavi povedlo ujet ve vlastním oslabení, což byla naše hrubka. V přesilovkách máme obecně problém a vždy jsou pro nás nevýhoda, protože nás dostanou do kolen. K tomu si musíme sednout a připravit se na to, prohráli jsme zápas kvůli dvěma chybám. Nedá se nic dělat, ale zdálo se mi, že od druhé třetiny nám moc nešly nohy. Nevím, jestli jsme ještě seděli v letadle, ale musíme jít dál; v neděli nás čeká další utkání. Gratuluji soupeři ke dvěma bodům.

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Myslím si, že jsme nehráli úplně špatně, ale prohrávali jsme 0:2 a vlastně se to pro nás vůbec nevyvíjelo dobře. Od druhé třetiny jsme si však začali vytvářet šance, ale nedali jsme je, protože gólman soupeře chytal výborně. Ve chvíli, kdy jsme to už asi ani nečekali, jsme vstřelili kontaktní branku na 1:2, což nám strašně pomohlo. Zvedli jsme hlavy a začali věřit, že bychom mohli se zápasem ještě něco udělat. Za obrat jsme velice rádi.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.