BK MLADA BOLESLAV
2. 3. 2021 | Adéla Kvapilová

Zápas o elitní čtyřku rozhodla třetí část, Bruslaři přehráli Hradec 4:2

50. (ČT), úterý 2. 3. 2021
Ml. Boleslav - Hr. Králové MBL - MHK
M l. B o l. – Souboj lvů a šlágr kola. Tak by se nechalo nazvat utkání 50. kola mezi Mladou Boleslaví a Hradcem Králové. Úvodní branku vstřelili hosté, avšak Bruslaři do konce dějství dokázali srovnat. Stejný scénář se opakoval i ve druhé části. V závěrečné části se překlopilo štěstí na stranu Středočechů, kteří se trefili dvakrát a rozhodli o svém vítězství.
Ml. Boleslav: Růžička – Ševc (C), Šidlík, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman – Kotala, Zbořil (A), Šťastný – Cienciala, Claireaux, Jääskeläinen – Flynn, Najman, Kousal – Szturc, Bičevskis, Stránský
Hr. Králové: Mazanec – Nedomlel (A), Graňák, Šalda, Pavlík (A), Čáp, Gaspar – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Sklenář, Růžička, Zachar – Veselý, Lev, Smoleňák (C) – Pilař, Koukal, Kelly Klíma
Branky a nahrávky: 12. Cienciala (Claireaux, Ševc), 35. Šťastný (Ševc, Jääskeläinen), 49. Pláněk (Cienciala), 53. Bičevskis (Cienciala, Bernad) – 6. Smoleňák (Lev), 33. Růžička (Pavlík). Rozhodčí: Hodek, Jeřábek – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: hráno bez diváků. Střely na branku: 25:31. Zblokované střely: 16:9. Hity: 7:7. Vhazování: 32:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Fotogalerie

Komentář

Bruslaři se i v tomto střetnutí museli obejít bez gólmana Gašpera Krošelje, který kvůli zranění nedochytal utkání s Olomoucí. Na marodce dále figurují Jakub Strnad, Mário Lunter a obránce Marek Hrbas. Ze strany Mountfieldu nenastoupili Jakub Orsava, Bohumil Jank, Lukáš Cingel a Jérémie Blain.

Vstup do zápasu byl pozvolný, neboť si oba celky uvědomovaly důležitost tohoto duelu. První zajímavá šance se zrodila na hokejce Kousala, který využil nepřesnosti hradecké obrany a pronikl až k Mazancovi. Boleslavský forvard ještě před bránou přihrál na přijíždějícího Flynna, jehož pokus dokázal hradecký gólman pokrýt. Následovala povedená pasáž Mladé Boleslavi, během které měl blízko ke gólu Kotala. Na opačné straně pak zahrozil od modré Čáp, clonící Pilař ale kotouč za záda Růžičky nedostal. To se podařilo až na sklonku 6. minuty Radku Smoleňákovi, který ihned po vhazování dostal nabídku od Jakuba Lva a vyslal dělovku nad vyrážečku boleslavské opory.

Bruslaře ale inkasovaná branka nesrazila, ba naopak se snažili o brzké vyrovnání, a za necelou minutu se málem radoval Bičevskis. Ve 12. minutě usedl za katr Veselý, však hned tři vteřiny poté se k němu přidal Bičevskis a počty byly rázem srovnány. To ale nakonec Středočechy nemuselo mrzet, v samostatném úniku se s bekhendovou parádou ukázal David Cienciala a vyrovnal na 1:1. Zbytek hry 4 na 4 měli ve své režii domácí. Po projektilu Bernada kotouč poskakoval kolem Mazancovy klece, ale za brankovou čáru nedoputoval.

Patnáctá minuta přinesla početní výhodu pro hosty. Během ní se podařilo hradeckému Kousalovi dosáhnout branky, avšak rozhodčí ji neuznali, protože k ní došlo až po přerušení hry. Závěr úvodní periody patřil domácímu týmu, který se jevil aktivněji. Těsně před sirénou se do protiakce dostal Kevin Klíma, ale skóre už nezměnil.

