BK MLADA BOLESLAV
29. 11. 2022 | Tomáš Prodělal, Lukáš Chuchválek, Tomáš Prodělal

Střelecky postní zápas v Hradci rozhodl Aberg a v power-play pojistil Stránský

24., úterý 29. 11. 2022
Hr. Králové - Ml. Boleslav MHK - MBL
H r. K r á l o v é – V zápase 24. kola Tipsport extraligy nastoupili Bruslaři na led hradecké ČPP Arény proti Mountfieldu. Charakter utkání byl tentokrát úplně jiný než minule a Boleslav byla soupeřem zatlačena do úporné defenzívy. Při ní se vyznamenal gólman Filip Novotný, jenž se na hradecký led vrátil ve velkém stylu, deptal tamní útočníky a připsal si druhé čisté konto v této sezóně. Ve střelbě byl výrazně aktivnější Hradec, avšak nakonec to byla Boleslav, kdo prokázal ve zhruba polovině hrací doby efektivitu v koncovce. Hubený náskok pak Bruslaři až do konce urputně bránili a vteřinu před sirénou pojistili při power-play soupeře. Středočeši tak Mountfieldu vrátili porážku z úvodní čtvrtiny základní části stejným poměrem.
Hr. Králové: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík (C), Marcel – Lev (A), Cingel, Jergl – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Kevin Klíma, Lalancette, Kelly Klíma – Pajer, Štohanzl, Doležal
Ml. Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi, Jeřábek, Stříteský, Štich – Lantoši, Najman (A), Åberg – Kantner, Závora, Kousal – Beránek, Fořt, Stránský (C) – Kotala, Bičevskis, Šťastný
Branky a nahrávky: 32. Åberg (Najman, Pýcha), 60. Stránský. Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 715. Střely na branku: 49:16. Zblokované střely: 14:13. Hity: 10:7. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:2.

Komentář

Úvod utkání se nesl ve znamení neprostupných obran a urputných soubojů. K prvnímu většímu tlaku došlo až v 5. minutě, kdy se Mladoboleslavským podařilo roztočit kolotoč. Během toho několikrát pálil David Šťastný. Domácí se k první střele dostali až o minutu později, když si Jakub Lev nabruslil do mezikruží, touš ale předržel a nakonec nezamířil přesně. I nadále byli aktivnější hosté. Ti však neměli zkalibrovaná mířidla, takže většinu střel schytal mantinel za brankou. Do prostoru slotu se později dostali Jakub Kotala a David Šťastný, jenže ani jeden využít dobré pozice nedokázal. Posléze se i domácím podařilo dostat do tempa a Filip Novotný se poprvé výrazněji zapotil. Švih Olivera Okuliara sice ještě řešit nemusel, protože letěl mimo, pokus Christopha Lalancetta už ano a zamezil puku v cestě do sítě. Zaváhání hradecké defenzivy mohl využít Ondřej Najman, kterého samotného před brankáře vyslal Lantoši. Hostující forvard ale místo u Kiviahovy vyrážečky nenašel. Na obraze hry bylo znát, že ani jeden z celků není v dobrém rozpoložení a technických přestupků na obou stranách přibývalo ve velkém. Hluchou chvilku na moment rozčeřil Lukáš Cingel, který daroval strom Šťastnému. O další vzrušení se střelou z kruhu postaral Patrik Marcel, svůj první gól za Hradec ale nevstřelil. Střelecký půst Lvi neprolomili ani v přesilovce, ve které to několikrát zkoušel Jakub Lev, ale ani on nedokázal najít prostor tří tyčí. Graeme McCormack zase při nájezdu z boku vyprášil jen vyrážečku Novotného.

