BK MLADA BOLESLAV
4. 1. 2022 | David Lukeš, Adéla Kvapilová

Retro dresy štěstí nepřinesly. Boleslav nezvládla závěr

38., úterý 4. 1. 2022
Banes Motor České Budějovice - BK Mladá Boleslav CEB - MBL
Č e s. B u d ě j o v i c e – Zápas s historickým nádechem mezi domácími Českými Budějovicemi a Mladou Boleslaví nabídl vyrovnaný souboj. Skóre se otevřelo až v polovině druhé periodě, kdy se střelou z vrcholku levého kruhu v přesilové hře vypálil Jan Stránský. Hubený náskok drželi Bruslaři až do poslední dvacetiminutovky, jenže v samém závěru během 16 vteřin dvakrát inkasovali. Motor tak ve speciálním utkání zvítězil 2:1, Středočeši se nakonec vrací bez bodu.
Banes Motor České Budějovice: Strmeň – Šenkeřík, Piskáček (A), Percy, Bučko, Štencel, Vráblík, Bindulis – Holec, Pech (A), Gulaš (C) – Abdul, Novotný, Doležal – Vondrka, Ondráček, Valský – Beránek, Hanzl, Karabáček
BK Mladá Boleslav: Růžička – Pýcha, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi, Bernad, Šidlík – Kotala, Fořt, Šťastný (C) – Kelemen, Raška, Pospíšil – Kantner, Najman, Kousal – Lunter, Bičevskis, Eberle – Stránský (A)
Branky a nahrávky: 59. Gulaš (Abdul, Štencel), 60. Ondráček – 31. Stránský (Pýcha, Šťastný). Rozhodčí: Pešina, Vrba – Zíka, Rampír. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000. Střely na branku: 35:33. Zblokované střely: 13:13. Hity: 3:1. Vhazování: 31:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Komentář

Fanoušci, kteří se v povoleném množství sešli v Budvar Aréně, si mohli prohlédnout, v jakých trikotech oba týmy před 85 lety k prvnímu vzájemnému střetnutí nastoupily. Jenže zatímco v zápase předválečném na slepém rameni Malše se skóre hnulo velmi rychle po úvodním buly, do tohoto zápolení vstoupily oba celky velmi opatrně a rozvážně. Hosté si po debaklu na Spartě určitě řekli své, Motoráci zbytečnými chybami nechtěli pustit reparujícího soupeře na koně.

Úvodní minuty tedy mnoho vzruchu nenabídly. S postupem času ovšem převzal otěže na své hole Motor. V 7. minutě se k nebezpečným pokusům dostali obránci Šenkeřík a Percy a i následující pokusy budějovických borců gólman Růžička pokryl. Hosté si první velké šance připravili v polovině úvodního dějství. Rozjel se pohledný energický hokej se střeleckými pokusy na obou stranách. Oba gólmani však v první dvacetiminutovce představovali zdi, které ofenzívy nedokázaly ztéct.

Čeho bylo první dějství ušetřeno, s tím se v prostřední třetině roztrhl pytel - vyloučení. Nejprve si přesilovku zahráli Jihočeši. V ní Růžička skvěle vychytal tutovku Novotného, následně si domácí neodpustili chybu, po níž v brejku Kelemen otřel puk o konstrukci Strmeňovy branky. Pak si přesilovku zahráli i Středočeši. Bičevskis v ní nechal vyniknout Strmeně, a tak se ani tady skóre neměnilo. Zadařilo se až při následující početní výhodě hostí. Když se zdálo, že i tuto by mohli domácí ubránit, napřáhl v 31. minutě na levém kruhu Jan Stránský a propálil nekompromisně Jana Strmeně ranou na bližší tyčku.

Inkasovaná branka namotivovala hráče Motoru, kteří zatlačili svého soupeře a připravili si několik příležitostí. Jan Růžička ovšem naskočil do zápasu maximálně koncentrovaný a jako skála odrážel všechny pokusy Jihočechů. Agilní byla zejména čtvrtá lajna, jenže ani Beránek s Hanzlem a Karabáčkem recept na oporu Boleslavských nenašli. Závěr prostření třetiny pak patřil hostům, kteří sevřeli Motor v jeho obranné třetině, ale i zde podržel svůj tým Jan Strmeň. Takže přestože o zajímavé momenty a šance nebyla nouze, do kabin se podruhé šlo za hubeného fotbalového skóre 0:1.

Poslední část hry začal logicky domácí Motor náporem, ten se ale postupem času začal rozplývat pod úpornou boleslavskou obranou. Tempo hry začalo uvadat, opticky více z ní měli vedením povzbuzení hosté, kteří k poctivé defenzívě přidávali nebezpečné brejky, z nichž nejednou ohrozili Strmeňovu branku. Utkání tedy spělo ke svému závěru a zdálo se, že Jihočeši už nenajdou síly k obratu. V 59. minutě domácí sáhli k power-play, svého soupeře zamkli a Štěstěna jim nakonec přece jen přála. Kotouč se dostal na levý kruh k Milanu Gulašovi, jenž stejně prudkou a umístěnou ranou, a ze stejného místa jako ve druhé třetině Jan Stránský, vyrovnal na 1:1. Šoku Středočechů využili domácí hned vzápětí k výpadu, na jehož konci Jiří Ondráček překonal Růžičku dorážkou mezi betony a dokonal obrat na 2:1. Hostující střídačce se rozhodující moment zápasu nezdál, nicméně ani trenérská výzva běh dějin nezměnila.

Motor tak stejně jako před 85 lety Bruslaře z Mladé Boleslavi porazil, tentokrát díky strhujícímu závěru 2:1.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (HC Motor České Budějovice): Vyrovnané utkání, v jehož závěru se nám podařilo najít cestu k vítězství. Hokej se hraje šedesát minut, štěstí přeje připraveným a my jsme ho v závěru také kus měli. Honza Strmeň se poctivě připravuje a odvedl v brance velmi dobrý výkon.

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): První třetina byla vyrovnaná, Motor i my jsme měli po třech šancích. Na začátku druhé jsme byli o něco lepší a zaslouženě jsme se dostali do vedení. Pak jsme se ale zbytečně stáhli a domácí mohli vyrovnat. Ve třetí třetině tam z naší strany byla ohromná bojovnost, ale nezvládli jsme poslední minutu. Sice jsme nebyli odměněni bodově, ale náš výkon byl úplně jiný než v posledním utkání.

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.