BK MLADA BOLESLAV
1. 10. 2021 | Adam Kodet, Jitka Čechová, foto: Stanislav Souček

Mountfield rozhodl v posledních minutách, Boleslav je bez bodů

10., pátek 1. 10. 2021
Mountfield HK - BK Mladá Boleslav MHK - MBL
H r. K r á l o v é – Zápas s Hradcem Králové měl od samého začátku drajf. K vidění byly šance na obou stranách, tempo hry bylo svižné, neboť se přerušovalo jen minimálně. Jenže jak ne a ne padnout úvodní branka, měnil se duel s Mountfieldem v poněkud křečovitou záležitost, která vytrvala de facto až do konce, kdy v posledních několika minutách hry rozhodl o svém vítězství Hradec Králové – nejprve (konečně) využitou přesilovou hrou a posléze trefou do prázdné branky. Jestli mohou tentokrát nad něčím Bruslaři lomit rukama, pak především nad nevyužitými početními výhodami.
Mountfield HK: Lukeš – Blain, Nedomlel, Pavlík (A), Gaspar, McCormack, Kalina, Jank – Orsava, Cingel, Smoleňák (C) – Oksanen, Lalancette, Lev (A) – Jergl, Klíma, Perret – Lamper, Koukal, Pilař
BK Mladá Boleslav: Růžička – Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Moravec – Kelemen, Raška, Šťastný – Lunter, Najman, Kousal – Kotala, Claireaux, Dufek – Eberle, Bičevskis, Stránský (A)
Branky a nahrávky: 56. McCormack (Jergl, Orsava), 60. Lev (Perret, Kalina). Rozhodčí: Hradil, Šindel – Lučan, Kis. Vyloučení: 7:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 163. Střely na branku: 29:27. Zblokované střely: 15:22. Hity: 7:4. Vhazování: 33:32. Průběh utkání: 2:0.

Komentář

První dva hradecké útoky na dlouho zamkly první boleslavskou linii v pásmu, gólový efekt to ale nepřineslo. Bruslaři v prvních minutách rozhodně nedělali čest svému jménu a mnohdy nedobruslili dál než ke středové čáře. Hradec měl sice územní převahu, nedokázal ji však využít k vypracování větší možnosti.

V čem Středočeši zaostávali směrem dopředu vynahrazovali v defenzívě. Jakékoliv náznaky hradeckých šancí a výpadů vpřed dokázala Boleslav likvidovat už v zárodku a potvrzovala roli průměrně nejméně inkasujícího týmu ligy. Zadní řady poprvé pořádně překonal až po dvanácti minutách Blain, který projel po křídle až před branku a nahrnul puk na Růžičku, ten byl ale u své bližší tyče pozorný.

Když už se ke slovu dostal boleslavský útok, hned z toho byla obrovská příležitost. Najman v přečíslení bezchybně nalezl čepel Moravce, mladý bek ale tváří v tvář Lukešovi v ideální pozici selhal. Vzápětí byl v úniku faulován Jergl, bylo nařízeno trestné střílení, jehož exekuce se ujal sám atakovaný hráč. Ani rychlá střela nad beton ale boleslavského brankáře nepřekvapila. Po první dvacetiminutovce tak platil bezbrankový stav na obou stranách.

Druhá třetina začala přesilovou hrou Středočechů, která byla po minutě ještě zdvojnásobená. Lukeše v brance zaměstnávali zejména Pýcha a Šťastný, proti bombě Dufka mu pomohla branková konstrukce. Už v plném počtu hráčů na ledě pak Perret parádním přiťuknutím vytvořil přečíslení Kevina Klímy a Jergla, které ale zůstalo po hříchu nezakončeno. Nerozhodný stav tak trval i nadále.

Mladoboleslavští však dokázali využít hradecké nedisciplinovanosti a v přesilových hrách stupňovali svůj tlak. V jedné z nich se podruhé v zápase rozezvonila branková konstrukce, to když Kousal nastřelil spojnici tyček. Dobrým pohybem se o pár chvil dostali do přečíslení Eberle a Raška, druhého jmenovaného ale parádně vychytal Lukeš.

Mountfieldu z útlumu musela pomoci až první přesilovka před koncem třetiny. V ní se ale děly věci! Orsava nejprve prokličkoval až před Růžičku, ale nezakončil dostatečně razantně. V další situaci proklouzl puk po Smoleňákově umné teči mezi betony brankáře, zastavil se však pár centimetrů před brankovou čarou. Dvakrát si pak boleslavský fantom pomohl lapačkou, když sebral góly z hole jak Jerglovi, tak Pilařovi. I po druhé siréně tedy platilo skóre 0:0.

Ve třetí části se hra vrátila do kolejí vyjetých z té první, a tak se ani jedna strana do útoku příliš nehrnula. A když ano, opět příkladně zafungovala obrana. Z boleslavské zdi v defenzívě ale přeci jen vypadla cihlička a po ztrátě za brankou se do obrovské šance dostal Orsava. Toho po kličce musel zastavit až beton Růžičky, který se v brankovišti roztáhl na hranici možností lidského těla.

V dalších minutách přirozeně houstla atmosféra jak v hledišti, tak na ledě. Hráči na obou stranách své soupeře nešetřili a při sebemenší příležitosti je rozmázli o mantinel. Ani brankář Lukeš nezůstal ušetřen a v jednom souboji ho trefila hokejka do míst nekrytých výstrojí. Tvrdá hra vyeskalovala až k souboji Šťastného a Kevina Klímy, který si zákrok soupeře nenechal líbit a oplácel.

Při následné hře ve čtyřech byla konečně vidět i povedená akce, když Claireauxe lapačkou famózně a s ledovým klidem vychytal Lukeš. Na první branku si tak diváci v ČPP Aréně museli počkat až do 56. minuty. Na modré čáře natáhl ke střele Graeme McCormack a i díky parádní cloně Smoleňáka otevřel skóre. Boleslav se snažila odpovědět při hře bez brankáře a přesilovce 6 na 4, ale sama se o ni faulem připravila. Výhru 2:0 na lídrem tabulky nakonec ještě pečetil Jakub Lev gólem do prázdné branky.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Mountfield HK): Připravovali jsme se na těžký zápas, není náhoda, že Mladá Boleslav je takhle vysoko v tabulce. Myslím, že utkání mělo kvalitu a hrálo se ve výborném tempu, a přestože nepadlo moc gólů, tak si diváci přišli na své. Výborný výkon podali oba brankáři. Chtěl bych poděkovat našim hráčům za týmový výkon, že hráli jeden pro druhého. Když se vyvarujeme některých zbytečných faulů, tak si myslím, že můžeme být ještě lepší a stoupat tabulkou nahoru.

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): První třetinu jsme tahali za kratší konec, Hradec byl lepší a byli jsme rádi, že skóre bylo nerozhodné. Od druhé třetiny už to byl vyrovnaný zápas a potom rozhodoval jeden gól. My jsme hráli šest nebo sedm přesilovek, trefili dvě tři tyčky. Bohužel nám chybělo trochu štěstí, ale i víc důrazu v přesilovkách. Právě důraz rozhodl, že Hradec ten jeden gól dal a vyhrál.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.