BK MLADA BOLESLAV
11. 1. 2009 | Štěpán Tomš

Boleslav rozstřílela Vítkovice a už není poslední

40., neděle 11. 1. 2009
Ml. Boleslav - Vítkovice MBL - VIT
M. l. B o l. - Hokejisté Mladé Boleslavi dokázali už potřetí v sezóně porazit vítkovický Steel a po dlouhé době se tak odpoutali ode dna extraligové tabulky. Ostravany načal v 11. minutě Kazionov a o vedení, které domácí v průběhu utkání navyšovali, již nepřišli. Poslední slovo si vzal devět minut před koncem Benda, který svým druhým gólem v utkání pečetil výsledek 5:1. Závěr zápasu byl velmi vyhrocený, hned pět hráčů putovalo s nejvyšším možným trestem předčasně do šaten.
Ml. Boleslav: Chábera – Hunkes, Posmyk, Jindra, Kočí, Čížek, Schnabel, Mocek – D. Vrbata, Důras, R. Vrbata – Nouza, Král, Handlovský – Kazionov, Sýkora, Benda – Padělek, Gajovský
Vítkovice: Pinc (51. Štěpánek) – Suchý, Barinka, Jurečka, Ovčačik, Krstev, Stehlík, Tichý, Káňa – Ujčík, Burger, Kvapil – Mikula, Štefanka, Krenželok – Klimek, Hruška, Ondřej – Bursík, Strapáč, Szturc
Branky a nahrávky: 11. Kazionov (Benda, Mocek), 20. Nouza (Král), 30. Hunkes (R. Vrbata), 50. Benda, 51. Benda (Kazionov) – 25. Hruška (Klimek). Rozhodčí: Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5 + Kazionov, Mocek (MBL) – Krstev, Ujčík, Káňa (VIT) 5 minut + OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3865. Střely na branku: 27:25.

Fotogalerie

Komentář

Domácí mužstvo vstoupilo do utkání velmi aktivně a Nouza nastřelil již v úvodní minutě za pomoci brusle protihráče břevno. Vítkovičtí odpověděli akcí Štefanky, jenž přihrával před bránu Mikulovi, který byl včas zablokován. Ve čtvrté minutě zatopili řádně Pincovi bratři Vrbatové, ale hostující gólman odolal. Pak byl vyloučen David Vrbata a Steel zahrával první přesilovku, kterou domácí skvěle bránili. Jenže svého bratra následoval na trestnou lavici bratr Radim a domácí bránili téměř čtyřicet sekund ve třech.

Ve dvojnásobném oslabení si na Burgera u tyče počíhal Chábera. Středočeši hráli první přesilovku po faulu Štefanky, ale Radim Vrbata se střelou od modré neuspěl. Již ve hře 5 na 5 se Padělkovi po přihrávce Bendy nepodařilo zvednout puk přes ležícího Pince, nicméně první branku stejně slavili domácí. Kazionov zavezl puk, naznačil přihrávku a střelou zápěstím překvapil Pince u levé tyče.

Vstřelená branka Boleslavské ještě více povzbudila. Jindrovu pokusu chybělo ke gólu málo a Posmyk rozvlnil od modré čáry pouze boční síť. Ani Sýkora nedokázal po přihrávce Bendy zasunout pod Pince. Na druhé straně likvidoval Chábera střelu Hrušky, navíc po střele Jurečky minula Mikulova dorážka boleslavské tyče jen o centimetry. Po zaváhání vítkovické obrany patnáct sekund před koncem třetiny vybojoval puk Král, předložil Nouzovi, který prostřelil Pince podruhé. V závěru stačil ještě faulovat hostující Ovčačik.

Druhou třetinu začali domácí v početní výhodě, ve které branku nevytěžili. Ve 23. minutě se předvedl Chábera proti střele Barinky. Po přihrávce Krále mohl přidat třetí boleslavskou branku Nouza, ale trefil jen tyč odkryté klece. Vítkovicím se podařilo snížit brankou Hrušky, který v úniku obelstil Cháberu kličkou a zasunul do prázdné branky. Po chvíli byl navíc za nedovolený zákrok vyloučen Kočí a daroval tak hostům příležitost k vyrovnání.

V oslabení zachránil domácím vedení brankář Chábera, který stačil ke své levé tyči přesunout beton proti střele Ujčíka. Jen co Kočímu vypršel trest, fauloval ostravský Štefanka a bránil se Steel. Početní výhodu se podařilo po krásné kombinaci a přihrávce Radima Vrbaty využít Hunkesovi, který prostřelil z mezikruží vše před sebou. Pinc zahlédl kotouč až ve chvíli, kdy ho lovil ze sítě. Další vítkovické pokusy o snížení troskotaly na brankáři Cháberovi.

