BK MLADA BOLESLAV
14. 9. 2021 | Adéla Kvapilová

Poprvé za tři body. Boleslav přemohla Kometu

3., úterý 14. 9. 2021
BK Mladá Boleslav - HC Kometa Brno MBL - KOM
M l. B o l. – Extraligový kolotoč jede na plné obrátky, v úterý 14. září v rámci třetího kola Bruslaři na domácím ledě přivítali brněnskou Kometu. Úvodní dějství zvládli Středočeši na výbornou a v prostřední části vedli už 5:0. Brno sice v závěrečné dvacetiminutovce snížilo, ale to nakonec pro domácí znamenalo pouze drobnou úpravu. Mladá Boleslav tak zvítězila 5:1 a poprvé v ligové sezóně bere plný počet bodů.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Jánošík (A), Pláněk (A), Bernad, Fillman, Moravec – Kelemen, Raška, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal – Kotala, Claireaux, Dufek – Lunter, Bičevskis, Eberle
HC Kometa Brno: Klimeš (26. Tomek) – Ďaloga, Bartejs, Kučeřík, Holland, Gulaši (A), Mikyska – Zaťovič (C), Holík, Mueller (A) – Haščák, Kollár, Vincour – Horký, Rákos, Pavlík – Magee, Kusko, Mallet
Branky a nahrávky: 8. Dufek (Claireaux), 10. Najman (Kousal, Ševc), 13. Šťastný (TS), 26. Jánošík (Eberle, Pláněk), 29. Kotala (Šťastný, Kelemen) – 46. Mallet (Kučeřík). Rozhodčí: Pražák, Pilný – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:7, navíc Pláněk (MBL) 5 min. + trest do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 123. Střely na branku: 28:29. Zblokované střely: 7:8. Hity: 17:16. Vhazování: 26:32. Průběh utkání: 5:0, 5:1.

Komentář

Utkání začalo v poklidném tempu, hráči obou týmů si byli vědomi chyb z předchozích zápasů, a tak předváděli opatrnou hru. Jako první se výrazněji začala projevovat Kometa. Před Krošelje se dostali do přečíslení Martin Zaťovič s Peterem Muellerem, nicméně boleslavský gólman si na jejich akci počíhal. Postupem času se režie hry ujali Bruslaři. David Šťastný během svého působení ještě Klimeše nepřekonal, avšak v následné akci se prosadil jeho spoluhráč Jan Dufek, jenž po přihrávce Valentina Claireauxe bleskově nasměroval kotouč za Klimešova záda.

Od úvodní branky neuběhly ani dvě minuty a domácí se radovali podruhé. Po kombinaci Martina Ševce a Pavla Kousala v přesilové hře se puk objevil na hokejce Ondřeje Najmana, který ho z bezprostřední blízkosti zametl za Klimeše. Moravané se vzápětí pokoušeli o odpověď, ale neuspěli. Navíc ve 13. minutě pro ně přišla další rána. David Šťastný byl během úniku faulován Radkem Kučeříkem, sudí jako trest pro Kometu nařídili trestné střílení, které boleslavský forvard ostrou střelou nad beton proměnil. Další branku už počáteční perioda nepřinesla, na tabuli tak svítil stav 3:0.

Bruslaři ve svém tempu pokračovali i nadále. Ve dvou početních výhodách jdoucích za sebou se ještě neprosadili, nicméně ve 27. minutě už to domácímu týmu vyšlo. V závaru před Klimešem se nejlépe zorientoval Adam Jánošík, který pohotově umístil kotouč do poloodkryté části klece. Celý incident ještě po trenérské výzvě hostí zkontrolovali videorozhodčí, kteří při dosažení branky neshledali žádné porušení hry. Po inkasování branky došlo na straně Komety ke střídání gólmanů – do hry naskočil Matej Tomek.

Nicméně nová tvář na ledě čisté konto moc dlouho neudržela. V čase 28:12 vyskočili domácí fanoušci radostí již popáté. Jakub Kotala si přehodil černou pryž na bekhend a přizvednutím ho zavěsil. Následně si střihli početní převahu hosté, nebezpečně pálil Tomáš Vincour, nicméně i tentokrát zůstal Krošelj nepřekonán. Hra se posléze vinnou nedisciplinovanosti začala kouskovat. Poslední minuta prostřední části nabídla bitku, jejímž spouštěčem byl faul Martina Pláňka, který za zásah do oblasti hlavy a krku dostal pětiminutový trest a zápas tím pro něj skončil.

Začátek třetí dvacetiminutovky hrály oba mančafty ve čtyřech, poté přišla na řadu tříminutová výhoda Komety, během níž se domácí defenzíva a Krošelj opravdu zapotili. Tlak hráčů v bílém pokračoval i nadále a 44 vteřin po vypršení trestu se Kometě podařilo odčarovat kouzlo boleslavské svatyně. Po vhazování se bez povšimnutí obrany Středočechů proplížil Alexandre Mallet až ke Krošeljovi a snížil stav na 5:1.

Brno po vstřeleném gólu doslova ožilo a tlačilo se dopředu. Zajímavou šanci měl na holi Dalimil Mikyska, jenže Krošelj jeho dělovku zastavil lapačkou. Posléze se hra přesouvala z jednoho konce na druhý. Bruslaři měli možnost navýšení během početní výhody, nicméně ta jim úplně nesedla, a tak skóre zůstalo beze změny. Mladá Boleslav tak porazila Kometu v poměru 5:1 a poprvé v sezóně vyhrála za plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Poznamenal nás zápas s Pardubicemi, který jsme ve třetí třetině ztratili. Bylo důležité, jak vstoupíme do zápasu a řekl bych, že první třetina rozhodla. Podařilo se nám proměnit přesilovku a náskok jsme během druhé třetiny ještě navýšili. Pomohlo nám, že jsme byli produktivní a i když jsme byli vyloučení, tak jsme to zvládli, za což jsme rádi.

Jiří Kalous (HC Kometa Brno): Nehodnotí se mi to dobře, protože jsme dostali pět gólů. Musím říct, že Mladá Boleslav zaslouženě vyhrála. Pohybem nás donutila k chybám, vytvořila si tak šance, které proměnila a naprosto zaslouženě zvítězila. Je škoda, že jsme na začátku neproměnili některé naše šance. Celkově Boleslav kontrolovala zápas, naše produktivita nebyla vůbec dobrá.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.