BK MLADA BOLESLAV
10. 9. 2021 | Lukáš Chuchválek, foto: Alena Zapletalová

Díky Claireauxovi sahali Bruslaři po výhře, ale pokazili závěr a mají jen bod

1., pátek 10. 9. 2021
HC Olomouc - BK Mladá Boleslav OLO - MBL
O l o m o u c – Na úvodní kolo Tipsport extraligy se Bruslaři vydali na Hanou, kde je čekal tuhý boj. Skóre otevřel Valentine Claireaux, ale přes mohutnější střelbu v první třetině byl jediným střelcem. Domácí celek dokázal na úvod druhého dějství srovnat. Překlopit vývoj zápasu měly v dalším vývoji oba manšafty, ale ve třetí třetině se oba přiklonily k opatrné hře bez vyložených šancí. V době, kdy zápas pomalu směřoval do prodloužení, se po faulu domácích trefil opět Claireaux, jenže Švrček o pár sekund později srovnal, a tak se skutečně prodlužovalo. V nastavení ale byli úspěšnější domácí. Boleslav tak odjela z Hané poražena a jen s bodem.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek (C), Černý, Švrček, Škůrek, Řezníček, Dujsík – Káňa, Krejčí (A), Kucsera – Klimek, Nahodil, Tomeček – Ostřížek, Knotek (A), Navrátil – Strapáč, Kolouch, Olesz
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Bernad, Ševc (C) Pýcha, Jánošík, Moravec, Pláněk (A) – Lunter, Zbořil, Šťastný – Kelemen, Najman, Kousal – Kotala, Claireaux, Dufek – Eberle, Bičevskis, Stránský (A)
Branky a nahrávky: 21. Krejčí (Ondrušek, Káňa), 55. Švrček (Knotek), 64. Knotek (Švrček) – 6. Claireaux (Kotala, Dufek), 55. Claireaux (Kousal, Ševc). Rozhodčí: Mrkva, Kika – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 5:4, navíc Dujsík (OLO) a Jánošík (MBL) 5 min. za bitku. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 502. Střely na branku: 28:42. Zblokované střely: 5:19. Hity: 7:1. Vhazování: 35:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2 – 3:2.

Komentář

Přestože jako první se do dobré šance dostali domácí už v půlce první minuty, kdy Tomáš Černý těsně minul, byla to Mladá Boleslav, která svému soupeři dělala velké problémy. Nejprve sice neuspěl s dorážkou Jan Stránský, ale později v 6. minutě domácí tým pustil po špatně hraném kotouči na vlastní modré čáře do přečíslení Jakuba Kotalu a Valentina Claireauxe, jenž se ocitl zcela sám na levém kruhu, kam dostal puk, a trefil prázdnou bránu, neboť brankář Jan Lukáš nedostal šanci se přesunout. Hanáci dostali vzápětí početní výhodu, ale naložili s ní bídně. Velkou šanci na srovnání měli po jejím skončení, když z otočky vypálil Kucsera, čímž zahájil útočný závar, který ale neproměnil Káňa, protože těsně minul branku.

Podobně těsně se netrefil na druhé straně ani Miloš Kelemen. Když se hra vrátila před Krošelje, vzal si kotouč obránce Černý, ale na mladoboleslavského brankáře nevyzrál. Olomouc následně hrála další přesilovou hru. V té si už počínali lépe než předtím, ale vyrovnávací branku nevstřelili, třebaže se o ni Krejčí dalekonosnou ránou snažil. Bruslaři po úporné defenzívě potom po srovnání počtu hráčů na ledě pošetřili síly. Pak se vpředu činil opět Kelemen, který si poradil s bránícím hráčem a zamířil brankáři Lukášovi mezi betony. Puk však nepropadl. V následujícím vhazování pak neuspěl se svou ránou ani Jan Dufek ani potom s dorážkou Mário Lunter. I když Boleslav soupeře během první třetiny výrazně přestřílela, byla škoda, že z toho padla jen jedna branka.

A to se jim vymstilo hned na úvod té následující. V čase 20:21 překvapil Gašpera Krošelje svou tečí letícího puku David Krejčí, který tímto srovnal stav zápasu. Bruslaři reagovali podobnou akcí, jakou sehráli při svém prvním gólu, kdy Kotala nabídl puk Janu Dufkovi, avšak Lukáš si dal tentokrát pozor a nenechal bránu odkrytou. V dalších momentech bylo vidět, že Olomouc zlepšila svou hru a Krošelj měl co dělat s tečí Lukáše Nahodila. Domácí nadále útočili, ale Bruslaři též vycítili svou šanci. Obkroužením branky Claireaux na opětovné vedení nedosáhl. Stejně tak neuspěl ani Kousal, když využil chyby v obraně Olomouce a proklouzl sám před Lukáše. Chybovali ale i Středočeši, když pustili Ostřížka před Krošelje, jenž udržel remízový stav.