V další obrovské šanci domácích byl Důras, dokonce dvakrát. Poprvé mu vleže vítkovický gólman odolal, ale než se stačil zvednout, Důras měl znovu napřaženou hokejku, trefil však jen bránícího protihráče. Domácí bránili znovu po faulu Kočího, ale Barinku i Ujčíka vychytal Chábera. Poslední pohlednou akcí domácích ve druhém dějství byla přihrávka Sýkory zpoza brány na Padělka, který byl ale zablokován a k puku se nedostal.

Závěrečnou dvacetiminutovku začali hokejisté z města automobilů opatrně, neboť o dvoubrankové vedení nechtěli přijít. Vítkovice zahrozily střílenou přihrávkou Kvapila na kapitána Burgera postaveného u vzdálenější tyče, pasu však chyběla přesnost. Po menší strkanici byli vyloučeni hostující Klimek a boleslavský Hunkes.

Ve hře 4 na 4 se naskytlo více místa pro kombinaci. Král hledal dobře postaveného Handlovského, který se k puku nedostal. Devět sekund před vypršením obou trestů ujel vítkovické obraně Benda, počkal si na pohyb Pince a prostřelil ho podél levého betonu. Jelikož už boleslavské publikum vědělo o vysoké prohře Mountfieldu s pražskou Slavií (0:7), na stadionu se slavilo, protože se Boleslav po dlouhé době odpoutala od poslední příčky tabulky.

Oslavy ještě zmohutněly po další brance Bendy, který usměrnil přihrávku Kazionova mezi tyče a zároveň vyhnal Pince z branky. Druhý gólman Štěpánek neměl dobrý vstup do utkání, neboť dělovka Posmyka ze středního pásma ho trefila přímo do masky. Byl sice otřesen, ale pokračoval. Za faul loktem byl vyloučen Strapáč a Boleslav hrála pátou přesilovku. V té nedokázal usměrnit přihrávku vzduchem do brány Důras, ani Kočí povedenou střelou na Štěpánka nevyzrál.

Závěr duelu ještě okořenil pěstní souboj mezi Krstevem a Kazionovem, za který šli oba předčasně do šaten. Kazionov ještě dostal menší trest za vysokou hůl. V přesilovce Vítkovic vyrazil Chábera střelu Jurečky a hosté byli bezradní. Šarvátka mezi Ujčíkem a Mockem skončila také tresty do konce utkání. V závěru byla atmosféra vyhrocená, za faul kolenem inkasoval Káňa znovu trest 5 minut + do konce utkání. Skóre se již neměnilo, další cenné vítězství si tak zaslouženě připsala Boleslav.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba, asistent trenéra BK Mladá Boleslav: “Šli jsme do zápasu s určitým plánem. Chtěli jsme hrát jednoduše a přímočaře. Poté, co Vítkovice snížily, museli jsme pozměnit taktiku. Snažili jsme se o zablokování středního pásma. Kluci nechali na ledě všechno. Musím vyzdvihnout celý tým.“

Kamil Konečný, asistent trenéra HC Vítkovice Steel: “Utkání se mi hodnotí těžce. Až na prvních deset minut lze jen těžko hledat nějaká pozitiva. Neomlouvá nás ani to, že máme spoustu zraněných. Za stavu 2:1 jsme si vytvořili spoustu šancí, ale neproměnili jsme je, a jakmile dala Boleslav třetí gól, bylo to v podstatě jasné.“

Související články

Aktuality

07.05.2024

Pohybové kurzy pro děti

BK Mladá Boleslav pořádá od 7. května zcela ZDARMA pohybové kurzy pro možné budoucí Bruslaře a Bruslařky, konkrétně děti ročníku 2019 a mladší. Přijďte mezi nás a zasportujte si s námi, těšíme se na vás každé úterý a čtvrtek od 16 hodin na hřišti u 8. Základní školy ve Václavkově ulici. S případnými dotazy se prosím obracejte na pana Křiváčka - telefonní číslo: 604 700 792 nebo e-mailová adresa: krivaceklubos@centrum.cz

03.05.2024

Szturc debutoval v AHL

Exboleslavský útočník Gabriel Szturc se po březnovém podpisu tříletého nováčkovského kontraktu s organizací Tampy Bay Lightning dočkal svého prvního startu v American Hockey League v barvách farmářského týmu Syracuse Crunch. Dvacetiletý forvard naskočil do třetího duelu osmifinále play-off proti Rochesteru, jehož barvy hají i dvojice českých útočníků Jiří Kulich a Lukáš Rousek, radoval se ale právě Szturc. Jeho tým totiž vyhrál 2:1 po prodloužení a stejným poměrem vede také v sérii.

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.