BK MLADA BOLESLAV
29. 10. 2021 | Lukáš Chuchválek

Bruslaři nejprve neudrželi hubené vedení, pak ale rozhodl Kousal

19., pátek 29. 10. 2021
BK Mladá Boleslav - HC ŠKODA PLZEŇ MBL - PLZ
M l. B o l. - V 19. kole se na mladoboleslavském ledě představil tým HC Škoda Plzeň, s nímž Bruslaři bojovali o pověstných šest bodů, neboť byl mezi kluby před zápasem rozdíl tří bodů. Přes vlažnou první třetinu se utkání lépe vyvíjelo pro Boleslav, která soupeře přestřílela a dala hned v úvodu druhé dvacetiminutovky první gól. Zápas oba celky odehrály velmi disciplinovaně, pouze jedinkrát se vylučovalo, podruhé to mohlo být v závěru, kdy při signalizované výhodě hosté vyrovnali. Bruslaři však vůbec nic nevzdali a Pavel Kousal se v 57. minutě stal hrdinou utkání. Série proher tímto utkáním končí a Bruslaři se poprvé v druhé čtvrtině základní části radují z výhry.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Pýcha, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Jánošík, Šidlík – Raška, Fořt, Kelemen – Kotala, Claireaux, Dufek – Lunter, Najman, Kousal – Grim, Bičevskis, Stránský (A)
HC ŠKODA PLZEŇ: Svoboda – Kaňák, Čerešňák (A), Graňák, Jiříček, Kvasnička, Kindl (C), V. Lang – Dzierkals, Mertl, Musil – Blomstrand, Thorell, Bulíř – Kantner, Kodýtek (A), Suchý – M. Lang, Přikryl, Adamec
Branky a nahrávky: 21. Ševc, 57. Kousal (Najman) – 54. Kantner (Bulíř, V. Lang). Rozhodčí: Šír, Horák – Ganger, Klouček. Vyloučení: 1:0. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 158. Střely na branku: 33:21. Zblokované střely: 12:20. Hity: 13:13. Vhazování: 19:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Komentář

Na nějakou větší šanci si museli diváci pár minut počkat. Pak ale po dalekonosném výstřelu, který se odrazil před brankáře, vybojovali kotouč mezi kruhy Lunter s Najmanem, jenže brankář Svoboda situaci ustál a nepropustil puk svou výstrojí. Pak v brejku si najíždělo hned několik Bruslařů, ale přihrávka šla od Fořta Jánošíkovi na brusle, a tak vůbec nezakončil. Na jinou přihrávku nedosáhl Jan Stránský. Domácím se dařilo likvidovat útočné akce indiánů tak, že se málokdy dostali ke střelbě na gólmana. Plzeň se zahrála od konce 9. minuty přesilovou hru, v níž Dzierkals od pravého kruhu nebezpečně mířil na protější růžek. Jinak ale hosté nepředvedli nic.

Po srovnání počtu hráčů na ledě se urputně bojovalo o herní prostor a nestřílelo se. Když došlo ke vhazování po komerční pauze, Jánošík napřáhl od modré a tečovaný puk Grima zasáhl Svobodu do výstroje. Na opačné straně úřadoval opět Dzierkals, jemuž ale sjel v rozhodující chvíli puk z hole a zamířil mimo. Daleko více horko pak bylo naproti, v brankovišti Miroslava Svobody, jenž musel po nahození tečovaném Kotalou čelit nejméně dvěma dalším pokusům o přehození, než zkrotil puk. Boleslav měla i v dalších momentech více střel a více ze hry, jenže neustále doplácela na neklid v koncovce a na nulovou efektivitu. A to i v divoké akci Rašky s Dufkem v 19. minutě, kdy se činily lapačka a vyrážečka Miroslava Svobody.

Avšak ve druhé třetině se situace změnila. Hned po úvodním vhazování musel nejprve Svoboda čelit dvěma důrazným střelám od Rašky, které se odrážely před brankoviště, až se puk dostal podél mantinelu na modrou k Martinovi Ševcovi, jenž napřáhl a prostřelil vše, co stálo v cestě. To vlilo domácím krev do žil a následovaly další šance, jež byly čím dál nebezpečnější. Zajímavou příležitost však spálil Claireaux, jenž netrefil odkrytou bránu. Plzeňská obrana měla s boleslavskými hráči velké problémy. Na druhé straně nevyrovnal po objetí Růžičkovy branky Pavel Musil, neboť se svým pokusem nebyl precizní. Pak neuspěl ani Adamec, jehož ránu vyrazil svou výstrojí Jánošík do ochranné sítě.