Po půlce zápasu následovala další přesilovka domácích, v níž se vyznamenal dělovkou Ondrušek, ale Gašper Krošelj svou lapačkou také. Největší šanci měl ale Petr Kolouch, jehož ránu lízl Krošelj jen ramenem, aby vytěsnil puk těsně vedle. Po skončení početní nevýhody si Bruslaři zahráli poprvé v zápase i početní výhodu, v níž moc nezazářili. Pavel Kousal mohl zazářit krátce po jejím skončení, když se opět po chybě soupeře chopil puku a rozdal si to jeden na jednoho s brankářem Janem Lukášem. Gól sice nepadl, ale divákům se trocha toho vzruchu přeci nabídla, když si své názory ručně vyměnili Jánošík s Dujsíkem. Sudí rozdali tresty tak, že Boleslav zahrávala další přesilovou hru, jenže ani z té nedokázali nic vytěžit. V závěru třetiny se snažil vsítit gól ještě David Šťastný, jehož pokus Lukáš zlikvidoval.

Opatrný úvod posledního dějství přinesl další přesilovku Boleslavi. I když Bruslaři pálili z mnoha pozic, brankáře neprostřelili. Po srovnání počtu hráčů na ledě se do šance dostal Maris Bičevskis, jehož ale Lukáš vychytal. Následoval protiútok Olomouce, v němž procpával puk za Krošelje Vojtěch Tomeček, avšak slovinský brankář ho udržel. Toto byly asi největší šance během čtyřicátých minut. Jinak převažovala opatrná hra, při které ani jeden celek nehodlá udělat fatální chybu, jež by jistě rozhodla o vítězi. Jakýkoliv nenadálý pokus likvidovali v přehledných situacích gólmani.

Věci nabraly spád v 55. minutě, kdy Boleslav opět hrála přesilovku. Valentin Claireaux vystihl letící puk a tečoval jej do sítě. Jenže místo uklidnění přišla hned po buly studená sprcha, když síť na opačné straně rozvlnil Jan Švrček. Bylo tak opět srovnáno a Olomouc měla v posledních čtyřech minutách ještě k tomu vyloženou šanci zápas otočit, kdyby úplně volný Vojtěch Tomeček dokázal překonat Gašpera Krošelje z levého kruhu. Minutu před závěrem základní hrací doby se na druhé straně pokoušel o zvrat Martin Ševc, ale rovněž neuspěl. Následovalo prodloužení, v němž Bruslaři nastoupili oslabeni kvůli faulu ze závěru poslední třetiny. Toho ale kohouti nevyužili a navíc sami šli za katr. Litovat však nemuseli, neboť Claireaux na vlastní modré chyboval a puk získal Jan Knotek, který se v útoku zbavil ležícího obránce a trefil se Krošeljovi mezi betony. Ve vlastním oslabení tak Olomouc rozhodla o výhře za dva body. Bruslaři se musí spokojit s jedním.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): Samozřejmě první zápas doma s Boleslaví, která si myslím, že je jedním z favoritů soutěže, byl obrovsky těžký. Prohrávali jsme 0:1, pak 1:2, a dokázali jsme to srovnat. Hlavně ten gól na 2:2, kdy jsme srovnali rychle, byl strašně důležitý pro další vývoj zápasu. Samozřejmě, měli jsme v prodloužení dlouhou přesilovku čtyři na tři, kterou jsme bohužel neproměnili. Pak se to zase otočilo a v protiútoku Honza Knotek krásně v rozhodující chvíli rozhodl. Pro nás to jsou opravdu zlaté dva body, hráči bojovali a předvedli parádní výkon.

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme úvodní gól a měli jsme tam dobrý pohyb. Ta hra se nám líbila. Potom do začátku druhé třetiny jsme vstoupili trochu vlažněji a soupeř nás zaslouženě potrestal. Myslím, že to pak bylo vyrovnané utkání. Nám se ke konci povedlo využít přesilovku. Tam to kluci krásně sehráli, ale nechali jsme si bohužel dát patnáct vteřin po vedoucím gólu vyrovnávací gól. To nás stálo samozřejmě tři body. V prodloužení kluci výborně sehráli tři na čtyři, ale bohužel přesilovka čtyři na tři jde za námi trenéry. Měli jsme kratší přípravu a tohle jsme ještě netrénovali, kluci to pořádně nesehráli a ten gól byl prostě toho vyústění.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.