Do prostřední části naskočili agresivněji Východočeši, kteří již v úvodní minutě několika tvrdými ranami orestovali pozornost boleslavského maskovaného muže. Nebezpečně působil Veselý, po něm vypálil Čáp. Už to vypadalo, že si Mountfield střihne další početní převahu, nicméně ve 25. minutě se po faulu Jergla počty srovnaly a hrálo se ve čtyřech na obou stranách. Tentokrát to byl spíše defenzivní hokej.

Těsně před polovinou zápasu se v útočném teritoriu usadili Bruslaři, kteří na poměrně dlouhou dobu uzamkli pásmo a několika kombinacemi se pokoušeli přelstít hradecké beky a Mazance. Ovšem úspěch nakonec dokonali hosté. Ve 33. minutě prolétl až do útočného části Vladimír Růžička, který střelou z levého kruhu překonal svého jmenovce v boleslavské svatyni. O necelé dvě minuty později usedl na trestnou lavici Nedomlel, což nakonec vedlo k vyrovnávací brance domácího mužstva. Z levé strany se ránou zápěstím prosadil David Šťastný. Konec druhého dějství se nesel ve stylu vyloučení na obou stranách, avšak branka už nepadla, a tak se po čtyřiceti minutách odcházelo do kabin za nerozhodného stavu 2:2.

Třetí dvacetiminutovku začali hosté s téměř minutovou přesilovou hrou, kterou si přenesli z druhé třetiny. Během ní ale zahrozit nedokázali. Následné minuty nabrala hra rychlé tempo a zajímavé akce byly k vidění na obou stranách. Z řad Bruslařů se o rozruch pokusil Jääskläinen, na opačné polovině nebezpečně tečoval Klímův pokus Perret. Během 46. minuty druhá boleslavská lajna okupovala plácek před Mazancem, avšak jejich působení v předbrankovém prostoru branku nepřineslo. Co nedokázala druhá lajna dokončit, završila první formace ve 49. minutě. Martin Pláněk se rozmáchl na modré, letící touš změnil po zásahu Graňáka svou trajektorii a zapadl za Mazancova záda. To Hradecké nenechalo klidnými a hned se drali před Růžičku.

Nicméně jejich snažení překazil Smoleňák, který byl za podrážení pasován do role nedobrovolného diváka, čímž nabídl dvě minuty přesilové hry pro Mladou Boleslav. Ta se této pasáže zhostila bravurně a v 53. minutě po teči Marise Bičevskise odskočila do dvoubrankového rozdílu. Pro Mountfield se tento moment stal ledovou sprchou, neboť poté už nepůsobil tak dravě. Přesto se k zakončení dostal Pavlík, později se rozjel k Růžičkovi Zachar. Necelé tři minuty před koncem tvrdý projektil ukázal Graňák, avšak jeho pokus Růžička znemožnil. Posléze se trenéři hradeckého mužstva rozhodli k riskantnímu kroku - odvolání Mazance a vyslali na led šest hráčů. Třicet tři vteřin před sirénou ale hráli hosté v sedmi, což znamenalo dvouminutový trest a ztrátu nadějí na změnu stavu v tomto utkání. Mladá Boleslav si tak zapisuje důležitou výhru a přibližuje se k přímého postupu do play-off.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Myslím, že jsme viděli velmi dobrý hokej z obou stran. Mělo to obrovské nasazení, náboj. S Pavlem Paterou si strašně ceníme, že jsme dvakrát prohrávali, dvakrát jsme dokázali srovnat a ve třetí třetině dokázali otočit na svoji stranu. Celé mužstvo podalo zodpovědný a obětavý výkon. Myslím, jsme si vítězství zasloužili.

David Kočí (Mountfield HK): Hra pět na pět byla z naší strany slušná, oba týmy odehrály při hře pět na pět dobrý zápas. Utkání rozhodly speciální týmy, soupeř využil dvě přesilové hry a my žádnou. Udělali jsme i fauly, které jsme udělat nemuseli, měli jsme být víc disciplinovaní. V těchto zápasech o všechno rozhodují maličkosti, a ty bohužel udělal soupeř o trošičku líp, proto vyhrál.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.