BK MLADA BOLESLAV
21. 9. 2021 | Lukáš Chuchválek

Ze Sparty se Bruslaři vrací s prázdnou, nenašli na soupeře recept

6., úterý 21. 9. 2021
HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav SPA - MBL
P r a h a – V 6. kole Tipsport extraligy zavítala Boleslav do pražské O2 Arény, kde se střetla s pražskou Spartou. První třetina patřila domácímu celku, který si vypracoval dvojgólové vedení. Ve druhém dějství dostali Pražané Boleslav místy pod drtivý tlak, ale další góly nepřidali jen díky zázračné lapačce Gašpera Krošelje, jenž se v této fázi vyznamenal. Boleslavi nešlo dostávat se do vyložených šancí zdaleka tak snadno a často jako soupeři. V závěrečném dějství Boleslav marně hledala recept na brankáře Saláka, navíc v oslabení inkasovala potřetí. Ze Sparty tedy Bruslaři odjeli bez bodů. Bez gólu ale nikoliv, neboť Jan Dufek zařídil alespoň čestný úspěch.
HC Sparta Praha: Salák – Moravčík, Mikliš, Němeček, Jandus, Dvořák, Jeřábek, Tomek – Thorell, Horák, Řepík (C) – Sobotka, Kaše, Chlapík – Buchtele (A), Vitouch, Forman (A) – Doležal, Zikmund, Prymula
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Jánošík (A), Pláněk (A), Bernad, Fillman, Moravec – Kelemen, Zbořil, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal – Kotala, Claireaux, Dufek – Lunter, Bičevskis, Eberle
Branky a nahrávky: 5. Forman (Jandus, Chlapík), 18. Thorell (Řepík), 57. Forman (Thorell, Chlapík) – 59. Dufek (Ševc, Bernad). Rozhodčí: Šír, Svoboda – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 296. Střely na branku: 37:19. Zblokované střely: 16:16. Hity: 4:5. Vhazování: 28:21. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Komentář

Ačkoliv byl začátek zápasu vlažnější, dokázala Sparta relativně brzy otevřít skóre. V 4. minutě totiž Šťastný fauloval a Sparta to po 65 sekundách potrestala, když Miroslav Forman v předbrankovém prostoru tečoval Jandusovo nahození od modré nechytatelně do nekryté části boleslavské sítě. Bernad se pokusil odpovědět na nepříznivý vývoj, jenže minul a iniciativy se chopili na chvíli zase Pražané. Když se Bruslaři vrátili do pásma Sparty, vyslal tvrdou ránu Pavel Pýcha, s níž si Salák poradil. Kolem 10. minuty ohrozili Krošeljovu bránu Jeřábek, Thorell, Horák a nakonec Kaše. Ani jeden však slovinského brankáře nepřekonal. Povedený průnik předvedl Martin Pláněk s Adamem Zbořilem, jenže nesrovnali.

Saláka mnohem více prověřil Oscar Flynn, jenž měl rovnou dvě šance, v druhé jel na sparťanského gólmana sám, avšak minul. Na to David Kaše odpověděl jedovatým nahozením od mantinelu za bránou ve snaze Krošelje nachytat. Ten pak musel předvést fantastický zákrok proti Ondřeji Miklišovi, jenž od pravé tyče objížděl brankoviště a málem zavěsil do sítě, nebýt Krošeljovy lapačky. Co se nepovedlo jemu, povedlo se Eriku Thorellovi, který necelé tři minuty před sirénou z otočky dorazil odražený pokus Řepíka, jehož šance byla zrovna tak nebezpečná. V závěru se pokusil snížit rychlým průnikem David Šťastný, jenže nemohl pořádně zakončit, byl uhlídán. Boleslavi se první třetina nepovedla, Sparta byla mnohem aktivnější.

Pavel Kousal měl zajímavou šanci ve 22. minutě, kdy se po jeho ráně kotouč jen odrazil, a Oscar Flynn nedosáhl na dorážku. Po nich se od modré pokusil o průstřel zhuštěného prostoru Martin Ševc. Boleslav nastoupila aktivně, jenže Saláka nedokázali prostřelit. Vynikající šanci měl i Zbořil, jenž mířil mezi betony. Na druhé straně se musel mít Krošelj na pozoru před Dvořákem a dotírajícím Kašem, jejichž akci zastavil přikrytím lapačkou. Reprezentace hodný zákrok lapačkou předvedl proti Filipu Chlapíkovi, který se prosmýkl do mezikruží a mířil do horního levého růžku. Moravčík pak od kruhu napálil pořádnou ránu Krošeljovi do výstroje. Lapačkou musel čarovat i po Doležalově ráně od levého kruhu k protější tyči. Začaly jiskřit emoce a po další sparťanské šanci si šli Lunter s Prymulou za hrubost odpočinout na dvě minuty na trestnou.