Do druhé periody vyrazil aktivněji Mountfield, o tlak ale přišli zbytečným faulem v útočném pásmu. Byli to však Hradečtí, kteří nadále hrozili. Marek Zachar ujel sám vstříc brankáři, jenže mezi jeho betony místo nenašel. Posléze střelou z kruhu ohrozil Novotného Martin Štohanzl, jehož střela ani dorážka Radovana Pavlíka cíl nenašla. A tak mohli odpovědět hosté, avšak Pavel Kousal nahrávku Stránského před prázdnou klec nedokázal trefit. Druhá početní výhoda Boleslavi skončila ještě hůře, když Středočeši nevymysleli vůbec nic. Naopak se sami poslali do čtyř. Bůhvíjaká nebyla ani přesilovka domácích a k největší šanci se paradoxně Východočeši dostali až po jejím vypršení. Po pěkné kombinaci druhé útočné formace se sám před Novotným zjevil Radovan Pavlík. Poté se dostali do náporu Bruslaři a tentokrát ho dokázali využít. Pontus Åberg přebral od Ondřeje Najmana přihrávku na pravém kruhu, udělal několik kroků vpřed a střelou kolem lapačky Kiviaha otevřel skóre. Inkasovaný gól svěřence Tomáše Martince nakopl a svého soupeře na dlouhé chvíle zavřeli v obranném pásmu, ale pevná defenziva v čele s Novotným je nepustila do větší šance. Při dalším náporu druhé řady Lvů už ale visela branka ve vzduchu. Po pobídce Radovana Pavlíka se na kruhu do puku opřel Filip Pavlík, tomu v cestě do sítě stál levý beton hostujícího gólmana. O chvíli později nebezpečně tečoval Oliver Okuliar Rosandičovo nahození těsně nad a v zoufalství jen sevřel hlavu v dlaních.

Na začátku třetí části Hradečtí lehce změnili taktiku a začali být dotěrnější před gólmanem. Filip Novotný tak sice měl složitější práci, nadále však držel čisté konto. Bruslaři se koncentrovali spíš na zodpovědnou obranu a pokud hrozili, bylo to z brejků. A málem se jim jeden z nich podařilo využít, když Kiviahovi propadla střela od modré a Jérémie Blain musel vytahovat touš směřující do branky. Na opačné straně kluziště se vzniklého prostoru snažil využít Lev, neúspěšně. Po několika minutách Boleslav přidala a zvládla narušit hradecký tlak. K tomu přispěla i další početní výhoda, jež se ale hostům opět nepovedla, a tak mohli opět útočit domácí. Avšak Graeme McCormacka ani Mislav Rosandič svými dělovkami kotouč do sítě nedostali. Hradečtí utahovali šrouby a probudily se také tribuny kolem ledu. Domácí totiž dostali jedinečnou příležitost v podobě přesilové hry. I tato šance však Východočechům protekla mezi prsty. V posledních deseti minutách už se svěřenci Ladislava Čiháka nikam nehnali a vystavěli past ve středním pásmu. S přibývajícím časem začala být na ledě i v hledišti patrná zvýšená nervozita, kdy diváci dávali najevo nevoli především vůči metru sudích. Tři minuty před koncem to Mountfield zkusil v šesti, branku ale nevstřelil, byť se o to svou dělovkou Filip Pavlík několikrát snažil. V posledních vteřinách navíc ujel Jan Stránský a ze středního pásma do prázdné branky upravil na konečných 0:2. Bruslaři tedy potvrzují minulé dvě výhry a Hradec už podruhé po sobě nevstřelil gól.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda: Začátek jsme měli pomalejší, Boleslav si vytvořila pár šancí a jenom díky výbornému výkonu Kiviaha to bylo 0:0. Od té doby jsme měli slušné pasáže, bohužel beci měli ve druhé třetině jedno dlouhé střídání a soupeř odskočil. Dělali jsme všechno možné, abychom ten gól dali, ale naše bilance je tristní. Nešli jsme tomu tolik naproti, gólman všechny střely viděl. Pokud tam nebudeme dělat pořádek a nenajdeme jednoho hráče, který tam bude ochotný stát, clonit a dělat černou práci pro mančaft, nemáme šanci pomýšlet na body. Nehráli jsme špatně, ale je potřeba opravdu dělat ty malé věci lépe.

Související články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.