Do další plzeňské střely se ve 31. minutě položil před bránou Martin Pláněk a s následující si pak poradil gólman. Další dvě minuty se sice mnoho neudálo, ale najednou se Kousal dostal v mezikruží k jedovaté ráně, kterou Svoboda dokázal s vynaloženým úsilím zkrotit, aby v protiútoku v sólu neuspěl na druhé straně Michal Bulíř, který svým bekhendem mířil mezi Růžičkovy betony, jež byly nepropustné. Boleslav také nelenila, jenže útoky nebyly v této fázi hry nijak nebezpečné. Dvě minuty před koncem zmáčkla Plzeň Bruslaře, přičemž Jan Růžička za přispění své obrany odolal dalekonosné dělostřelbě hráčů v bílém.

V úvodních dvou minutách mačkali soupeře naopak Bruslaři a Jan Dufek nezamířil přesně. Naproti zahrozil z dálky Čerešňák, jehož rána způsobila Janovi Růžičkovi velké problémy, ale situaci zvládl. Za nějaký čas po nedůslednosti v obraně se před Růžičkou ocitli dva hráči Plzně a v nadějné pozici se Suchý rozhodl pro střelu, která nebyla přesná. Musil se poté natahoval po kotouči marně. Na opačné straně kluziště se snažil Najman, proti výrazné přesile plzeňských bránících hráčů neměl ovšem šanci. Velkou příležitost mohl mít Tomáš Fořt, na kterého šel zpoza brány puk do mezikruží, jenže mu puk utekl.

Na opačné straně si domácí neporozuměli a Jan Růžička měl práci s krocením kotouče i s dorážejícím protihráčem. Pořádnou ránu předvedl Pláněk, proti němuž zafungovala skvěle vyrážečka Svobody. Hra se vzápětí přelila před Růžičku, kde trvalo hodně dlouho vyčistit prostor. V protiútoku pak Ševc nastřelil tyč! Jenže nedáš, dostaneš. To se psala 54. minuta, kdy najel na levý kruh Matyáš Kantner, jenž prostřelil Jana Růžičku při signalizované výhodě. Bruslaři nesložili zbraně a vyvinuli nátlak na Miroslava Svobodu, jenž čelil několika pokusům. Ale proti ráně důrazného Pavla Kousala zblízka, který byl stíhán soupeřem a po střele natlačen do brány, již plzeňský gólman neuspěl. Boleslav si tak vrátila vedení zpět a zdánlivě ztracený zápas dovedla do vítězného konce, a to i přes nebezpečnou teč Filipa Suchého těsně před Růžičkou.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): Do zápasu jsme vstoupili dobře. V první třetiny jsme měli více ze hry, ale bohužel žádný gól nepadl. Ve druhé třetině to bylo naopak. Plzeň tahala za delší konec, nám se povedl vstup do třetiny, kdy jsme dali gól a prvních pět minut bylo slušných. Ale Plzeň pak byla lepší a myslím, že můžeme být rádi, že to bylo stále o gól. Ve třetí třetině to bylo stále vyrovnané, měli jsme tam šanci, tyčku, nedali jsme z protiútoku, dostali na 1:1. Jsme rádi za tři body proti těžkému soupeři a že jsme to bojovností urvali na svou stranu.

Miloš Říha (HC ŠKODA PLZEŇ): Nejsme spokojení. Myslím, že ty body jsme tu ztratili úplně zbytečně. Přehrávali jsme situace i hru. Z naší strany bylo málo osobních soubojů i přímočarosti. Sice jsme byli v držení kotouče, ale na to se hokej nehraje. Nejsme spokojení. Útok jsme prakticky neměli. Nezasloužili jsme si tu bodovat, i když jsme potom vybojovali vyrovnání. Další střídání byla ale z naší strany prakticky vestoje. Domácí nás zaslouženě potrestali. V závěru ještě něco bylo, ale to bylo málo.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.