Řepík ve hře ve čtyřech hledal horní levý růžek a měl dost času zamířit, ale neuspěl. Po delší době dala o sobě vědět i Boleslav, ale s jejich únikem neměl Salák problém a prostor pokryl. Do sóla unikl Kaše, jenž objel, stíhán Ševcem, branku a pokoušel se zasunout za Krošelje. Na druhé straně tvrdě pálil z ostrého úhlu Bičevskis. Pražané poté dostali Boleslav znovu pod tlak a největší šanci měl Řepík při ráně z první z mezikruží, jinak si na Krošelje nepřišli. Tento stav, kdy Sparta diktovala tempo, trval ještě několik minut. V této fázi se Bruslaři skoro nedostávali do útoku. Zajímavý výstřel od modré si připravil Jánošík, ale to byl jeden z mála momentů, kdy se hrálo před Salákem. Před sirénou ještě zkoušel bekhendově překonat položeného Krošelje Buchtele. Ačkoliv nepadl ve druhé třetině gól, byl hokej útočný, byť v něm Boleslav tahala za nejkratší konec.

Trenéři po nepovedeném herním projevu z předešlých třetin trochu proházeli lajny a na úvod třetího dějství hrála Boleslav přesilovou hru. Kromě Pýchovy bomby od modré se nedařilo a Mikliš ve vlastním oslabení vystřelil na Gašpera Krošelje. Boleslav to nevzdávala a útočila i po skončení přesilovky, byť ne moc důrazně. Sparta číhala na chyby a jednu málem využil Erik Thorell, jenž zblízka prověřil boleslavského brankáře. Pražanům to vyhovovalo a čekali na brejky, neboť jim stačilo hlídat si náskok. Další takovou šanci spálil Sobotka. Tvrdý úder pukem do betonů předvedl na opačné straně Ševc, ale Salák byl pozorný. To však sparťanský brankář neprokázal o pár chvil později, když špatně odehrál kotouč za bránou. Jenže této chyby nedokázali Bruslaři využít a nemohli vyslat střelu dříve, než se Salák vrátil.

Po polovině třetiny, kdy se velmi dlouho hrálo bez přerušení, udeřili také domácí a na Krošeljovi vyhořel Moravčík. O snížení se bekhendovou střelou pokusil Mário Lunter a později i hbitým průnikem po levé straně Ondřej Najman. Ani jednomu nebylo přáno. Do úniku se vydali sparťané Mikliš s Kašem, kteří byli zastaveni a neskórovali. Čas kvapil, ale pět minut před koncem musel Eberle na trestnou. Řepík vyslal tvrdou střelu v signalizované výhodě a po ní hrála Sparta necelou minutu přesilovku pěti proti třem. Po uplynutí této necelé minuty odeslal Miroslav Forman po předešlé dalekonosné ráně puk skákající před brankářem Krošeljem za jeho záda. Zápas byl v této chvíli rozhodnut a poslední tři minuty se již dohrával. Ale necelé dvě minuty před koncem si Salák vybral smolnou chvilku a po podivném odrazu po nahození Jana Dufka přišel o nulu. To už ale nemohlo nic změnit, na obrat již bylo příliš pozdě.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hlinka (HC Sparta Praha): Já myslím, že jsme od začátku do konce zápas kontrolovali. Hráli jsme dobře, hráli jsme v pohybu a proměnili jsme dvě přesilové hry. To určilo výsledek a jsme spokojeni.

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): Já to mám jednoduchý. Dnes bylo na ledě pouze jedno mužstvo, tím byla Sparta a my jsme nepředvedli vůbec nic. Měli jsme špatný pohyb, prohráli jsme každý osobní souboj. Přišel takový ten den blbec a můžeme být rádi, že to skončilo jen 3:1, protože zachytal brankář, který jako jediný snesl přísnější měřítko.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.