BK MLADA BOLESLAV
19. 9. 2021 | Vojtěch Drbohlav

První letošní derby ovládli Bruslaři

5. (ČT), neděle 19. 9. 2021
BK Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec MBL - LIB
M l. B o l. – V rámci 5. kola Tipsport extraligy zavítal v neděli na boleslavský led nedaleký Liberec. Boleslavští se proti němu dostali už v první třetině do vedení, které drželi celé utkání. V závěru ještě zvýšili na 2:0, na což hosté odpověděli snižujícím gólem. Vítězství však Bruslaři udrželi a rozhodli o tom, že první letošní derby s Bílými Tygry patří jim.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Jánošík (A), Pláněk (A), Bernad, Fillman, Moravec – Kelemen, Raška, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal – Kotala, Claireaux, Dufek – Lunter, Bičevskis, Eberle
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd (A), Melancon, Vitásek, Rosandič, Derner, Ivan, Štibingr – Birner (A), Filippi, Gríger – Záborský, Klepiš, Faško-Rudáš – Ordoš, Jelínek (C), Zachar – Rychlovský, Najman, Šír
Branky a nahrávky: 18. Kotala (Šťastný, Raška), 59. Šťastný (Kelemen, Najman) – 60. Zachar (Ordoš). Rozhodčí: Hradil, Sýkora – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 3:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 947. Střely na branku: 30:25. Zblokované střely: 11:8. Hity: 6:5. Vhazování: 20:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Komentář

Do utkání vstoupili aktivněji domácí, kteří měli několik šancí. Jmenovitě to byl třeba Miloš Kelemen, který se snažil prosadit střelou kolem levé tyče, což mu však nevyšlo. Později převzali iniciativu hokejisté Liberce. Tyč mladoboleslavské branky zazvonila například po střele Tomáše Záborského.

Liberec dostal možnost přesilové hry, jenže ta mu vůbec nevyšla. Tygři se nejprve nemohli usadit v pásmu a poté si dokonce domácí svou aktivitou vysloužili faul hostů, a tak se hrálo čtyři na čtyři. Boleslavští se s koncem první třetiny dostávali častěji do šancí, ale Liberci se dařilo dobře bránit a mladoboleslavské střely blokovat. Bílí Tygři necelé tři minuty před koncem prvního dějství faulovali, čehož domácí využili a proměnili přesilovou hru v první branku zápasu. První střelu Davida Šťastného ještě Petr Kváča vyrazil, jenže to bylo přímo před připraveného Jakuba Kotalu, který už dorážel do odkryté branky. Do kabin se tak po úvodní dvacetiminutovce odcházelo za skóre 1:0.

Liberecká nedisciplinovanost pokračovala a na začátku druhé třetiny hráli boleslavští hokejisté dokonce ve dvojnásobné početní převaze pět proti třem. Během této doby sice drželi Bílé Tygry pod tlakem v jejich pásmu, ale prakticky nestříleli na branku. Severočeši tak toto nepříjemné oslabení ustáli bez inkasování. Mladá Boleslav měla i dále více ze hry a poměrně často stříleli. Do úniku se dostal například boleslavský obránce Mitchell Fillman, ale zakončení mu nevyšlo podle představ. Na druhé straně vyslali několik střel také Bílí Tygři, ale na většinu z nich gólman dobře viděl, a tak Gašper Krošelj chytil puk i po střele Marka Zachara z kruhů.

S přibývajícím časem a také v souvislosti s tím, že se hrálo derby mezi dvěma velkými rivaly, přibývalo také osobních šarvátek a emocí, což zvyšovalo počet vyloučených. Při další přesilovce byl v dobré pozici Jan Dufek, který ujížděl na brankáře, ale na jeho střelu Petr Kváča dobře viděl a kotouč včas vyrazil. Velkou gólovou šanci spálili Bruslaři čtyři minuty před koncem druhého dějství, kdy postupovali dva na jednoho, jenže Jan Eberle netrefil částečně odkrytou libereckou branku. Ačkoliv byli domácí celou druhou třetinu jasně lepším týmem a hráli mnoho přesilových her, chyběl jim větší důraz v brankovišti soupeře, a tak druhé dějství skončilo bezbrankově.

Do třetí třetiny naopak vstoupil lépe Liberec, který měl více příležitostí a také dobře stínil brankáři. První ryze gólovou šanci ale ve třetím dějství měli boleslavští hráči. Jan Dufek byl v pravém kruhu nepokrytý a mohl namířit puk do branky, jenže svou střelou trefil pouze vnější část sítě. Jen několik sekund poté se Bílí Tygři přesunuli do útočného pásma a svým důrazem způsobili skrumáž v brankovišti. Domácí však měli štěstí – hostům bylo odpískáno postavení útočícího hráče v brankovém prostoru, a tak byli hosté z pásma vykázáni.

Bruslaři hráli po čtyřminutovém vyloučení Faško-Rudáše čtyřminutovou přesilovku pět na čtyři, jenže ani tu nedokázali využít. Bílí Tygři výborně bránili a většina střel ani k brankáři neprošla. A pokud ano, byly z dálky a Petr Kváča na ně dobře viděl. Pět minut před koncem základní hrací doby byl nadvakrát přímo před gólmanem David Šťastný, ale pokaždé si vylámal zuby na výborně chytajícím Kváčovi. Totéž se stalo několik sekund později také Ondřeji Najmanovi.

Necelé tři minuty před koncem základní hrací doby si liberecký trenér Patrik Augusta vybral oddechový čas a odvolal brankáře. Bílí Tygři tak zkusili hru šest na pět. O minutu později se vhazovalo ve středním pásmu, a tak se Petr Kváča na chvíli vrátil do branky. Následně váhal, jak rychle se vrátit zpět. Nejprve se rozjel, pak se zase trochu vrátil a následně vyrazil na střídačku. U toho trochu zavrávoral a v době, kdy na ni dojel, dostal se do úniku David Šťastný a z levého kruhu nasměroval puk do prázdné brány. Zvýšil tak na 2:0. To ale nebylo vše. 29 sekund před samotným závěrem přišel Gašper Krošelj o čisté konto. Liberečtí ujeli do brejku, po střele z kruhu poskakoval puk brankovištěm, čehož využil Michal Ivan, který si k němu najel a sklepl ho za záda překonaného Krošelje. Na srovnání ale už Tygři neměli dost času, a tak nakonec odjeli z prvního letošního derby s prázdnou a prohrou 1:2.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Myslím, že to byl dobrý zápas, co se týče tempa a nasazení, to byla výborná úroveň. Dále také výborní gólmani, výborně chytal soupeřův brankář. Myslím si, že jsme si vytvořili víc šancí, ale on to pochytal, a proto rozhodovala jen ta jedna branka. Jsem rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce, i když jsme si to v závěru trochu zkomplikovali, ale za těch 60 minut si myslím, že jsme si to zasloužili.

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): Utkání rozhodl jeden přesilovkový gól. My jsme tady byli strašně nedisciplinovaní, devět vyloučení je strašně moc. To je skoro jedna třetina ve čtyřech. I když naše oslabení zaslouží absolutorium, hráči padali po hubě a velice dobře to odbránili, tak ten jeden gól to rozhodl. My se poslední zápasy od začátku trápíme s produktivitou a tady to bylo vidět. Na jeden gól v posledních třiceti sekundách se tady těžko vyhrává. Soupeř hrál velice dobře a o jeden gól byl lepší.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.